Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Justin Kluivert i farens fotspor

- Hvor bra føles det? Utrolig, ikke sant? Og dette er bare begynnelsen

Målet til Ajax' stortalent Justin Kluivert (18) er å bli bedre enn sin legendariske far.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Første klasse på et privatfly, et sted i lufta mellom Algarve og Amsterdam, er nok ikke settingen du ser for deg for en ung fotballspiller som er i ferd med å slå igjennom.

Da Ajax-troppen hvilte seg på vei hjem fra en treningsleir sør i Portugal i januar i fjor, hadde en ung medlem av reisefølget fått det ledige setet ved siden av manager Peter Bosz.

Unggutten hadde nettopp lagt bak seg sin første lange treningsperiode med førstelaget, og derfor hadde han bare så vidt vendt seg til tanken på at han nå var en profesjonell fotballspiller.

Nå som han satt ved siden av manageren, hadde unggutten blitt fortalt at han hadde gjort nok for å imponere Ajax' trenerapparat, og at han fra nå av ville være en del av A-laget på fulltid. Det var fortsatt fire måneder til han fylte 18 år.

- Jeg ble fortalt at jeg hadde spilt bra og tatt vare på sjansen min, sier Justin Kluivert til FourFourTwo et snaut år etterpå.

- Treneren sa at jeg var en spennende spiller. Litt over en uke etterpå fikk jeg debuten min mot PEC Zwolle. Det gikk også ganske bra, og etter det fikk jeg skryt for stilen min. Men det å starte bra er bare halvparten av jobben, sier han.

Kluivert hadde definitivt gjort et godt førsteinntrykk i klubben, og ikke overraskende tiltrakk debuten hans ekstra oppmerksomhet på grunn av det berømte navnet han bærer på ryggen.

Selv før hans første kamp på A-laget, hadde supportere og eksperter spekulert i om den unge spissen kunne følge i fotsporene til sin ikoniske far Patrick Kluivert - som har vunnet tre Eredivisie-titler, en La Liga-seier med Barcelona og kan skilte med en ikonisk Champions League-vinnende scoring.

Men til tross for at han skilte seg ut i sin første kamp for Amsterdam-klubben, sluttet sammenlikningene med faren når det gjaldt spillestil. Justin viste blant annet fram store dribleferdigheter med noen veldig smarte gjennombruddspasninger. Dette var en offensiv ving mer enn en spiss som trives i boksen.

Da Kluivert ble intervjuet av det nederlandske TV-selskapet NOS etter kampen, hentet han fram smarttelefonen fra lomma og leste en melding han hadde fått fra faren.

«Veldig bra kamp», startet meldingen med.

«Så hvor bra føles det? Utrolig, ikke sant? Og dette er bare begynnelsen.»

Vingen Kluivert hadde vist seg fram i kampen, og spissen Kluivert hadde nikket anerkjennende.

LEVERER VARENE: Ajax-angriper Justin Kluivert. Foto: AFP PHOTO / ANP / Olaf KRAAK / NTB Scanpix
LEVERER VARENE: Ajax-angriper Justin Kluivert. Foto: AFP PHOTO / ANP / Olaf KRAAK / NTB Scanpix Vis mer

Rask utvikling

Kluivert var 17 år og 255 dager gammel da han debuterte. Han slo sin far med 167 dager, noe ikke mange hadde forventet - inkludert unggutten selv.

Bare fem måneder i forveien, i løpet av sommeren 2016, var han fortsatt i U19-troppen og hadde samtidig satt seg tre små mål:

- Målet mitt var å spille for Nederland U19, få debuten for U23-laget til Ajax og deretter trene noen ganger med A-laget, sier Kluivert.

- Men mot slutten av den sesongen var jeg nesten fast på A-laget, hadde spilt flere kamper i Europa og var til og med i troppen da vi spilte finale i Europa League, sier han med et selvsikkert smil.

- Ting utviklet seg fint, legger han til.

Den raske utviklingen på Amsterdam Arena minner om den utviklingen faren hadde. Patrick Kluivert var også på benken i en Europa Cup-finale mot slutten av debutsesongen.

