Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hvordan Pep Guardiola har skapt en vinnerkultur i Manchester City

Manchester City-manager Pep Guardiola har gjort små endringer denne sesongen kontra den første på Etihad. Men djevelen er i detaljene.

VINNERSKALLE: Pep Guardiola og Manchester City er ute etter å sette rekorder i Premier League. Foto: AFP PHOTO / Paul ELLIS / NTB Scanpix
VINNERSKALLE: Pep Guardiola og Manchester City er ute etter å sette rekorder i Premier League. Foto: AFP PHOTO / Paul ELLIS / NTB Scanpix Vis mer

(FourFourTwo): Manchester City kunne endelig slippe jubelen løs etter at Manchester United gikk på et overraskende tap mot tabelljumbo West Bromwich. Naborivalens tap betyr at de lyseblå er seriemester i England med fem kamper igjen å spille.

City leder Premier League med 16 poeng ned til Manchester United på andreplass, en kontrast til forrige sesong da Pep Guardiolas mannskap ble nummer tre - 15 poeng bak ligavinner Chelsea.

Så hva er hemmeligheten bak suksessen? Penger, vil nok mange hevde. For Guardiola har brukt rundt 448 millioner pund (rundt fem milliarder norske kroner) på spillerkjøp siden han ankom Manchester sommeren 2016.

Spanjolen har hentet spillere som Ederson, Benjamin Mendy, Kyle Walker, Danilo, Aymeric Laporte, Ilkay Gündogan, Gabriel Jesus, Leroy Sané og Bernardo Silva.

Guardiola har brukt store penger, men har også fått synlig valuta i form av ligatrofeet. Så får det ikke hjelpe at det ble en tidlig exit i FA-cupen og Champions League. Samtidig har manageren mønstret et av de mest blendende lagene vi har sett i engelsk fotball.

- Når du ser på spillerne han har arvet og spillerne han har kjøpt; han har kjøpt de riktige spillerne for den klubben. Jeg bryr meg ikke om hva andre sier. Det de har gjort fram til nå, med unntak av tapet for Liverpool i Champions League og tapet for Manchester United, er blendende. De er verdige mestere og har vært fantastiske, sier Arsenal-legende Ian Wright til BBC.

City kan fortsatt ta poengrekorden i Premier League (Chelsea tok 95 poeng i 2004/05-sesongen), vinne ligaen med størst margin (Manchester United vant med 18 poeng i 1999/2000), score mest mål (Chelsea scoret 103 i 2009/10-sesongen og vinne flest kamper (Chelsea vant 30 kamper i 2016/17).

Det Manchester City gjør på fotballbanen er tydelig for alle å se. Men hva er det Pep Guardiola har gjort bak lukkede dører?

I denne artikkelen skal vi se litt nøyere på hva Guardiola har innført på Etihad etter at han kom fra Bayern München.

Små endringer

Allerede før Guardiola ankom Manchester skal han ha lært seg kallenavnet til alle spillerne. Nå skal han ha lært seg navnet til alle i og rundt klubben som han har hatt kontakt med.

Guardiola skal ikke ha gjort store forandringer innad i laget denne sesongen sammenliknet med den forrige. Den store forskjellen er at de minste detaljene nå ser ut til å være på plass.

Hovedpersonen selv svarer alltid at forskjellen på mannskapet i år kontra i fjor, er at de har fått mer tid til å jobbe sammen. Spillerne forstår endelig filosofien hans og vet hva som kreves av dem.

Spillerne uttaler seg ikke mye om Guardiolas metoder i media, men ifølge Vincent Kompany jobber laget knapt med taktikk på trening lenger.

- Helt ærlig, det er bare der, vi vet hva vi gjør. Det har blitt programmert inn i oss, han har fått oss til å følge ham, og nå er treningen kun for å hente oss inn og slike ting fordi vi er programmert til å gjøre som han ønsker, har Kompany uttalt.

