Iselin Maria Moen Solheim

«Hvordan har dere sex?»

Landslagsbryteren Iselin Maria Moen Solheim (25) kom ut av skapet som 18-åring. Nå forteller hun åpenhjertig om diskimineringen hun mottar etter at hun åpent sto fram som homofil.

ÅPEN: Iselin Solheim er åpen når hun forteller om diskrimineringen hun har opplevd i idrettsmiljøet. FOTO: Privat
ÅPEN: Iselin Solheim er åpen når hun forteller om diskrimineringen hun har opplevd i idrettsmiljøet. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Iselin Maria Moen Solheim (25) har drevet med bryting siden 2002 og forbereder seg nå mot VM på hjemmebane i oktober.

Da hun var 18 år fortalte hun til sine nærmeste venner, lagkamerater og familie at hun var homofil.

- De jeg sa det til selv reagerte veldig bra. Det var veldig lettende for meg som hadde tenkt mye fram og tilbake og gruet meg til å si det, sier hun til Dagbladet.

«Hvordan har dere sex?»

For 25-åringen var det å komme ut av skapet en grei prosess, men ettersom åra har gått har kommentarene rundt hennes legning strømmet på.

Hun forteller at stygge kommentarer er noe hun får ofte, blant annet på Instagram.

FOTO: Skjermdump
FOTO: Skjermdump Vis mer
FOTO: Skjermdump
FOTO: Skjermdump Vis mer

I tillegg til kommentarer på Instagram har Solheim opplevd situasjoner hvor personer i idrettsmiljøet har kommet med upassende utsagn, forteller hun.

- Det har kommet ekle kommentarer som «jeg skal gjøre damen din hetero», «jeg som mann kan gjøre deg hetero igjen» og «hvordan har dere sex», forteller 25-åringen.

Den lovende norske bryteren sier at kommentarene har gått inn på henne.

- Jeg har tidvis følt meg dårlig behandlet og de kommentarene har gjort meg utrygg. Folk tar seg friheten til å kommentere private ting de ikke har noe med å gjøre, sier hun og fortsetter:

- Det er jo kommentarer som setter seg i hodet på en og som gjør veldig inntrykk.

IDRETTEN: Iselin Solheim har følt på diskriminering innenfor idrettsmiljøet. FOTO: Privat
IDRETTEN: Iselin Solheim har følt på diskriminering innenfor idrettsmiljøet. FOTO: Privat Vis mer

Kommentarene kom fra folk i hennes omgangskrets, sier hun. Det førte til at hun var redd for å bli misforstått.

- Jeg husker godt at jeg var redd for å se feil på folk, for eksempel da jeg var på landslagssamlinger. Redselen for at folk skulle si at jeg prøvde meg på dem var der og jeg var redd for at noen skulle feiltolke signaler, forteller hun.

HISTORISK: Carl Nassib ble mandag 21. juni den første spilleren i den amerikanske fotballigaen NFL, til å stå fram som homofil. Vis mer

Idrettens rolle

På brytematta har det vært flere oppturer for jenta fra Notodden. I EM i 2020 tok hun blant annet bronse og hun har totalt 12 NM-gull.

Hun forteller at idretten har hjulpet henne på godt og vondt.

- Idretten og brytingen er jo kanskje der jeg har fått flest ubehagelige kommentarer. Samtidig har jeg venner og lagkamerater der som støtter meg for den jeg er.

Meritter - Iselin Maria Moen Solheim

Solheim har totalt 19 NM medaljer, hvorav 12 av dem er førsteplassser.

  • Bronse i junior VM 2015
  • Bronse i U23 EM i 2018
  • Norges første medalje under European-Games i 2019(Europa-OL)
  • EM bronse 2020

Solheim påpeker at Idretts-Norge har kommet en lang vei i kampen mot diskriminering, men at man fortsatt har en vei å gå.

- I Norge har man jo blant annet STOPP-kampanjen til Idrettsforbundet. Så det er veldig bra at man setter søkelyset på at det skal være nulltoleranse for diskriminering i idretten. Samtidig er vi nok ikke helt i mål enda, forteller 25-åringen.

Landslagsbryteren mener at ledere og trenere i ulike idretter må være flinke til å si ifra om at alle skal få lov til å være seg selv.

- Trenere og ledere må være flinke på å gi uttrykk for at det er helt ok å være skeiv. Det å være skeiv skal ikke være et grunnlag for å bli behandlet ulikt, sier hun.

- Like mye verdt

Solheim hadde aldri noen skeive rollemodeller å se opp til da hun var yngre. Hun mener at viktigheten av å ha forbilder som står opp mot urettferdig behandling er stor.

- Jeg tror det er veldig viktig med forbilder man kan se opp til og lære av, slik at man ser at en ikke er alene om ting. Det er fantastisk når noen bruker stemmen sin til å si ifra om urett og tør å stå opp for at man skal være den man er.

Jenta fra Notodden forteller at det kan være vanskelig å komme ut som homofil, men at det nødvendigvis ikke trenger å være det. Hun har en klar beskjed til folk i og utenfor idretten som vegrer seg for å komme ut av skapet.

- I det store bildet er det ditt privatliv som ingen har noe med å gjøre. Så hvis du er redd for hva andre kommer til å si, da er det noe feil med dem og ikke deg, sier hun og fortsetter:

- Det er veldig viktig å tenke at det ikke er noe galt å være homofil, og at du er like mye verdt som alle andre.

Hun har litt blanda følelser rundt det å åpne opp om historien sin, men håper at det kan hjelpe andre.

- Det føles litt rart å stå fram med dette. Jeg hadde ikke sett for meg at folk skulle se opp til meg. Jeg håper virkelig folk blir inspirert til å stå opp mot urettferdig behandling og at jeg kan hjelpe unge og eldre i samme situasjon, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer