Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hvor langt kan man gå for å vinne?

Henning Berg ønsker en bred Fair Play-debatt i norsk fotball.

STØTTER DU DENNE? Vidar Martinsen klipper ned Björn Bergmann Sigurdarson, som er alene med keeper Lasse Staw. Martinsen sier han forsøkte å nå ballen, men fikk rødt kort før Lillestrøm bommet på frisparket. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
STØTTER DU DENNE? Vidar Martinsen klipper ned Björn Bergmann Sigurdarson, som er alene med keeper Lasse Staw. Martinsen sier han forsøkte å nå ballen, men fikk rødt kort før Lillestrøm bommet på frisparket. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Hvor langt kan man gå for å vinne? Spørsmålet er evig og har ingen fasit, men Henning Berg mener han har noen svar.

Berg har vært med på det meste på fotballbanen, og har vunnet Champions League og flere Premier League-titler. Nå er han trener for Lillestrøm og reagerer på Fredrikstads omgang med begrepet «Fair Play» i gårsdagens kamp.

Vidar Martinsen klippet ned Björn Bergmann Sigurdarson bakfra i siste spilleminutt og hindret en stor Lillestrøm-sjanse. Martinsen fikk helt korrekt rødt kort, men forseelsen skjedde utenfor 16-meteren og Lillestrøm blåste frisparket i muren.

Dermed endte kampen 1-1 og Martinsen reddet kanskje et poeng for Fredrikstad. Er det fair?

- Bergmann knust - Jeg kunne bagatellisert den situasjonen, men er det sånn vi vil ha det? spør Henning Berg, godt og vel et halvt døgn etter kampen.

- Björn Bergmann kunne blitt matchvinner. Noe som ville vært fantastisk for ham, som er en ung gutt. Han skal spille U21-EM til sommeren og trenger de mulighetene for å bli med på laget og komme seg ut. Han var knust etterpå, sier Berg om sitt 20 år gamle angrepstalent.

Henning Berg mener fotballforbundet (NFF) må komme på banen. Det samme på resten av fotballfamilien. Selv er han krystallklar på at han ikke ønsker at en Lillestrøm-spiller skal gjøre det samme.

- Det er vi som er involvert i fotballen som må engasjere oss. Vil vi ha slike situasjoner der det er helt greit at man klipper ned motspillere? Er det greit å jukse seg til straffespark og frispark? Hvor går grensa? Ved trøyeholding? Rope etter et innkast du vet ikke er ditt? spør Berg.

- LSK gjorde det samme i fjor Dagbladet er blitt kontaktet av Fredrikstad i etterkant av Bergs utspill, de gjør oss oppmerksom på Lillestrøm-keeper Stefan Logi Magnussons takling av Kai Risholt i fjorårets kamp mellom Lillestrøm og Kongsvinger. Risholt ville vært på blankt mål, hvis ikke Logi Magnusson hadde taklet ham. LSK-keeperen fikk rødt kort, Kongsvinger frispark - som de ikke scoret på - og kampen endte uavgjort.

Til forveksling lik den situasjonen mellom Martinsen og Bergmann Sigurdsarson. Etter kampen sa Henning Berg at han ikke så situasjonen.

ØNSKER FAIR PLAY: Henning Berg roper på Fair Play etter kampen mot Fredrikstad. Laget hans ble snytt for en stor sjanse på overtid, da Bergmann Sigurdarson ble felt bakfra. 
Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
ØNSKER FAIR PLAY: Henning Berg roper på Fair Play etter kampen mot Fredrikstad. Laget hans ble snytt for en stor sjanse på overtid, da Bergmann Sigurdarson ble felt bakfra. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

- Den situasjonen er ikke helt identisk. Magnusson prøver å snu og vri seg og løpe med Risholt. De løper inn i hverandre. Jeg oppfattet ikke den situasjonen på samme måte som Fredrikstad-situasjonen i går, sier Berg i dag.

- Når det er sagt, så ville ikke vi vært happy hvis våre spillere kun tar ut en mann for å få et resultat.

- Hvis det er siste serierunde og Fredrikstad trengte ett poeng for å overleve, hadde du forstått taklingen da?

- Er det verdt det for klubben? Er det slik klubben vil overleve? Lillestrøm er ikke feilfrie, vi gjør feil på disse tingene, men det er viktig at vi får færre av disse situasjonene. At det blir mindre filming og at det blir mindre av at man tar ut fokl på slutten for å få et poeng.

- LSK med stor fallhøyde Fredrikstad reagerer kraftig på kritikken fra Henning Berg.

- Vi gidder ikke falle ned på Henning Bergs nivå. Å kalle FFK for et unfair lag blir bare tåpelig. Som trener bør han fokusere mest mulig på sitt eget lag, sier Joacim Jonsson, sportssjef i Fredrikstad.

- Lillestrøm har nå en veldig stor fallhøyde. Ikke kom og fortell meg at en Lillestrøm-spiller ikke hadde gjort dette dersom de trengte ett poeng for å vinne serien og en motspiller er igjennom på overtid.

- Tarik Elyounoussi forsøkte å filme seg til straffe i går, men fikk gult kort. Hva sier Fredrikstad til det?

- Å filme seg til straffe er ikke noe Fredrikstad skal gjøre. All honnør og respekt til dommeren som ga gult kort. Jeg må imidlertid ta forbehold om at jeg ikke har snakket med Tarik og sett situasjonen i reprise, sier sportssjefen i Fredrikstad.

- Henning kaster stein i glasshus Jonsson reagerer også på at Henning Berg mener gårsdagens situasjon med Martinsen og Bergmann Sigurdarson er forskjellig fra fjorårets episode der LSK-keeper Magnusson taklet Risholt som sistemann.

FILMET: Tari Elyounoussi forsøkte å filme seg til straffespark. Han lurte ingen og her får han gult kort av dommer Tom Henning Øvrebø. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
FILMET: Tari Elyounoussi forsøkte å filme seg til straffespark. Han lurte ingen og her får han gult kort av dommer Tom Henning Øvrebø. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Alle sier det er en lik situasjon utenom Henning. Det er tåpelig. Da er det bedre å si at vår spiller gjorde en idiotisk ting i fjor. Det er greit at han vil ha en Fair Play-debatt, men da må man få strengere straffer.

Jonsson minner oss også om at Lillestrøms utligningsmål nok skulle vært annullert for angrep på keeper.

- Målet deres var et soleklart frispark. Rune Gabrielsen går ikke på ball. Igjen kaster Henning Berg stein i glasshus. Nevnte vi i Fredrikstad overhodet denne episoden etter kampen? Dommeren dømmer og så spiller vi videre.

SLÅR TILBAKE: Sportssjef Joacim Jonsson ønsker ikke å falle ned på Henning Bergs nivå. Her fra presentasjonen av Tarik Elyounoussi som ny FFK-spiller i vinter. Foto: Morten Holm / Scanpix
SLÅR TILBAKE: Sportssjef Joacim Jonsson ønsker ikke å falle ned på Henning Bergs nivå. Her fra presentasjonen av Tarik Elyounoussi som ny FFK-spiller i vinter. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media