City-spillerne som har vært med siden begynnelsen har fått tid til å tilpasse seg Guardiolas lederstil og spillestil. Samtidig har han sakte, men sikkert, implementert nye brikker på brettet sitt.

LITE FOKUS PÅ TAKTIKK: Ifølge midtstopper Vincent Kompany. Foto: NTB Scanpix
LITE FOKUS PÅ TAKTIKK: Ifølge midtstopper Vincent Kompany. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Avslappet trener

Mange forestiller seg at Guardiola er en leder som må ha fullstendig kontroll til enhver tid. En som får spillerne til å terpe på ting helt ned til minste detalj hvis det er noe han ikke er fornøyd med.

Det er mange som husker hvordan Guardiola som Bayern-trener stormet bort til stortalentet Joshua Kimmich etter en 0-0-kamp mot Borussia Dortmund.

Spanjolen veivet med armene opp i ansiktet til unggutten, mens han tilsynelatende skjelte ham ut for noen feil han gjorde underveis i kampen. Etter godt og vel 20 sekunder med utskjelling, la Guardiola armene rundt Kimmich og ga ham en klem, før den verbale skyllebøtta fortsatte.

Det så ut som en kjærlig far som var ute etter å lære sønnen sin en lekse. Samtidig malte det et bilde av Guardiola som en perfeksjonist.

Men engelske The Times tegner et bilde av Guardiola som en veldig avslappet trener som gjerne går rundt i Manchester City-korridorene kun iført sokker.

Han skal heller ikke være typen som setter seg ned med spillerne i timevis for å analysere spillet deres. I stedet tar han en rolig prat med spillerne dersom han har bitt seg merke i noe spesielt.

Samtidig er han også opptatt av å få tilbakemeldinger fra både spillere og trenere. Han er ikke den typen som tror han har alle svarene, og er derfor villig til å lytte til de andre i apparatet.

Det at han bryr seg om alle rundt seg styrkes også hver gang han blir kåret til månedens manager. Da insisterer Guardiola på at alle i trenerapparatet skal være med på bildet.

INKLUDERENDE: Pep Guardiola. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB Scanpix
INKLUDERENDE: Pep Guardiola. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB Scanpix Vis mer

Øye for detaljer

Det er viden kjent at Guardiola har et øye for detaljer

Da Pep Guardiola tok over City-skuta sommeren 2016, bestemte han at gresset på Etihad og på treningsfeltet skulle være nøyaktig 19 millimeter, slik gresset hadde vært under hans ledelse i Bayern München og Barcelona.

Siden gresset i Manchester ikke vokser like fort som i München og Barcelona, har Guardiola seinere gitt tillatelse til at det kan vokse opp til 23 millimeter.

Manageren er veldig opptatt av samhold i gruppa. Han skal blant annet har sørget for å slå av internett-tilgangen i deler av treningsanlegget, for å oppmuntre spillerne til å sosialisere seg i stedet for å surfe på mobilen.

Samhold var også tanken da Guardiola insisterte på at garderoben skulle være mer inkluderende og rundere, da den ble pusset opp forrige sommer. Spanjolen er klar på at dersom spillerne ikke er med ham og tror på prosjektet hans, så vil det ikke fungere.

Medlemmer av støtteapparatet forteller om en veldig «harmonisk» spillergruppe og at samholdet i gruppa aldri har vært sterkere.

- Troppen er som en stor familie og det gjelder ikke bare støtteapparatet, men trenerne, det er alle som jobber i klubben og jeg har sett det fra dag èn, sier en spiller ifølge The Times.

«Storfamilien» har også ved flere anledninger hatt sosiale sammenkomster, som restaurantbesøk og samlinger på kino. Det sosiale er viktig.

Guardiola har også lagt vekt på at spillerne skal feire når de vinner noe - uansett hvor stort eller lite det er - for å gi laget godfølelsen og skape en vinnerkultur. Sky Sports-ekspert Gary Neville uttalte blant annet følgende i desember.:

- De vil være vanskelige å stoppe. Du ser hvordan de feirer, jeg så det i Huddersfield før United-kampen (City avgjorde kampen i det 84. minutt journ.anm.), de overdriver feiringene, det er ikke kritikk. Når du har disse bølgene av feiringer og innsatsvilje, så kjenner du det. Det er veldig vanskelig å stoppe. Jeg er ikke sikker på hva som kan stoppe dem.

