Hopplegenden snakker ut:

Hvor er Janne Ahonen? spør Finland. Nå forklarer legenden det mystiske fraværet

Janne Ahonen forsvant fra verdenscupen, droppet treningssamlinger og har ikke vært å se i hoppmiljøet på lenge. Nå forklarer 39-åringen hvorfor.

MYSTIKK: Det finske folk har lenge undret seg over hva som skjer med Janne Ahonen. Nå snakker han ut - et halvt år før VM på hjemmebane. Foto: AP Photo/Jan Pitman
MYSTIKK: Det finske folk har lenge undret seg over hva som skjer med Janne Ahonen. Nå snakker han ut - et halvt år før VM på hjemmebane. Foto: AP Photo/Jan Pitman Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Janne Ahonen (39) har vunnet den tysk-østerrikske hoppuka fem ganger, står med 36 verdenscupseirer og fem VM-gull totalt. Han er for lengst udødeliggjort i finsk idrett.

Da den finske hopplegenden la opp i 2008, kom det som et sjokk på Finland. Hvem skulle føre den stolte finske hopparven videre? Hvem skulle hoppe etter Janne Ahonen?

I ettertid har svaret vist seg å være ingen. Selv ikke Janne Ahonen har klart å hoppe etter Ahonen, altså seg selv, til tross for at han har gjort comeback to ganger i et håp om å kapre OL-gullet han mangler på sin nesten komplette CV.

Nå er det VM i Lahti som er motivasjonfaktoren for de finske hopperne, hvor Lauri Asikainen var forrige sesongs beste finne med en katastrofal 48. plass i verdenscupen. Forvandlingen er ekstrem i negativ retning: Tidligere var Finland en hoppgigant med enere som Matti Nykänen, Matti Hautamäki og nettopp Ahonen.

LEGENDE: Med fem VM-gull i bagasjen har finnene et lite håp om at Janne Ahonen kan triumfere i VM i Lahti til vinteren, men satser 39-åringen fortsatt? Foto: NTB Scanpix
LEGENDE: Med fem VM-gull i bagasjen har finnene et lite håp om at Janne Ahonen kan triumfere i VM i Lahti til vinteren, men satser 39-åringen fortsatt? Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvor er Janne Ahonen?

Men trener egentlig Ahonen mot VM i Lahti? Er han fortsatt aktiv? Hvor er Ahonen? lyder omkvedet i Finland, blant annet i den finske avisa Ilta-Sanomat, som har lansert flere rykter rundt 39-åringens forsvinningsnummer.

I forrige sesong konkurrerte nemlig Ahonen bare én gang etter at han havnet på 41. plass i Klingentahl 22. november. Dernest gjorde han et lite comeback i prøve-VM i Lahti i februar og ble nr. 43. Så forsvant han igjen.

I et halvt år har det vært stille fra det som kan være Finland eneste hopphåp i VM på hjemmebane.

Nå tar den tidligere verdenseneren bladet fra munnen og avslører hva som ligger bak det som skildres som et mystisk forsvinningsnummer. Etter først å ha blitt smittet av mykoplasma, gikk Ahonen på en kjempesmell. Han trente over evne.

- Før forrige sesong trente jeg rett og slett altfor hardt. Det førte til overbelastning av kroppen - eller overtrening om du vil. Da var sesongen i realiteten over før den var i gang, sier Ahonen Ilta-Sanomat.

- Jeg gravde meg ned

På samme tid i fjor, i september, følte hopplegenden seg helt frisk og i god form. Så oppsto problemene.

Ahonen responderte dårlig på treningen, slet med tretthet og gjentatte perioder med høy feber. Det var ett steg fram og to tilbake gang etter gang.

SLET: Janne Ahonen har hatt et svært tøft år, men er nå på vei tilbake. Foto: NTB Scanpix
SLET: Janne Ahonen har hatt et svært tøft år, men er nå på vei tilbake. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Til slutt bestemte jeg meg for at nok er nok, at jeg ikke kunne presse kroppen mer. Derfor trakk jeg meg tilbake og prøvde å få nok hvile, forteller 39-åringen.

- Jeg gravde meg litt ned, men det var nødvendig. I min alder må jeg lytte til kroppen min.

Droppet samling - satser videre

I sommer var Ahonen den eneste som ikke var med det finske hopplandslaget på treningsleir i Østerrike, hvor deres nye trener Andreas Mitter er fra.

- Det var ikke et alternativ engang. Min familie og min helse var viktigst, forklarer hopplegenden.

I stedet har han lagt hoppingen litt på is og testet ut andre hobbyer. I sommer har han blant annet kost seg med sin andre lidenskap, motorsport. Men drømmen om hoppsuksess i VM på hjemmebane til vinteren lever fortsatt.

- Jeg tror fortsatt det er mye igjen av hoppkarrieren. I juni begynte jeg å trene rolig igjen. Først for to uker siden trente jeg for fullt i bakken. Det er helt bevisst, for å være på den sikre siden. Alt handler om å prestere i Lathi, forteller Ahonen.

VM i Lahti arrangeres fra 23. februar til 5. mars kommende vinter. Mitter må gjøre underverker med finsk hoppsport om det ikke skal bli en fiasko i hoppbakken for vertsnasjonen, men østerrikeren har et håp om å gjøre det samme som landsmannen Alexander Stöckl har klart med norsk hoppsport.

Kanskje er det som skal til for at Janne Ahonen finner tilbake til toppnivået.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer