SOUTHAMPTON: Klubben i Sør-England har stått for en enorm prestasjon de siste tre årene. Foto: Action Images / Tony O'Brien
Livepic 
SOUTHAMPTON: Klubben i Sør-England har stått for en enorm prestasjon de siste tre årene. Foto: Action Images / Tony O'Brien Livepic Vis mer

Hvor lenge kan Southampton overleve når de selger sine beste talenter?

Southampton er den Premier League-klubben som blitt ribbet for flest talenter de siste årene, men likevel har de prestert bedre og bedre hvert år.

«West Ham er vår farmerklubb!» sang de på White Hart Lane for noen år tilbake, og på det tidspunktet var det sant. Akkurat nå ser det ut til at det samme båndet har oppstått mellom Liverpool og Southampton.

Den siste historie

Betydningen av «farmerklubb» - i denne uformelle, ertende sammenhengen – antyder en skeiv maktbalanse. I London skjedde det på midten av 2000-tallet da Jermaine Defoe, Frederic Kanoute og Michael Carrick alle reiste fra West Ham til Tottenham. Det var på samme tidspunkt som Hotspurs etablerte seg som et topplag, og Hammers gikk opp og ned mellom ligaene.

Et par år senere oppstod det en ny farmerklubb. Manchester City var nyrike og hentet hele fem førstelagsspillere fra Arsenal. Som følge av handlerunden vant City fire store trofeer og klatret opp i det engelske fotballhierarkiet, mens Arsenal (som en gang var landets beste klubb) måtte nøye seg med bare ett trofe.

Nå er det altså Southampton og Liverpool. I sommer har Merseyside-klubben hentet Sadio Mane til Anfield. I fjor sommer hentet de Nathaniel Clyne og året før hentet de rødkledde Rickie Lambert, Adam Lallana og Dejan Lovren. Fem spillere på tre år.

DRO SAMTIDIG: Dejan Lovren og Adam Lallana. Foto: Reuters / Phil Noble
Livepic 
DRO SAMTIDIG: Dejan Lovren og Adam Lallana. Foto: Reuters / Phil Noble Livepic  Vis mer

På overflaten er det bare forretninger: De rike, mektige klubbene karrer til seg spillerne som imponerer mest hos småklubbene. De bygger opp laget og svekker utfordrerne. Men selv om Liverpools og Southamptons økonomiske muskler er i forskjellige dimensjoner har Liverpool slitt med å fått betalt for sine investeringer. Poengene i Premier League har uteblitt.

Stod i mot trenden

Et kjapt blikk på tabellene fra de to siste sesongene viser ikke akkurat at Liverpool har vært på handletur. I stedet ser vi at Southampton har stått i mot trenden og etablert seg som et sterkt lag på øverste del av tabellen.

Sesongen etter at Saints hadde solgt Lambert, Lallana og Lovren til Liverpool havnet LFC på sjette og Southampton på sjuende plass på tabellen. Bare to poeng skilte lagene. Året etter – i 2015/16 sesongen – gikk Southampton forbi Liverpool tabellen, og de havnet på sjette og åttende plass.

Det første instinktet er at man skal peke og le – noe som selvsagt er en grei reaksjon: Skadefryd er noe alle synes er gøy. Dette ble demonstrert da David Moyes og Manchester United gikk på en smell, og alle andre enn United-supporterne storkoste seg.

FLOPP: Rickie Lambert. Foto: Simon Bellis / Sportimage / Cal Sport Media.
FLOPP: Rickie Lambert. Foto: Simon Bellis / Sportimage / Cal Sport Media. Vis mer

En annen reaksjon er å spørre: - Hva gjør Liverpool galt?

De vanligste svarene kan oppsummeres med følgende stikkord: Brendan Rodgers, overgangskomiteen, penger, forventninger og Luis Suarez.

Det alternative svaret er at Liverpool ikke gjør noe i det heletatt. Alle de fire kjøpene – fem hvis vi inkluderer Mane – så fornuftige ut da de ble gjort. Bare den billigste spilleren, Rickie Lambert, har vært et direkte bomkjøp.

De andre tre har fått mye tillit under Klopp. Som Manchester City demonstrerte ved å hente de beste spillerne fra rivaler kan man oppnå suksess. Liverpool har hentet spillere fra Southampton i en tid hvor klubbene har gått forbi hverandre på tabellen, men det henger ikke nødvendigvis sammen med kjøpene.

Trosser tyngdekraften

Hvis vi ser bort fra forholdet til Liverpool er det en annen – mye viktigere- sak her: Southamptons evne til å trosse tyngdekraften når deres største talenter har blitt lokket bort. De har klatret på tabellen de siste fire årene – fra 14. plass i 12/13 -sesongen, 8.plass i 13/14, 7. plass i 14/15 og 6. plass forrige sesong. I samme periode har stjerneskudd som Luke Shaw, Calum Chambers og Morgan Schneiderlin forsvunnet fra klubben, i tillegg til de nevnte Liverpool-spillerne.

På bakgrunn av den prestasjonen står Southampton for det mest imponerende fotballprosjektet i den engelske toppdivisjonen. Så hva er deres hemmelighet? De har ingen: De er sparsommelige, gjør kloke valg innen rekruttering, og sørger for at klubbens modell forblir uendret. Dette er selvsagt noe alle klubber prøver å gjøre – men Southampton gjennomfører det.

BLIR VIKTIG NESTE SESONG: Virgil Van Dijk. Foto: Alex James/JMP/REX/Shutterstock
BLIR VIKTIG NESTE SESONG: Virgil Van Dijk. Foto: Alex James/JMP/REX/Shutterstock Vis mer

Ordet filosofi blir brukt over alt om dagen, men Saints har virkelig rett til å bruke det. Da Lovren, Lallana og Shaw ble tapt til storklubbene ble Dusan Tadic, Virgil van Dijk og Ryan Bertrand hentet inn. Det var spillere fra lavere europeiske ligaer, mens sistnevnte var reservelagsspiller, etter kjøpene satt klubben igjen med mer enn 40 millioner pund i overskudd.

Det har vært en snurrende karusell de siste årene: Mistet Lambert – signerte Graziano Pelle, mistet Schneiderlin – signerte Jordie Clasie, mistet Clyne – signerte Cedric Soares. Igjen ser vi at det ikke er noen magisk formel bak dette. Southamptons speidere har ikke noen krystallkule, de legger bare mye arbeid i å studere hver eneste potensielle signering. Gaston Ramirez og Dani Osvaldo var spillere som beviste at det er en risiko ved hver signering, da begge mislyktes i klubben.

Alt handler om penger

I sommer har Graziano Pelle, Victor Wanyama, Sadio Mane og manager Ronald Koeman forlatt klubben. Spørsmålet som gjenstår er følgende: I en tid hvor informasjon er lett tilgjengelig – hvordan kan en klubb unngå konkurranse om uoppdagede juveler?

Det vil tiden vise, men Southamptons overlevelsesevner kan henge sammen med konkurrentenes økonomi. På grunn av TV-avtalene i England tjener Premier League-klubbene mer enn før. Med mer penger er det færre som ser til små ligaer for å finne gull, når de kan kjøpe gode spillere fra store klubber.

NY SJEF: Claude Puel. Foto: Reuters / Matthew Childs
Livepic
NY SJEF: Claude Puel. Foto: Reuters / Matthew Childs Livepic Vis mer

I teorien betyr dette at Southampton skal kunne fortsette med sin overgangspolitikk upåvirket av konkurrentene. I sommer er navn som Carlos Bacca, Alexandre Lacazette, Paul Pogba og Gonzalo Higuain vært hyppig nevn: Southampton har ikke vært koblet til noen av dem. Uten for mye oppstyr har klubben signert Nathan Redmond fra Norwich, Pierre-Emile Højbjerg fra Bayern München og manager Claude Puel fra Nice.

Det er fortsatt lenge til overgangsvinduet stenger 31.august. Van Dijk hadde en fantastisk sesong i fjor, og det er uvisst om nederlenderen forsvinner fra klubben. Dersom storklubbene kommer for å snappe opp flere talenter er det ingen grunn til å tro at Southampton vil fare nedover tabellen. De er kanskje en farmerklubb, men de har lært hvordan de kjemper tilbake.