VIL SAMMENLIKNES MED MESSI OG RONALDO: Zlatan Ibrahimovic setter ikke pris på å bli sammenliknet med kvinnefotballspillere. Foto: REUTERS / Benoit Tessier / NTB scanpix
VIL SAMMENLIKNES MED MESSI OG RONALDO: Zlatan Ibrahimovic setter ikke pris på å bli sammenliknet med kvinnefotballspillere. Foto: REUTERS / Benoit Tessier / NTB scanpixVis mer

- Hvordan i helvete kan du sammenlikne dame- og herrefotball?

Zlatan føler han må skamme seg.

(Dagbladet): Det er tid for kåringer. I Norge topper Magnus Carlsen det som toppes kan. I Sverige er som vanlig Zlatan Ibrahimovic på topp.

Og da blir det gjerne noen intervjuer, hvor svenske journalister får muligheten til å snakke med PSG-spissen om annet enn de siste målene, eventuelle skader og dommeravgjørelser.

I år kaster han seg hodestups inn i kvinne vs herre-fotball-debatten.

- Med all respekt for det damene gjør, de gjør det fantastisk bra, men du kan ikke sammenlikne herre- og kvinnefotball. Vi må slutte, det er ikke en gang morsomt. Det er en dårlig spøk, sier Zlatan i et intervju med Expressen etter at han vant deres topp 100-liste over svenske idrettsstjerner for åttende gang.

Bil-debatt Bakgrunnen er diskusjonen i Sverige tidligere i år etter at Anders Svensson ble æret for sine 146 landskamper, flest av alle på herresiden. Spilleren med kalletnavnet «Taco» ble tildelt en luksusbil av det svenske fotballforbundets (SvFF). Problemet var bare at Therese Sjögran ikke fikk noe da hun noterte 182 landskamper i sommer.

«Spørsmålet er om et svensk idrettsforbund noen gang har arrangert et mer upassende sponsorsmiskejippo. Så utrolig korka og pinlig», skrev Aftonbladets kommentator Marcus Leifby, og oppsummerer de sterke reaksjonene i Sverige, både på sosiale medier og ellers.

Zlatan ble også spurt om dette på en pressekonferanse, uten at han virket å ha fått med seg noe av debatten i forkant. Men nå melder han seg altså på. På spørsmål fra Expressen om det ble et «merkelig fokus» rundt bilutdelingen svarer Zlatan:

- Det er et merkelig fokus fra de som snakker om det, ikke forbundet. Hvordan i helvete («hur fan») kan du sammenlikne en individuell dame- og herreprestasjon? Det er to helt ulike ting. Det er helt umulig, sier han.

Messi og Ronaldo - Når jeg er ute i Europa sammenlikner de meg med Messi og Ronaldo. Og når jeg kommer hjem, sammenlikner de meg med en damespiller. Skal jeg trenge å skamme meg fordi jeg er en svensk fotballspiller?

- Det er det media får meg til å gjøre når de skriver om den bilen. I stedet for å hylle Anders Svensson og respekterte ham for prestasjonen han har gjort, blir man helt respektløse og kaster en skygge over karrieren hans. Og det kan du bare skrive. Det har jeg ikke noe i mot, sier han til Expressen.

BLE TILBUDT BIL: Anders Svensson. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/NTB scanpix
BLE TILBUDT BIL: Anders Svensson. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/NTB scanpix Vis mer

Zlatan understreker i intervjuet at han setter pris på kvinnenes fotballprestasjoner.

- Dette betyr ikke at jeg ikke setter pris på det de gjør. De har gjort det fantastisk bra og kommer til å fortsette å gjøre det fantastisk bra.

Vi har hatt liknende debatter i Norge også, senest i sommer da Tarik Elyounoussi mente kvinnefotball var «litt underholdende» fordi det gjøres «mange rare valg og det er morsomme ting som skjer». Han ble satt på plass av blant annet Tom Nordlie og modererte seg senere kraftig.

Tok aldri i mot bilen Det hører med til historien at Svensson aldri tok i mot bilen. Han måtte nemlig skatte av den og det følte han ikke at den var verdt. Han uttalte seg da også om hele debatten.

- Det er vanskelig. Jeg forstår at det kan provosere noen, men det var ikke mitt initiativ. Jeg synes det var en fin gest og ble overrasket og glad, sa han i et intervju tidligere i desember.

- Jeg forstår likestilling og sånt, men markedet styrer, sånn er det. I en perfekt verden, så hadde det vært like stor interesse og samme lønninger. Da hadde det ikke vært noe styr. De trener jo like mye som oss. Mange av dem jobber ved siden av også og det er utrolig imponerende. Men damelandslaget er et rent tapsprosjekt, mens herrelandslaget drar inn masse penger, som gjør at dame- og ungdomslandslagene kan dra på reisene sine, sa Svensson.

FIKK BLOMSTER: Therese Sjögran fikk blomster, ikke bil, da hun tok sin rekord. Foto: Maja Suslin / SCANPIX
FIKK BLOMSTER: Therese Sjögran fikk blomster, ikke bil, da hun tok sin rekord. Foto: Maja Suslin / SCANPIX Vis mer