Hver City-seier feires med sanger i garderoben etter kamp. Manchester United-manager José Mourinho var ikke fornøyd med at de lyseblå spilte musikk og feiret høylydt i garderoben etter en 2-1-seier på Old Trafford i desember.

- Det som skjedde i garderoben, det skjedde. Forhåpentligvis skjer det ikke igjen. Hvis det ikke var rett av oss å feire, sier jeg unnskyld til Manchester United. Men vi hadde ingen intensjon om å fornærme. Vi ville bare feire inne i garderoben, og hvis folk ikke kan forstå det, beklager jeg. Men tidligere har United feiret mye over City, mente Pep Guardiola.

IKKE BLID: Manchester United-manager José Mourinho. Foto: Reuters / Jason Cairnduff / NTB Scanpix
IKKE BLID: Manchester United-manager José Mourinho. Foto: Reuters / Jason Cairnduff / NTB Scanpix Vis mer

Uvanlig

Sunn diett er viktig for Guardiola, som har hentet kokker fra Frankrike og Spania etter at han ankom England. Han hentet blant annet Lionel Messis tidligere ernæringsfysiolog Silvia Tremoleda, som gjerne legger ut bilder i sosiale medier av det hun serverer City-spillerne.

City-manageren har bestemt at spillerne skal ha to måltider, frokost og lunsj, på CFA (City Footbal Academy). Han vil være sikker på at spillerne ikke legger på seg og ønsker at de skal spise sunt. Spillere som har egne kokker er ikke noe unntak.

City-spillerne gjorde ikke dette under Manuel Pellegrini, og det skal være en uvanlig ting å be om, men spillerne vet at det er til deres eget beste.

Tidligere pleide spillerne å spise hjemme etter kamp, men siden noen av dem bor et godt stykke unna stadion og derfor spiste seint på kvelden, har de nå et måltid som ligger å venter på dem i CFA rett etter kamp. Dersom de ikke spiser måltidet der og da, blir de bedt om å ta det med seg hjem.

Det blir også gjennomført mange helsesjekker i City, hvor Guardiola har økt antallet fysioterapeuter etter ankomsten. Det er 10 personer og to leger i det medisinske apparatet.

Overnatter hjemme

Spillerne trenger heller ikke å møte opp på akademiet kvelden før kamp som tidligere. I stedet overnatter de hjemme med sine respektive familier og reiser i stedet samme dag som kampen spilles.

Guardiola er veldig opptatt av at spillerne skal få mye tid med familien sin, siden de spiller opptil 60 kamper i året og er mye på reisefot.

- Dersom de stopper på et hotell kvelden før kamp, er det nesten umulig å opprettholde et godt og personlig forhold til familien. Derfor foretrekker han at de bor hjemme. Han begynte å gjøre det fra dag én i Barcelona og han fortsatte å gjøre det i Bayern. Bayern-spillerne var overrasket til å begynne med, men de likte det veldig godt, sier sportsjournalisten Marti Perarnau, som blant annet har skrevet Pep Guardiolas selvbiografi.

Viktigheten av hans syn på familie ble forsterket da David Silva så ut til å få ubegrenset tid med familien etter at samboerens hans Yessica Suarez Gonzalez fødte deres felles barn for tidlig i desember.

Playmakeren mistet flere kamper som følge av det, etter å ha reist til Spania for å være med Yessica.

- David, du forteller meg når du må dra til Spania og vi vil tilpasse oss etter det, skal Guardiola ha sagt til landsmannen.

