Hvor ble det av Røkke?

Kjell Inge Røkke satt nesten alltid smilende på plassen sin da Molde var gode. Nå er Molde dårlige og Røkke er borte vekk. Har han sviktet klubben sin?

MOLDE (Dagbladet): Mange har skottet forgjeves opp mot æreslosjen på Røkkeløkka denne sesongen. Kjell Inge Røkke har knapt vært på arenaen han bladde opp 230 millioner kroner for i 1998. Klubbdirektør Espen Silseth kan ikke helt huske når han så Røkke sist.

-  Jeg tror han har vært på én kamp i høst. Var det Viking, tro?

Men Silseth benekter ettertrykkelig at Røkke har mistet interessen for hjertebarnet han årlig har betalt godt over 20 millioner kroner for å holde i drift.

-  Nei, nei, nei. Kjell Inge Røkke står støtt som et fjell i forhold til Molde Fotballklubb, sier Silseth.

Mer på hytta

Han gir følgende begrunnelse for at Røkke ikke går på kamp lenger.

-  Som leder av et konsern, har han ikke bare Molde Fotballklubb å tenke på. Han har vært gjennom en tøff toårsperiode, og ser nå ut til å ha landet med godt telemarksnedslag. Om han ikke er så mye på kamp som før, så føler vi absolutt at vi har støtten hans fortsatt. Det at vi ikke lykkes nå har absolutt ikke noe med hans engasjement å gjøre, selv om engasjementet hans var større tidligere når det gjelder kroner.

Forklaringen på at Røkke er mindre på kamp kan etter det Dagbladet forstår være så enkel at han har trukket seg mer ut av konserndriften og tilbringer mer tid på hytta i Oppdal i helgene. Derfra tar det noen traurige timer å kjøre - mot den drøye halvtimen det tar privatflyet hans fra Gardermoen.

Utad er det likevel påfallende at Røkke er så usynlig på Røkkeløkka at det faktisk blir veldig synlig. Siden han kom inn og dro Molde opp av grøfta i 1994, har Røkke vært pågående engasjert i ryddesjauene de fleste gangene det har vært virkelig turbulent i klubben. Hvilket ikke har vært så reint sjelden - med flere trenerskifter, kontraktskrangler og diverse grasrotopprør mot et klubbmiljø som forvandlet seg raskt fra forening til bedrift.

Som da dagens hovedtrener Reidar Vågnes sa følgende til Dagbladet etter at han valgte å gå fra klubben før 2000-sesongen:

-  Tidligere hadde Molde sin styrke i å ta vare på og utvikle mennesker, både spillere og ledere. Denne kulturen er i ferd med å bli rasert. Røkke har ukritisk overført næringslivets tankegang til en fotballklubb. Det er helt på trynet. Næringslivet for øvrig skjeler til idretten for å hente ideer til personalutvikling. I Molde er det helt motsatt. Den nye Molde-kulturen forbruker mennesker.

Utfordrer næringslivet

Han fikk svar fra Røkke:

-  Perspektivløse og uansvarlige synsere, som har tilført lite og prater mye, bryr jeg meg lite om.

For et et par sesonger siden snudde pendelen tilbake. Molde har kuttet hardt i spillerlønninger og gjort mye for å finne tilbake til røttene. Vågnes ble hentet inn igjen før årets sesong med hard satsing på lokale spillere og godt snakk om humankapital og lokal forankring.

Foreløpig er reusultatet direkte nedrykksplass og 21 poeng fem runder før slutt. Etter ferien er det blitt tre poeng på sju kamper. Laget har ikke vunnet siden Lyn ble slått 2- 1 på Ullevaal 4. juli. I fjor hadde Molde 27 poeng etter like mange kamper, og reddet ikke plassen før i siste serierunde.

-  Det er krise. Nå må vi mobilisere tro, tæl, engasjement og humør. Dette er først og fremst en jobb for spillere og trenere. Men vi i ledelsen kan bidra ved å signalisere tro, sier Silseth.

Og det er kanskje her Røkke kan bidra med sitt nærvær. For å signalisere tro.

Silseth forsvarer også her klubbeieren:

-  For Molde Fotballklubb har det vært avgjørende å ha en mann som Kjell Inge Røkke, men han trenger ikke å stå aleine.

Med dette antyder Silseth at resten av Molde-regionens styrtrike næringslivsledere kanskje har gjort Røkkes åpne lommebok til en hvilepute for eget engasjement

-  Du har et poeng. Ønsker vi å ha et lag i Tippeligaen i Molde? Vi har mange som gir sin skjerv, men også mange som ikke yter. Røkke tok ansvar, og bygde et smykke av et stadion. Men han kan ikke stå aleine.

-  Kommer tilbake

Talsmann Tor Melsæther i supporterklubben Tornekrattet har også bare godt å si om Røkke.

-  Jeg tror Røkke kommer til å komme tilbake og være mer synlig. Men han har vært sjef for et stort konsern i vanskeligheter, med mange ansatte. Og da kan han ikke bare spy ut penger til en del av konsernet. Det hadde gitt et dårlig signal til de andre. Men innerst inne tror jeg han er like interessert som før.

Reidar Vågnes har også snudd i synet på Røkke:

-  Jeg føler at Kjell Inge Røkke fortsatt er en veldig stor bidragsyter for dem som ønsker å bli gode til å spille fotball i Molde. Nå ønsker vi å betale ham noe tilbake.

Seier over Odd i kveld er et godt bidrag.

Med eller uten Røkke på tribunen.

SJELDEN GJEST: Tidligere år var han til stede på nesten hver eneste hjemmekamp, men denne høsten har Kjell Inge Røkke bare vært én gang å se i æreslosjen på Molde Stadion. - Men Røkke står støtt som et fjell i forhold til Molde Fotballklubb, sier klubbdirektøren.
PÅ EGET GRESS: Kjell Inge Røkke bladde opp 230 millioner kroner i 1998, og ga Molde en fantastisk fotballstadion.