Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hvor skal prisfesten ende?

Nå herjer inflasjonen i Premier League.

SOLGT FOR OVER EN MILLARD KRONER: Kjøpene av Andy Carroll (35 mill pund), Fernando Torres (50 mill pund), Jordan Henderson (nærmere 20 mill pund) og Phil Jones (16,5 mill pund, kan stige til 20) har satt en standard som får ringvirkninger over hele fotballverden. Foto: SCANPIX
SOLGT FOR OVER EN MILLARD KRONER: Kjøpene av Andy Carroll (35 mill pund), Fernando Torres (50 mill pund), Jordan Henderson (nærmere 20 mill pund) og Phil Jones (16,5 mill pund, kan stige til 20) har satt en standard som får ringvirkninger over hele fotballverden. Foto: SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Ingen av de virkelig kanonene i internasjonal fotball - som Alexis Sanchez, Luka Modric, Wesley Sneijder og Neymar - har fått seg ny klubb så langt i sommer.

I Premier League brukes det like fullt penger over en lav sko på spillere som kanskje blir verdensklassespillere en gang i framtida.

Liverpool skal ha nærmet seg 20 millioner pund for Sunderlands Jordan Henderson, og Manchester United utløste kjøpsklausulen på 16,5 millioner pund i Phil Jones' kontrakt med Blackburn. Avhengig av framtid suksess kan prisen også her ifølge Daily Mail krype opp mot 20 millioner pund etter hvert.

Spørsmålet er i hvilken grad det påvirker overgangssummene når de mer navngjetne spillerne skal bytte beite.

- Det er et vanvittig prisnivå, men det er rike eiere som konkurrerer. De mindre klubbene priser sine unge stjerner høyt, for de vet de har mulighet til å dra inn masse penger, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Han synes ikke United har betalt noen overpris for Jones.

- De har kjøpt en veldig god stopper, det er klasse. Og han er bare 19 år. Det mener jeg er en god signering til fornuftig pris. Så får vi se hva som skjer videre. Ferguson fikk noe å tenke på etter finaletapet på Wembley, sier Alsaker.

Ville dra i gang auksjon
Talentspeider Tor Kristian Karlsen, med base i London, mener vi er vitne til en dominoeffekt der én overgang fører til at den neste blir større og den neste enda større.

PASSER HAN I UNITED?: Nei, mener talentspeider Tor Kristian Karlsen. Foto:   REUTERS/Giampiero Sposito
PASSER HAN I UNITED?: Nei, mener talentspeider Tor Kristian Karlsen. Foto: REUTERS/Giampiero Sposito Vis mer

- Det er en inflasjon man ikke har sett maken til siden... ja, Tyrkias økonomi gikk under i 2001. Det er omtrent tredje verden-tilstander, monopolpengene flyr rundt. 

Han måtte nesten klype seg i armen da andre klubber forsøkte å overby Manchester United om Phil Jones, selv om det eksisterte en klausul og spilleren allerede hadde forhandlet fram sine personlige betingelser.

- Ikke bare ble det løst ut en klausul Blackburn aldri hadde trodd de skulle få cashet ut, men det ble et race om å utby hverandre. Jeg vet det snakkes om klubber som har bydd 25 millioner pund. De var villige til å dra i gang en auksjon og overbevise Blackburn om at den klausulen ikke var gyldig. Så den prisen ville langt høyere uten klausulen, sier Karlsen.

Han mener prislappene på de to engelske ungguttene tilsvarer prisen på en etablert toppspiller.

- Spillere som i utgangspunktet er verdt 20 millioner pund rent kvalitativt, hva skjer med dem nå? Hva skjer med Sanchez, Neymar og Modric?

Neymars klausul er verdiløs
- Jeg hører man forsøker å reforhandle klausulen Neymar har med Santos, på 50 millioner dollar. Nå forstår Santos og firmaet som eier halvparten av spilleren at det er altfor lavt. Han kan ikke ligge på samme prisnivå som en Henderson. Så selv om noen kommer med 50 millioner dollar, blir han ikke solgt. Spilleren er ikke klar, og bakmennene vil ha mer. Alle - inkludert spillere - har interesse av at han går for mest mulig. Markedsverdien ligger ikke lenger på 50 millioner dollar, men nærmere 100, sier Karlsen til Dagbladet.

Chelsea og Real Madrid har vært de to klubbene som oftest er blitt koblet til Neymar, men talentspeideren tror ikke han forlater Brasil ennå.

- Neymar har 40 000 pund i uka netto, det blir 20 millioner kroner i året. Så skal man huske at det er et VM i Brasil om noen år, fotballforbundet er i stor vekst og stadioner bygges. Jeg er ganske overbevist om at han blir værende i hvert fall til vinteren. Innerst inne tror jeg han blir til VM i 2014. Da er han 22 år, det er en fin alder å gå dra ut. Kanskje er Brasil nettopp blitt verdensmester og han selv toppscorer, og da kan jeg ikke forestille meg at markedet er blitt noe roligere.

Tror Chelsea-budet må dobles
Både Karlsen og Øyvind Alsaker tror Tottenham blir nødt til å gi slipp på Luka Modric, tross forsikringene fra styreformann Daniel Levy om at det ikke vil skje.

GÅR TIL CHELSEA?: Det tror Øyvind Alsaker, men han tror Roman Abramovitsj blir nødt til å doble sitt opprinnelige bud på 22 millioner pund. Foto:  AFP PHOTO/IAN KINGTON
GÅR TIL CHELSEA?: Det tror Øyvind Alsaker, men han tror Roman Abramovitsj blir nødt til å doble sitt opprinnelige bud på 22 millioner pund. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON Vis mer

Men Alsaker tror Chelsea må betale så det svir.

- Jeg er enig med Redknapp i at 22 millioner pund er latterlig. Det er vanskelig å si hva prisen kan ende på, men jeg tipper han er verdt bortimot det dobbelte

- Det virker som at Chelsea er det sannsynlige stoppestedet. De kan betale mye, det var nok derfor Levy kom og sa at ingen nøkkelspillere skal selges, for å få opp prisen. Jeg synes Modric er vanvittig god, en av Premier Leagues beste i sin posisjon. Det eneste minuset er kanskje at han har for få mål og målgivende. Men det trenger ikke bety så mye, sist sesong spilte han mest dyp midtbane, men van der Vaart som playmaker foran ham. Det forklarer nok litt, sier han.

Tror Sanchez havner i City
Betale i dyre dommer må også Manchester United og Manchester City dersom de skal ha noe håp om å sikre seg Alexi Sanchez fra Udinese.

- Inter var interessert i Sanchez i januar. Da ville Udinese ha 20-22 millioner euro for å la ham gå. Nå drives prisen opp mot 40 millioner euro, kanskje helt opp til 45, sier Karlsen.

- Er det Premier League som har mesteparten av skylda?

- Ja, det startet i januar med Torres og Carroll. Folballspillere er et globalt marked, og folk følger med på hva som selges her og der. Selv om England betaler masse for sine egne spillere, registrerer andre hva de holder på med.

- Hvor tror du Sanchez og Wesley Sneijder ender opp?

HAR UTKJØPSKLAUSUL: For 50 millioner dollar er Neymar til salgs, men i praksis er det annerledes. Foto:  AFP PHOTO/Pablo PORCIUNCULA
HAR UTKJØPSKLAUSUL: For 50 millioner dollar er Neymar til salgs, men i praksis er det annerledes. Foto: AFP PHOTO/Pablo PORCIUNCULA Vis mer

- Jeg tror Sanchez havner i Manchester City. Udinese legger opp til en auksjon som handler om å få mest mulig penger. Der tror jeg City er villig til å gå lengst, han er akkurat den spilleren de er ute etter. Sanchez er lojal mot Udinese og går dit han blir solgt, det er et inntrykk jeg har også fra andre hold. Om han går til City vil han nok ikke lide noen nød i forhold til inntekt.

- Sneijder tror jeg er ønskespilleren til Guus Hiddink (som er Chelsea-aktuell, journm.anm.). Taktisk tror jeg Sneidjer passer Chelsea bedre enn United. Hiddink liker 4-3-3, og i det systemet vil Sneijder passe bra på venstre ving eller som offensiv midtbane. Jeg har større problemer med å se hvor United skal bruke ham, i og med at Rooney har hengerollen og er playmaker i en 4-4-1-1. Han er neppe den utpregede vingspilleren United gjerne bruker, og han har ikke defensive fibre. Så jeg ser ikke hvor United har bruk for ham, men de har veldig stort behov for Modric, sier Karlsen.

JAKTES AV GIGANTENE: - Jeg tror det blir en auksjon, og da vinner City, sier Tor Kristian Karlsen. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO LINGRIA
JAKTES AV GIGANTENE: - Jeg tror det blir en auksjon, og da vinner City, sier Tor Kristian Karlsen. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO LINGRIA Vis mer