- Hvor er du fra? Norge?

Astana-sjef så rødt etter dopspørsmål.

MILANO (Dagbladet.no): Det har vært nærmest stille rundt temaet doping under årets Giro d\' Italia. Skandalene blant rytterne har uteblitt. Det er heller ikke spørsmål knyttet til doping som har preget pressekonferansene.

Alberto Contador, som vant årets Giro d\' Italia, fikk heller ingen spørsmål om doping på den siste pressekonferansen i Milano.

Det til tross for at laget hans ikke får kjøre Tour de France på grunn av lagets frynsete fortid.

Skrøt av eget antidop-program

Men da Astanas sportsdirektør, den tidligere Lance Armstrong-sjefen Johan Bruyneel, entret scenen den siste dagen, kom spørsmålene.

Laget hans bestemte seg for dansken Rasmus Damsgaards antidopingprogram da han flyttet over fra Lance Armstrongs tidligere lag Discovery Channel. Det er det samme antidopingprogrammet som Kurt-Asle Arvesens lag CSC bruker. Og selv om de ikke får kjøre Tour\'en skryter Bruyneel av lagets antidopingprogram.

- Jeg vil si det er det beste som finnes. Jeg er til og med mer imponert av det enn det utvidete biologiske passet Pro Tour-lagene må ha, mener Bruyneel.

Provesert av spørsmål

GIKK SAMMEN TIL ASTANA: Sportsdirektør Johan Bruyneel og Alberto Contador overrasket mange da de gikk til skandalelaget Astana. Nå hevder de at alt har forandret seg. Bruyneel mener lagets antidopingprogram er det beste som finnes. Foto: REUTERS
GIKK SAMMEN TIL ASTANA: Sportsdirektør Johan Bruyneel og Alberto Contador overrasket mange da de gikk til skandalelaget Astana. Nå hevder de at alt har forandret seg. Bruyneel mener lagets antidopingprogram er det beste som finnes. Foto: REUTERS Vis mer

Oppmerksomheten rundt doping den siste dagen av Giro\'n skyldtes mye en egen uttalelse fra Bruyneel under pressekonferansen.

- Vi hevder oss fortsatt som et av de beste lagene. Vi lykkes også med andre ryttere enn før. Og vi hevder oss selv med det strammeste antidopingsystemet i sykkelsporten, sa Bruyneel.

Da Dagbladet.no konfronterte Bruyneel med hans egen uttalelse og spurte om han derfor setter spørsmålstegn ved renheten i sykkelsporten, ble han tydelig provosert og kontret:

-Hvor er du fra? spurte han.

Da han fikk svaret Norge fortsatte han:

- Mye har forandret seg med de biologiske passene som Pro Tour-lagene må ha. Det er et stort steg fremover. Men vi kan ikke forvente at alt skal forandre seg på en dag. Effekten kommer ikke over natten. Vi må evaluere underveis. Men jeg mener sykkelsporten er den utholdenhetsidretten med flest dopingtester, sier Bruyneel.

- Ikke magi

Han hevder likevel at beviset på at det har vært mange rene mestere tidligere også er at de som pleide å vinne, fortsatt vinner.

- Hvor er du fra? Norge?

- Det er ikke noe magi. De som jobber hardest vinner, sier Bruyneel.

- Men hvorfor sier du at dere hevder dere til tross for at dere har det strikteste antidopingsystemet?

- Fordi, som jeg har sagt så var Discovery (Lance Armstrongs tidligere lag) under mye mistanker. Med denne sesongen vi gjennomfører nå, med en annen lagstruktur, kan man se at vi fortsatt lykkes. Hadde vi fått kjøre Tour\'en hadde vi hatt det sterkeste laget. Ingen har et striktere antidoping-program og jeg mener det er et svar på kritikken av oss. Er det et svar på ditt spørsmål? spurte en tydelig irritert Bruyneel, som deretter avsluttet pressekonferansen og forsvant kjapt ut døra.

Armstrong-rykter

Belgieren har måttet leve med negativ fokus rundt sin egen drift av laget Discovery Channel etter at mistankene rundt Lance Armstrongs Tour de France-triumfer har versert i flere år. Men til tross for ryktene har ingenting blitt bevist.

Laget fant ingen ny sponsor i høst, og Bruyneel overrasket de fleste da han tok over skandalelaget Astana.

Siden har han og rytterne i laget hevdet at alt har forandret seg, i laget som ble kastet ut av fjorårets Tour de France. Bruyneel tok med seg mange ryttere fra sitt tidligere lag, deriblant Giro-vinneren Alberto Contador som også vant fjorårets Tour de France. Contador brukte anledningen til å takke Astana.

- Jeg vil takke sponsoren, for uten dem hadde vi ikke vært her. Jeg respekterer Tour de France sin avgjørelse selv om jeg ikke er enig i den, sa Contador etter seieren.

<B>GIRO-VINNEREN:</B> Men Alberto Contador får ikke mulighet til å forsvare fjorårets seier i Tour de France.