«Hvordan kan jeg røyke cannabis og løpe fort?»

NM-vinner Ndure sier han bare spilte X-box mens vennene røyket hasj.

(Dagbladet.no): Kongepokalvinner Jaysuma Saidy Ndure testet positivt på cannabis under et stevne i Sveits 28. juni.

Cannabis står på dopinglista, men er likevel det motsatte av prestasjonsfremmende.

Ndure har sluppet unna med en advarsel fra det internasjonale antidopingbyrået WADA, men er lei seg og sjokkert da Dagbladet.no ringer.

- Det er løping jeg tjener penger på. Aldri i verden om jeg vil gjøre noe som kan ødelegge for meg selv. Hvordan kan jeg røyke cannabis og springe fort? sier sprinteren til Dagbladet.no.

Spilte X-box

Ifølge hjemmesiden til Antidoping Norge gjør cannabis at du orker mindre og blir tregere - med andre ord noe en sprinter bør styre unna dersom han ønsker å hevde seg.

Ndures eneste forklaring på den positive prøven er at han ble passiv cannabisrøyker da han besøkte en venn to dager før konkurransen i Luzern.

- Jeg satt hos en venn og spilte FIFA-spill på X-box, og der var også tre stykker som røyket. Jeg verken røyker eller drikker, og tenkte aldri på at det kunne bli en dopingsak, forklarer han.

SJOKKERT OG LEI SEG: Jaysuma Saidy Ndure sier han aldri kunne risikert karrieren sin ved å bruke ulovlige stoffer. Foto: SCANPIX
SJOKKERT OG LEI SEG: Jaysuma Saidy Ndure sier han aldri kunne risikert karrieren sin ved å bruke ulovlige stoffer. Foto: SCANPIX Vis mer

- Burde du skjønt hva de drev med?

- Jeg tenkte aldri på det. Hadde jeg skjønt hva de holdt på med og at det kunne påvirke meg, ville jeg bare gått. Jeg vil ikke at noe skal ødelegge for meg, sier Ndure.

I framtida vil han være langt mer forsiktig med hvem han omgås, og begrense besøk til et minimum.

- Jeg vil ikke dra på flere besøk. Jeg kommer til å være hos meg selv og se TV og spille X-box. Om noen vil komme på besøk til meg er det hyggelig, men jeg vil ikke risikere at noe kan ødelegge karrieren min.

Follo-spiss ble frikjent

Anders Solheim i Antidoping Norge sier at de har tatt kontakt med det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

- Vi må se hva som ligger i saken. Men det er synd det er noen som tester positivt i det hele tatt, sier han til Dagbladet.no.

I tidligere saker hvor utøvere har testet positivt på cannabis har det i enkelte tilfeller endt med utestengelse, i andre saker med frifinnelse.

«Hvordan kan jeg røyke cannabis og løpe fort?»

Et eksempel på det siste er fotballspilleren Andreas Strand, som etter en positiv prøve forklarte at han hadde fått i seg det ulovlige stoffer gjennom en sjokoladekake han hadde spist på fest.

Han ble trodd av Antidoping Norge, men de mente likevel han hadde handlet uaktsomt, og innstilte på tre måneders utestengelse.

Av domsutvalget i Norges Idrettsforbund ble han imidlertid frikjent.

Ndure er likevel redd for at den positive prøven vil skremme bort sponsorene.

- Jeg er redd for at dette vil ødelegge, ja, sier han. Det eneste jeg konsentrerer meg om er å løpe fortere. Jeg er ikke en person som ville gjort noe dumt med vilje, sier han til Dagbladet.no.

<B>NM-VINNER:</B> Men nå frykter Ndure sponsorflukt.