GODT FORHOLD: Pep Guardiola og David Silva. Foto: Lindsey PARNABY / NTB Scanpix
GODT FORHOLD: Pep Guardiola og David Silva. Foto: Lindsey PARNABY / NTB Scanpix Vis mer

Alltid på jobb

Mens spillerne er på treningsfeltet fram til 14.00, jobber Guardiola 10-12 timers dager. Han bruker mye tid på å analysere eget lag og motstandere.

Gabriel Jesus har fortalt om første gang han møtte Guardiola, som ikke kunne vente med å treffe sitt nyeste prospekt.

- Da jeg landet i Manchester dro jeg rett på treningsfeltet, jeg dro til og med ikke innom hotellet først, uttalte Jesus.

- Han ville ha meg der. Klokka var 18.00 og treningsøkta hadde vært på morgenen, men Guardiola ventet på at jeg skulle komme. På det tidspunktet innså jeg at han var en annerledes manager, sa han videre.

Stemningen i garderoben skal være mye bedre nå enn tidligere. Nye spillere som Bernardo Silva og Benjamin Mendy har tilført humor og godt humør i spillegarderoben.

De som følger City tett mener også at det ikke er så mange forskjellige «klikker» som tidligere.

Før var det slik at spillere fra samme nasjon gjerne holdt sammen når spillerne omgikk hverandre, nå er det annerledes. Det er også takket være at spillere, som Leroy Sané, har blitt mye bedre i engelsk.

Vendepunktet

Den spilleren som har imponert mest av alle denne sesongen er Kevin De Bruyne, som sammen med Mohamed Salah er favoritt til å vinne kåringen av årets Premier League-spiller.

Og det er spesielt én hendelse som skal ha vært medvirkende til at De Bruyne virkelig har stått fram denne sesongen.

Da Guardiola først ankom, skal han ha dannet en gruppe på fire spillere som fungerte som bindeledd mellom spillere og trenere i klubben. Disse fire var Vincent Kompany, Fernandinho, David Silva og Sergio Agüero.

Kvartetten delte blant annet på kapteinsansvaret, men da Kompany var ute av laget med skade, mente Guardiola at gruppa skulle få et femte medlem. Manageren bestemte at spillerne selv skulle stemme over hvem det skulle bli.

Valget falt på De Bruyne, som ifølge de som var tilstede struttet av stolthet da nyheten ble annonsert. Belgieren signerte ny kontrakt i januar og føler seg viktigere og mer ansvarlig i spillergruppa enn noen gang.

STOLT: Kevin De Bruyne i midten. Foto: AFP PHOTO / Paul ELLIS / NTB Scanpix
STOLT: Kevin De Bruyne i midten. Foto: AFP PHOTO / Paul ELLIS / NTB Scanpix Vis mer

Motiverer spillerne

Mark Hughes og Mark Bowen skal ha blitt invitert til Pep Guardiolas kontor etter at City slo Stoke 7-2 i oktober. De spurte ham hvordan denne sesongen var annerledes enn den forrige og hvordan han motiverte spillerne sine til å levere uke inn og uke ut.

- Det er lett når de to beste spillerne jobber hardere og løpet lenger enn noen andre i laget. Hvilken unnskyldning har noen av de andre spillerne, hvis de to gjør det?

Guardiola siktet til midtbaneduoen David Silva og Kevin De Bruyne.

I tillegg har du alle de taktiske endringene som Guardiola har tilført, som å få inn en keeper som er god med ballen, sørge for at Sergio Agüero gjør den defensive jobben som kreves, bidra til at Raheem Sterling har blitt god foran mål, få det beste ut av en avskiltet Fabian Delph og plassere Kevin De Bruyne mer sentralt i banen - for å nevne noe.

Når neste sesong sparkes i gang i august, har dette mannskapet fått enda flere måneder sammen. Og med tanke på det store sjekkheftet til eierne, er det sannsynlig at vi får noen nye, store navn inn porten på Etihad.

Det er en skremmende tanke for alle som skal konkurrere mot Pep Guardiolas mannskap.

Kilder: The Times, Daily Mail, The Guardian, BBC, Goal og Sky Sports.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media