DREPT: Oscar Pistorius er dømt for drap på kjæresten Reeva Steenkamp i 2013. Nå er Steenkamps familie kritiske til en ny dokumentar som angivelig viser Reeva Steenkamps døde kropp. Foto: NTB Scanpix
DREPT: Oscar Pistorius er dømt for drap på kjæresten Reeva Steenkamp i 2013. Nå er Steenkamps familie kritiske til en ny dokumentar som angivelig viser Reeva Steenkamps døde kropp. Foto: NTB ScanpixVis mer

Oscar Pistorius-saken:

- Hvordan fikk de bilder av min søsters døde kropp?

Søster av drepte Reeva Steenkamp raser mot nye bilder i dokumentar om drapet.

Den tidligere friidrettsstjerna Oscar Pistorius (31) sitter fengslet for drapet på kjæresten Reeva Steenkamp på valentinsdagen 14. februar 2013.

FRA ÅSTEDET: Dette bildet er tatt fra pågripelsen av Oscar Pistorius i 2013, med blod på shorts og beinproteser. Foto: NTB Scanpix
FRA ÅSTEDET: Dette bildet er tatt fra pågripelsen av Oscar Pistorius i 2013, med blod på shorts og beinproteser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Saken fikk massiv oppmerksomhet verden over og Pistorius ble dømt til 13 år i fengsel. Drapssaken rystet en hel idrettsverden - og medier verden over ønsket svar på hva som skjedde den tragiske natta.

Nå raser Steenkamps søster, Simone Cowburn, mot en ny dokumentarserie om drapet. Dokumentaren skal sendes på Amazon Prime og viser angivelig den døde kroppen til Reeva Steenkamp. I tillegg reagerer søsteren på bilder av et baderom dekket av blodsprut og nærbilder av drapsvåpenet.

- Jeg fatter ikke hvorfor dette er nødvendig. Det er fem år siden hun ble drept, og alt som skal sies er allerede sagt. Foreldrene mine er ikke unge lenger. Jeg er redd dette påvirker dem på en forferdelig måte. Faren min har følt seg dårlig og har hjerteproblemer. Jeg skjønner ikke hvorfor det er nødvendig å vise disse bildene, sier søster Simone Cowburn i et eksklusivt intervju med Daily Mail.

Dramatisk

Steenkamp ble skutt og drept gjennom en baderomsdør i Pistorius' bolig i Sør-Afrika i 2013. Pistorius innrømmet at han skjøt, men har hele tiden hevdet at han trodde det var en innbruddstyv som befant seg på badet.

Pistorius var en av Sør-Afrikas aller største idrettsstjerner. Han har amputert begge beina og vunnet seks gullmedaljer i sprint i Paralympics. Han fikk kallenavnet «Blade Runner» på grunn av skinnene han bruker i stedet for sine amputerte bein. Han ble verdensberømt da han klarte å konkurrere på lik linje med verdensstjerner under London-OL i 2012. Etter pågripelsen i 2013 ble han dømt til 13 år i fengsel.

Det er allerede blitt laget flere tv-program og bøker om drapet på Reeva Steenkamp. Steenkamps familie har også tidligere reagert.

FILMEN OM OSCAR PISTORIUS: I traileren til filmen kan du se «Blade Runner» avfyre skudd. Video: Lifetime Vis mer

- Hvordan?

Nå reagerer søsteren på at liket kan bli vist på skjermen. Cowburn påstår det er merkelig at dokumentarskaperne har fått tilgang på politiets egne bilder.

- Spørsmålet mitt er: Hvordan fikk de tak i bilder av min søsters døde kropp? Alt dette var beviser i retten. Hvis familien hans (Pistorius) er involvert for å redusere straffen, håper jeg det feiler. Jeg har brukt mye tid på å skåne foreldrene mine for alt som skrives på Internett, sier Steenkamps søster, Simone Cowburn.

Det er Sean Richards som er produsent for dokumentaren med navnet «Pistorius». Han forsvarer bruken av bildene.

- Som filmskapere vil vi fortelle historien så objektivt som mulig, sier Richards.

Ulike teorier

Det er tidligere kommet bøker og dokumenterer som har lansert ulike teorier rundt hendelsesforløpet drapskvelden. Den nye dokumentaren hevder å se nærmere på et bilde som ble sendt til Pistorius' mobiltelefon kort tid før drapet.

I fjor kom programmet Discoverys «Faking It: Tears of a Crime». Der gjorde eksperter en vurdering av de dødelige kulene som tok livet av Steenkamp.

- Han skjøt mot magasin-hyllen. For meg virker det opplagt at han visste hva han gjorde, sier ballistikk-ekspert Chris Mangena i dokumentaren, gjengitt av News.com.

I programmet vises kulene som drepte Steenkamp. Ammunisjonen er av typen «Black Talon» og kan oppfattes som brutale og gir stor skade.

Eksperten Mangena mener friidrettsstjerna Pistorius umulig kan ha vært uvitende om at kjæresten var på badet.

- Hun (Steenkamp) sto bak døra, hun var ikke i en sittende stilling. Det første skuddet traff hoften, og hun falt ned. Trolig skrek hun da hun falt, sier Mangena.

Mangena argumenterer i dokumentaren for at Steenkamp falt ned over en magasin-hylle inne på baderommet. Dette skal også Pistorius ha skjønt fra den andre siden av døra.

Pistorius skal dermed ha endret vinkel på pistolen. Så kom tre nye skudd i retning magasin-hyllen. Mangena mener dermed at Pistorius må ha visst at det var kjæresten på den andre siden av døra - og ikke en innbruddstyv.

Tre skudd traff og drepte Steenkamp: ett i hodet, ett i armen og ett i hofta.

Balltre-spor

Opplysningene i dokumentaren er ikke de første som antyder at Pistorius drepte med overlegg. I 2016 kom det ei bok som refset etterforskningen av drapet.

Teorien - lansert av privatetterforskerne og forfatterbrødrene Calvin og Thomas Mollett - går ut på at Pistorius visste at Steenkamp var inne på badet, og at sår på ryggen var forårsaket av friidrettsstjerna som jaget henne inn i rommet. Steenkamp skal deretter ha låst seg inne på badet.

I harnisk skal Pistorius ha slått i baderomsdøra med cricketkølle to-tre ganger. På dette tidspunktet var klokka 03:14, skriver detektivene. Allerede før dette hadde Steenkamp blitt påført to sår på ryggen.

Kort tid seinere ble Steenkamp drept, etter at fire skudd ble avfyrt gjennom døra. Boka kommer med kritikk av etterforskningen og mener at sårene på Steenkamps kropp ble oversett etter obduksjonen og under rettssaken.