Hvordan kunne Stöckls beste elev bare bli borte?

Kontraster for Rune Velta (26).

LANDSLAGSTRENER: Alexander Stöckl. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
LANDSLAGSTRENER: Alexander Stöckl. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Han var hoppernes VM-konge i Falun i vinter. Ti måneder seinere ble Rune Velta (26) ikke engang vurdert til Hoppuka. I går ble laget tatt ut.

- Rune var ikke med i diskusjonen. Han hopper ikke godt nok, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til Dagbladet.

Sammen med trener Alexander Stöckl tok han ut laget på sju hoppere. Tom Hilde var mest skuffet over ikke å komme med. For Velta var det et varslet uttak.

Hopperen fra Lommedalen var med i sesongens første verdenscuprenn i Klingenthal i Tyskland. Men han kom ikke til andre omgang.

Siden har han vært utenfor sirkuset, og trent for seg selv.

Store kontraster Kontrastene til de magiske VM-dagene i Falun i vinter kunne ikke vært større. Velta tok fire medaljer - to gull, ett sølv og én bronse. Han herjet i hoppbakken på Lugnet skistadion.

Denne sesongen har det som var Stöckls beste elev nærmest vært fraværende. Hvordan er det mulig? Hvilke mekanismer er det som slår inn?

- Utviklingen er positiv, men han kan ikke konkurrere. Det går på tekniske problemer, sier Stöckl.

- Ble det for mye oppstyr etter VM?

- Ja, det kan ha påvirket ham som person. Plutselig blir alle interessert i deg. Det er du ikke vant til.

- Så det går ikke på motivasjonen?

- Nei, han er motivert.

Argusøyne Velta har vært fulgt med argusøyne av trenerapparatet den siste tida. Dagbladet fikk ikke tak i ham på telefon tirsdag kveld. Men i en samtale for en tid tilbake var talen klar: Problemene skyldes tekniske problemer på hoppkanten.

Sportssjef Bråthen sier:

- Skihopping er ekstremt teknisk krevende. Det er en øyeblikksidrett der du må være hundre prosent på plass i hodet. For Rune er alt annet på plass. Han er i bedre fysisk form enn noensinne. Men han får ikke teknikken til å stemme.

- Kunne dere gjort noe annerledes?

- Vi har ikke evaluert sesongen ennå. Vi prøver bare å løse utfordringene som Rune har.

Litt spesielt Han fortsetter:

- Dette er kanskje litt spesielt for vår idrett. Se også på Gregor Schlierenzauer, tidens mestvinnende skihopper i verdenscupen. Han jobber også hardt for tida, men får det ikke til.

Bråthen avviser at sesongen er spolert for hopperen som er nominert til flere idrettspriser. Blant annet her i Dagbladet og til Idrettsgallaen på Hamar 9. januar.

- Vi håper å få Rune i form til de viktige rennene etter Hoppuka. Han kan bli et sterkt kort å ha med seg, inkludert i skiflygings-VM, sier Bråthen.

Press Velta og Anders Fannemel ble pekt ut som kontinuitetsbærerne etter at Anders Bardal og Anders Jacobsen la opp. Også Fannemel har slitt i innledningen av sesongen.

- Ble presset for stort?

- De beste til å svare er gutta selv. Men det er den type press du må leve med i toppidretten, sier Bråthen.

Hoppuka starter i Oberstorf i Tyskland 29. desember, og avsluttes i Bischofshofen 6. januar.

Disse er med for Norge i Hoppuka:

Johann Forfang (Tromsø), Kenneth Gangnes (Kolbukameratene), Daniel-André Tande (Kongsberg), Andreas Stjernen (Sprova), Anders Fannemel (Hornindal), Joachim Hauer (Bækkelaget) og Halvor Egner Granerud (Asker).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer