Hvordan går det an, Roar Strand?

I kveld spiller Roar Strand sin 125. europacupkamp, etter 19 år i toppfotballen. Og når spillerkarrieren er over, vil han gjerne fortsette å jobbe med fotball.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Dagbladet.no direkte: Følg Rosenborg - Valencia fra kl. 20.45

ROAR STRAND

Født: 2. februar 1970

Klubb: Rosenborg

Tidligere klubber: Nardo, Molde

Landskamper: 42

Europacupkamper: 124

LERKENDAL/OSLO (Dagbladet.no): 38 år - 19 av dem på toppnivå i norsk fotball. 124 europacupkamper - 100 av dem i Champions League20 mål i europacupene. 426 tippeligakamper. 42 landskamper. 14 seriemesterskap. Fem norgesmesterskap.


Dette er Roar Strand. Som Rosenborg-supporterne på fullt alvor kaller Supermann og sammenlikner med Zinedine Zidane. Hvordan går det an?
- Hehe, hva skal jeg si til det? svarer hovedpersonen sjøl til Dagbladet.no.

Og så oppsummerer han hele svaret sitt i tre enkle ord:

- Fotball er artig.

Føler seg priviligert

Fotballpoteten understreker at han føler seg priviligert som får ha fotball som jobb.

- Hvordan klarer du å bevare sulten på fotballsuksess?

<b>FRAMTIDIG TALENTUTVIKLER?</b> Det nevner Roar Strand som en mulig rolle i Rosenborg etter at spillerkarrieren tar slutt. Men først skal han spille en sesong til. Foto: DAGBLADET
FRAMTIDIG TALENTUTVIKLER? Det nevner Roar Strand som en mulig rolle i Rosenborg etter at spillerkarrieren tar slutt. Men først skal han spille en sesong til. Foto: DAGBLADET Vis mer

- Mye av drivkraften ligger i det å ha suksess sammen med andre. Jeg har vært priviligert fordi jeg spiller for et godt lag. Det er nok lettere å holde det gående da, tror Strand.

Av andre andre faktorer som har gjort at han har kunnet fortsette, nevner han tilrettelagt trening og støtte fra familie og andre folk rundt ham.

- Har du aldri blitt skikkelig lei av fotball?

- Det hender så klart at det går tyngre, for eksempel når det regner og snør på tvers på treningsfeltet. Men jeg har aldri blitt lei i lengre perioder, svarer Strand.

- Bruker du mye tid på fotball også utafor Rosenborg?

- Hmm, ja jeg gjør vel det. Og nå nikker hun med siden av meg her også, ler Strand, med henvisning til kjæresten Siri Marte Hollekim.

- Jeg liker veldig godt å følge med på Champions League på TV, for eksempel, innrømmer han, men nevner også andre hobbyer, som golf. 

Nylig bestemte Rosenborg-kapteinen seg for å ta nok en sesong, den 20. og antakelig siste på toppnivå.

Hvordan går det an, Roar Strand?

Men Strand utelukker slettes ikke at han kan komme til å jobbe med fotball også etter at spillerkarrieren er over.

- Det er ikke noen fasit på hva jeg gjør, jeg fortsetter gjerne med noe innen fotball. Jeg er i dialog med Rosenborg om dette. En slags talentutviklerrolle kan være en mulighet, nevner Strand.

- Unik indre drivkraft

Dagsavisen-journalist Tor Kise Karlsen har skrevet boka om Roar Strand.

- Roar har en indre drivkraft som ikke ligner noe, sier han til Dagbladet.no.

Karlsen trekker fram følgende tre stikkord for å forklare hvorfor Strand har blitt Rosenborg-supporternes supermann: uegoistisk, lettrent og lojal.

- Han er uegoistisk. Som Bjørn Hansen sier, så går han ikke på banen for bli bestemann, men for å gjøre medspillerne best mulig, sier Karlsen.

Ikke så reint sjelden holder det også til å sikre bestemannsprisen.

- I tillegg må han være lettrent, og lett i kroppen. Roar er veldig godt trent. Tidlig i karrieren, mens han fortsatt var feier, hadde Strand allerede fullført ei økt da de andre spillerne kom på trening, påpeker Karlsen, som tror dette treningsgrunnlaget også kan være noe av grunnen til at Strand sjelden er skadd.

- Det siste stikkordet som beskriver Roar, er lojalitet. Da han skulle til Molde i en sesong, måtte han søke permisjon fra feiervesenet i Trøndelag. Men i søknaden skrev han at det ikke var så farlig om søknaden ble innvilget, ler Karlsen av historien som forteller om en hjemmekjær person, som heller ikke har latt seg friste av proffdrømmen.

Snakker ikke, men gjør det

Landslagets assistenttrener Ole By Rise ga seg som Rosenborg-keeper for 13 år siden, men han har likevel spilt seks sesonger sammen med Roar Strand.

Han er selvfølgelig imponert over at 38-åringen fortsatt henger med.

- Sulten, skadefri og godt trent, nevner By Rise som stikkord for de få spillerne som fortsatt henger med på toppnivå når de nærmer seg 40-årsalderen

- Det handler om to ting: hardt arbeid og gode holdninger. Roar setter standarden på trening med sin arbeidsmoral. I journalistikken heter det «don’t tell, show», og det er det han gjør, skryter By Rise til Dagbladet.no.

PS: Denne uka mottok Roar Strand «gullskjerfet» fra Norsk Supporterallianse, for andre år på rad. I begrunnelsen på diplomet står det å lese at:

«Roar Strand er en enorm klubbspiller som har utrolige 19 sesonger og over 500 kamper bak seg i Rosenborg-drakten. Han er en lojal sliter som alltid gir alt for lagkameratene, laget og supporterne. I en alder av 38 år presterer han fortsatt på et høyt nivå, og ligger i tetsjiktet på flere spillerbørser. Han mottok Gullskjerfet i 2007, og med fare for å gjenta oss selv, så går Gullskjerfet nok en gang til Roar Strand - supporternes Supermann!»

- GÅR AV OG TIL TYNGRE: Men Roar Strand har aldri opplevd å bli umotivert over lengre perioder som fotballspiller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer