Hvordan kunne vi ta så feil?

Favorittene har falt i VM: Frankrike snublet allerede i åpningskampen mot debutanten Senegal. Argentina viste seg å være et helt annet lag enn det vi trodde. Hvorfor slo alle spådommer feil?

Franskmennene ligger under med ett mål i andre omgang. Uten en utlikning er de sjanseløse til å gå videre. En av verdens beste spisser dundrer en fransk ball i tverrliggeren. David Trezeguet banner ikke, skriker ikke - han bare smiler fårete. Hva gliste han egentlig av?

Hvorfor gikk tittelforsvareren hodestups ut av VM? Det var ingen som snakket om at de regjerende EM- og VM-mestrene kunne ryke ut før sluttspillet.

- De virket arrogante og mette på suksess. Samtidig har Frankrike hatt mye stang ut i dette mesterskapet, i motsetning til da de vant VM i 1998, sier NRKs fotballkommentator Arne Scheie.

- Frankrike har vært best i alle kampene. De har hatt 27 sjanser og seks stolpeskudd. Det viser at de har hatt marginene veldig imot seg, sier landslagstrener Nils Johan Semb, som har fulgt VM fra tribunen.

DET TOK IKKE lang tid før den andre bomben smalt i VM. Argentina var fullstendig overlegne i den søramerikanske VM-kvalifiseringen, og seilte opp som kanskje den største favoritten før mesterskapet. I dette tilfellet var det ikke bare å vinne kamper som sto på spill. Politiske uroligheter og økonomisk krise preger Argentina, og en argentinsk VM-suksess var det som skulle gi landet en kollektiv opptur. Men et velorganisert og bastant svensk forsvar førte Argentina ut av VM og landet inn i en enda dypere depresjon.

- Trenerne til Frankrike og Argentina må ta sin del av skylda. Crespo og Batistuta ble aldri brukt sammen, og franske Dugarry og Wiltord burde ikke spilt på kantene. Trenernes disposisjoner ble feil, mener tidligere landslagsspiller Ståle Solbakken.

HVILKE TENDENSER er det mulig å lese ut av kampene i VM så langt? Etter at innledningskampene er ferdigspilte i dag, mener ekspertene at vi kan se tydelige trekk når det gjelder spillestil, nivå-heving og tolkninger av regelverket.

Spillestilen til Danmark er blitt diskutert mye under mesterskapet. Sportsredaktør Rasmus Bech i den danske avisa Politiken mener at landslagssjef Morten Olsen nådde sitt mål ved å velge et lag og en taktikk som hadde til hensikt å ødelegge Frankrikes spill framfor å underholde tilskuerne med flyktig underholdning. Danskenes spillestil var som hentet ut av Drillos lærebok - en stil som danskene brukte hele 90-tallet til å kritisere. God defensiv organisering har fått sitt gjennombrudd i Japan og Sør-Korea. Våre skandinaviske naboer har bevist dette.

- Lagene i VM er bedre organisert enn noen gang. De har blitt flinkere til å forsvare seg, sier sportskommentator i VG Frode Nakkim.

DET VAR UANSETT ikke alle som forsvarte seg til avansement. Brasil og Tyskland har begge scoret elleve mål hver, og det har vært uvanlig mange mål i den innledende runden. Det gleder fotballeksperter Dagbladet har vært i kontakt med.

- Underholdende og angrepsvillig fotball i innledningsrunden karakteriserer dette mesterskapet. Alle lag har hatt full guffe framover, sier Scheie.

Nivået på de antatt svakere lagene er blitt høyere og dermed er også internasjonal fotball blitt vesentlig jevnere. Senegal slo Frankrike, mens Sverige spilte uavgjort mot Argentina. Relativt ubeskrevne blad på den internasjonale fotballarena har markert seg. Debutanten Senegal gikk videre på bekostning av Uruguay. Også vertsnasjonene Japan og Sør-Korea har imponert og er med videre.

- Det er små marginer som skiller lagene i et VM. Frankrike scoret ikke, noe som er helt uvanlig for et fransk lag. Selvtillit er ikke noe du har, men noe du får. Hadde Frankrike begynt å score, ville det sikkert blitt mange mål, sier Rosenborg-trener Nils Arne Eggen.

- Den generelle utviklingen er at spillerne har bedre fysikk, de orker mer og vi får tettere oppgjør, mener landslagssjef Semb.

Mange kontroversielle avgjørelser har satt dommerne mer i fokus enn noen gang tidligere. Dagbladets fotballkommentator Øivind A. Monn-Iversen mener at holding i trøyer er blitt en akseptert del av internasjonal fotball. Alle holder, og dommerne slår ikke ned på regelbruddet.

- Dessuten ser vi myeinkonsekvent dømming fra dommer til dommer. De dømmer ulikt, mener Monn-Iversen.

Viking-trener Benny Lennartsson mener neste generasjons dommere bør kunne ta timeout og se situasjonen om igjen på video i tvilstilfeller.

- Det blir altfor mange feilaktige dommeravgjørelser, mener han.

MEN HVEM kan vinne VM nå? Av favorittene er Tyskland og Brasil kommet godt i gang, mens Italia snublet seg så vidt videre i går. Etter at de to største VM-favorittene er slått ut, vurderer ekspertene Italia som det sterkeste kortet. Laget har kvalitetene som en VM-vinner må ha.

- Vinneren må ha høy fysisk kapasitet og stayerevne. Erfaringer viser at laget må ha en bred tropp, siden det blir skader og slitasje i spillerstallen utover turneringen, påpeker påtroppende Rosenborg-trener Åge Hareide.

- Man må også ha en kjempegod keeper, en spiller som kjemper om toppscorertittelen og flaks, mener Monn-Iversen.

Nesten alle, eksperter som amatører, tippet Frankrike eller Argentina i en finale søndag 30. juni. Alle spådommer gikk i vasken. Få tør nå å være bombastiske om VM-vinneren, og sprer derfor risikoen på flere lag. Men ikke Nils Arne Eggen.

- Jeg vet ikke hvem som vinner. Jeg tipper hos Norsk Tipping. Men der er tippelappen anonym, sier han. Overfor Dagbladet vil han ikke røpe sin favoritt.

<B>MUREN SOM SPRAKK:</B> Dette manipulerte bildet av argentinske stjerner har gått verden rundt på Internett de siste dagene. Opphavspersonen er ukjent. Fra venstre Ariel Ortega, Javier Zanetti, Gabriel Batistuta, Juan Vernon og Diego Simeone.