Justin var altså yngre enn sin far da han oppnådde bragden, men Patrick hadde en større innvirkning på Champions League-finalen i 1995. Han kom innpå som innbytter og scoret det eneste målet i en historisk 1-0-seier over AC Milan. Justin ble på sin side værende på benken gjennom hele kampen da Manchester United vant 2-0 i finalen.

I de kommende årene håper 18-åringen å følge i fotsporene til faren og oppnå suksess på det høyeste nivået i europeisk fotball, men Justin er ikke det eneste i Kluivert-familien som er ute etter å løfte trofeer.

Hans eldre bror Quincy (20) trener med Vitesse Arnhems U23-lag, Ruben (16) er klar for AZ Alkmaar neste sesong, mens stebroren Shane (10) allerede blender tilskuere på Barcelona-akademiet.

Den katalanske hovedstaden er også hvor Justin tilbrakte deler av ungdomsårene, da faren var en nøkkelfigur på Camp Nou.

- Meg og min bror gikk alltid inn i garderoben for å få noe å drikke etter kamper, erindrer Justin Kluivert.

- Det var ganske kult. Jeg husker en gang at min bror brukte boblebadet!

BERØMT PAPPA: Den tidligere fotballspilleren Patrick Kluivert er Justins far. Foto: AFP PHOTO / Glyn KIRK / NTB Scanpix
BERØMT PAPPA: Den tidligere fotballspilleren Patrick Kluivert er Justins far. Foto: AFP PHOTO / Glyn KIRK / NTB Scanpix Vis mer

Flyttet til Nederland

Da Patrick dro til Newcastle United i 2004, mistet Justin muligheten til å følge farens kamper til enhver tid. Foreldrene ble skilt og Justin og brødrene flyttet til Nederland for å bo med moren. Bestefaren tok ofte med seg guttene på ferje til England for å se faren spille.

Unge Justin så på turene som eventyr, selv om han ikke husker mye av det som skjedde da de faktisk ankom Newcastle. Mesteparten av det Justin har sett fra sin far som spiller, kommer av research på nettet.

- Det var YouTube hvor jeg for det meste fant ut hvilken type spiller han var, innrømmer han.

Han husker likevel bruddstykker av farens siste dager som aktiv spiller. Justin husker såvidt at han var tilstede da pappa Patrick fikk sin siste medalje i en suksessfull karriere, da han vant hjemlig liga med PSV i 2006/07-sesongen - i det som blir sett på som en av de mest minneverdige avslutningene i ligaens historie.

PSV Eindhovet startet dagen på tredjeplass med like mange poeng som Ajax og Louis van Gaals AZ Alkmaar, med et mål mindre enn Ajax og sju minusmål opp til AZ.

PSV slo Vitesse 5-1, mens AZ overraskende tapte 2-3 for Excelsior og Ajax bare vant 2-0 mot Willem ll. Det betydde at Patrick Kluivert kunne legge til en tredje nederlandsk tittel i medaljesamlingen.

- Jeg husker den kampen og spenningen, sier Justin.

- Etter kampen fikk vi lov til å gå ut på banen og feire. Det var et stort øyeblikk for oss alle.

På den tiden hadde Justin selv begynt å spille fotball. Han startet karrieren i amatørklubben ASV De Dijk i Amsterdam, den samme klubben som Patrick hadde startet karrieren i 20 år tidligere (den gangen het klubben ASV Schellingwoude).

I likhet med faren dro Justin videre, og innen 2007 hadde han blitt plukket opp av Ajax-akademiet. Han likte likevel å spille kompisfotball med vennene. Han øvde på ferdighetene sine ved å tilbringe timevis på gatene i Amsterdam.

- Jeg bodde ved siden av en lekepark, hvor jeg alltid spilte fotball med mine brødre og venner.

- I dag spiller ikke unggutter så mye ute lenger, noe som er synd siden jeg mener du lærer det grunnleggende på gata. Det er så viktig.

Kluivert innrømmer samtidig at han ikke skilte seg ut de første årene på Ajax-akademiet.

- Jeg var aldri den beste spilleren på laget, sier han.

- Jeg husker for eksempel da jeg var med U15-laget og mange av lagkameratene mine tok steget til U17, mens jeg bare ble flyttet til U16-laget.

- Mot slutten av sesongen hadde vi evalueringer hvor du fikk beskjed om at du ble værende i klubben eller måtte dra videre. Jeg må innrømme at jeg tenkte tanken på at jeg ville bli sendt bort i de øyeblikkene, og noen av vennene mine ble det. Heldigvis begynte ting å gå bra da jeg spilte på U17-laget. Jeg var mer moden og hadde oppdaget at jeg hadde noen ekstra kvaliteter som de andre spillerne ikke hadde. Det var øyeblikket da jeg innså at jeg hadde en skikkelig god mulighet til å bli profesjonell.

SEN UTVIKLING: Justin Kluivert var ikke blant dem som gikk gradene raskest. Foto: AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / NTB Scanpix
SEN UTVIKLING: Justin Kluivert var ikke blant dem som gikk gradene raskest. Foto: AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / NTB Scanpix Vis mer

Oppnådde målene

Samtidig som Kluiverts selvtillit vokste, gikk han også gradene på ungdomslagene raskere. Han byttet raskt ut U17 med U19, og innen et år hadde tenåringen sikret seg en plass på U23-laget til Ajax foran 2016/17-sesongen.

Innen desember 2016 hadde Kluivert allerede nådd sine tre mål for sesongen, da han fikk debuten for Nederlands U19-lag og ble invitert til å trene med Ajax' A-lag for første gang.

Den turen til Algarve og debuten hans på seniorlaget kom like etterpå, og han har nærmest ikke sett seg tilbake siden. Han har etablert seg som et viktig medlem av troppen.

Han startet med å spille på høyrevingen i sine første kamper, mens denne sesongen har han byttet til sin favorittposisjon - venstreflanken. Utover i 2017-sesongen fortsatte Kluivert å imponere med sine driblinger, motet han viser med ball og avslutninger fra distanse.

Hans beste kamp var uten tvil da han scoret hattrick mot Roda i en 5-1-seier i ligaen. Alle de tre scoringene var nokså like, hvor vingen skar inn fra venstre før han banket til med høyrefoten.

Likevel ser han ikke på den kampen som karrierens høydepunkt så langt.

- Det var fantastisk, men høydepunktet var Europa League-finalen, selv om jeg ikke spilte, sier han.

- En slik mulighet er unik og bare det å være der var så spesielt. Du får ikke oppleve det så ofte.

- Du kunne merke innvirkningen det hadde på Nederland. Noen av mine venner sendte meg bilder av folk på gatene som så kampen på store TV-skjermer. Det ga en følelse av at alle i Nederland, iallfall i Amsterdam, støttet oss.

Før finalen, sørget Justin for å få noen tips av faren for å kunne stille forberedt til kampen.

- Selvfølgelig spurte jeg ham om noen av hans erfaringer, fordi han hadde deltatt i en Europa Cup-finale tidligere, sier han.

- Han ga meg råd på forhånd, som at jeg måtte være rolig og spille mitt eget spill dersom jeg fikk noen minutter på banen.

Dessverre for Kluivert fikk han ikke noe spilletid, men motstanderens manager hadde likevel lagt merke til ham. José Mourinho visste alt om Justin, duoen har faktisk en forhistorie. Vi må helt tilbake til dagene da The Special One var assistenttrener i Barcelona og Patrick Kluivert var en del av støtteapparatet.

Manchester United-manageren tok også kontakt med unge Kluivert etter sluttsignalet.

- Han sa at det var hyggelig å se meg igjen etter så lang tid, fordi han visste hvem jeg var da jeg var baby, avslører han.

- Og han sa det var fint å se at jeg gjorde det så bra.

TOK KONTAKT: José Mourinho snakker med Justin Kluivert etter Europa League-finalen. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN / NTB Scanpix
TOK KONTAKT: José Mourinho snakker med Justin Kluivert etter Europa League-finalen. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN / NTB Scanpix Vis mer

Kluivert insisterer på at Mourinho ikke forsøkte å lokke ham til Old Trafford, men ryktene vil ha det til at United er en av flere Premier League-klubber som holder et øye med ham.

Flere rykter

Det har til og med gått rykter om at Lionel Messi spurte Barcelona-styret om å hente stortalentet til Camp Nou, 20 år etter at faren først ankom Catalonia.

- Jeg har også hørt det, sier Justin.

- Men jeg aner ikke om det er sant. Jeg har ikke kontakt med Messi. Det er bare han som vet om det skjedde, men det er hyggelig å høre.

Det skal sies at Messi allerede var en del av Barcelona-akademiet da Patrick ledet lagets angrep, og det er viden kjent at argentineren så opp til mannen som scoret mer enn 120 mål i løpet av en seksårsperiode i klubben.

Hans ikoniske etternavn gjør at Kluivert ofte får mye oppmerksomhet, men han har aldri sett på det som en byrde.

- Jeg er rolig og ydmyk når det gjelder de tingene, sier han.

- Jeg elsker faktisk å spille med hans navn, det er som en ære. Og kanskje jeg kan gjøre navnet større og bli enda bedre - det ville vært fantastisk.

Etter å ha tilbrakt et år i PSG som teknisk direktør, er Kluivert senior tilbake i Barcelona hvor han holder et øye med utviklingen til unge Shane - det yngste medlemmet i familien som nylig har blitt introdusert for det berømte katalanske akademiet La Masia.

Shane er kanskje bare ti år gammel, men han har allerede blitt kjent på grunn av skrytevideoer på nettet. Justin har ofte kontakt med ham.

- Noen ganger snakker vi med hverandre via FaceTime, sier han.

- Det er moro og jeg gir ham ofte råd. Han ser opp til meg, så det er veldig viktig at jeg gjør alt riktig. Han vil ha samme sko som meg, han vil kopiere skuddteknikken og mine triks, og han klarer det også! Om han vil bli bedre enn meg vet jeg ikke, men jeg håper det.

Mens Shane ser opp til Justin, har Ajax-talentet sine egne forbilder.

- Ronaldinho var et fenomen, sier han.

- Men utenfor banen var han egentlig ikke helt profesjonell. Så i disse dager ser jeg opp til spillere som Cristiano Ronaldo, som lever for sporten også. Det er det jeg ønsker med min karriere også, fordi det du viser på banen reflekterer også hvor mye du er villig til å ofre.

Kluivert er en stor fan av Real Madrids superstjerne og elsket dokumentaren «Ronaldo» som kom ut i 2015.

- En dag håper jeg å oppnå noe slik selv, sier han med smilet på lur.

ET FORBILDE: Real Madrids Cristiano Ronaldo. Foto: REX/Shutterstock/NTB Scanpix
ET FORBILDE: Real Madrids Cristiano Ronaldo. Foto: REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Nye mål

Før inneværende sesong satte Kluivert seg noen nye mål.

- Mine to hovedmål er å vinne Eredivisie med Ajax og deretter å debutere for Nederland, sier han, før han raskt legger til:

- Og selvfølgelig forbedre meg.

- Jeg vil forbedre alt. Jeg er fortsatt ung. Jeg gir alt på trening og jeg forsøker til og med å forbedre de tingene som allerede går bra.

Den største drømmen hans er å spille for en stor klubb i utlandet.

- Men du må se hvordan du utvikler deg, for å se om du kan ta det steget, forklarer han.

Kluivert forteller at han diskuterer alle aspekter i karrieren med sin mor, far og agent; Mino Raiola.

- Jeg spør om andre folks meninger, men til syvende og sist er det jeg som må ta avgjørelsene.

Dersom han en dag reiser ut av Nederland, er det flere land som er mulige destinasjoner, inkludert England. Han innrømmer at særlig London er fristende, men insisterer på at han ikke har en favorittklubb i Premier League.

- Det er en attraktiv by. Jeg må si at Tottenham spiller attraktiv fotball for øyeblikket og virkelig spiller som et lag. Men jeg følger ikke et enkelt lag. Arsenal er også en fin klubb, for eksempel.

For øyeblikket fokuserer han bare på Ajax hvor innflytelsen hans på førstelaget fortsetter å vokse, et snaut år etter flyturen fra Portugal til Nederland.

- Jeg innser at ting har gått fort, sier han, mens han stirrer ut i luften.

- Jeg har sannsynligvis overrasket meg selv i å ta de stegene.

Dersom han fortsetter i denne hastigheten, vil han ha alle muligheter til å skape seg et eget navn. Med mindre Quincy, Ruben eller Shane gjør det enda bedre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!