<strong>POSITIV:</strong> Kjetil Jansrud og Lindsey Vonn jublet sammen for hver sin krystallkule etter å ha vunnet utforcupen i 2014/15. Nå vil Vonn utfordre Jansrud, som er positiv til ideen - med visse forbehold. Foto: REUTERS/Robert Pratta
POSITIV: Kjetil Jansrud og Lindsey Vonn jublet sammen for hver sin krystallkule etter å ha vunnet utforcupen i 2014/15. Nå vil Vonn utfordre Jansrud, som er positiv til ideen - med visse forbehold. Foto: REUTERS/Robert Pratta Vis mer

Lindsey Vonn vil kjøre mot herrene

Hvordan vil Lindsey Vonn gjøre det mot gutta? Norske stjerner spår topplassering

Aleksander Aamodt Kilde spår at Lindsey Vonn kan hevde seg i toppen også mot de beste herrene. Kjetil Jansrud tror de italienske herrene ønsker seg inn i damekonkurransen i Cortina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NATIONALTHEATRET (Dagbladet): Når du har vunnet 77 verdenscupseire som kvinnelig alpinist, er det ikke unaturlig å se etter andre utfordringer. Når en kvinne er suveren i sin idrett, kommer ofte spørsmålet om vedkommende kunne ha hevdet seg også mot herrene.

Det har vært tilfellet både for Marit Bjørgen og Therese Johaug i langrennssporten, men konklusjonen for både Bjørgen og Johaugs vedkommende er fortsatt at det er en svært urettferdig sammenlikning, selv om både Johaug og Heidi Weng har utfordret herrene når det har gått veldig bratt oppover i alpinbakken i Val di Fiemme.

Men hva når konkurransen er motsatt vei, altså i alpint, hvor amerikanske Lindsey Vonn drømmer om og jobber for å få lov til å konkurrere mot de beste herrene i verdenscupen?

- Det finnes utrolig mange dyktige alpinister på kvinnesiden. Lindsey er ikke den eneste. Jeg tror ikke de beste jentene hadde gjort seg bort mot gutta, sier Kjetil Jansrud til Dagbladet.

Aleksander Aamodt Kilde går så langt som å spå at Vonn kan klare en topp 20-plassering mot verdens beste herrer.

- Kan klare topp 20

Det vil i så fall være sensasjonelt å hevde seg så høyt oppe blant herreeliten i en idrett hvor styrke og vekt er svært avgjørende.

<strong>SKEPTISK:</strong> Nina Løseth tror - i motsetning til Aleksander Aamodt Kilde - at Lindsey Vonn vil bli knust av gutta. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKEPTISK: Nina Løseth tror - i motsetning til Aleksander Aamodt Kilde - at Lindsey Vonn vil bli knust av gutta. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- I Lake Louise er hun ofte veldig rask blant damene, men jeg tror ikke hun har mulighet til å vinne blant herrene. Jeg tipper hun vil være rundt 2,5 til 3,5 sekunder bak vinneren. Treffer hun bra og har en god dag, kan hun være topp 20 i herreklassen, sier Aamodt Kilde til Dagbladet.

- Vil ikke de fysiske forutsetningene og vekta tale kraftig i hennes disfavør?

- Hun er en av de største og tyngste i damesirkuset og kjører bra og aggressivt, så det hadde ikke forundret meg om hun hadde blitt topp 20, svarer Kilde.

- Lindsey får styre på

Ragnhild Mowinckel vil heller ikke utelukke et så sensasjonelt godt resultat.

- Ja, kanskje hun klare det på en veldig god dag, men det er veldig vanskelig å si, sier Mowinckel til Dagbladet.

- Kan du tenke deg å prøve det samme?

- Nei takk, jeg har mer enn nok å konkurrere stri med i kvinneklassen. Jeg vet ikke hvordan styrkeforholdet er, siden vi sjelden trener sammen, men det sier jo seg selv at gutta har bedre fysiologiske forutsetninger. Vekta taler også til herrenes fordel.

<strong>LIKHET:</strong> Kjetil Jansrud spør om en godkjennelse av Lindsey Vonn i herreklassen også vil åpne opp for herrer i kvinneklassen - i visse tilfeller. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LIKHET: Kjetil Jansrud spør om en godkjennelse av Lindsey Vonn i herreklassen også vil åpne opp for herrer i kvinneklassen - i visse tilfeller. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Lindsey får styre med dette selv. Hun er veldig keen på å markere seg. Hun gjør det nok for å skape blest rundt seg selv, sier Mowinckel.

Skeptisk Løseth

Nina Løseth tror imidlertid at Vonn vil bli knust om hun prøver seg mot verdens beste mannlige alpinister.

- Teknikk og fart er forskjellig, men jeg regner med at gutta hadde grust henne. Jeg har ikke akkurat hatt planer om å prøve å kjøre mot gutta selv, så jeg har ikke tenkt noe over hvordan styrkeforholdet er mellom oss, sier Løseth til Dagbladet.

- Denne ideen er veldig på hennes premisser. Det er mulig det er et PR-stunt. Om hun vil kjøre med herrene, gjelder det nok bare i Lake Louise, sier sunnmørsjenta.

Både Jansrud og Aamodt Kilde er positive til å la Vonn få prøve seg mot de beste herrene.

- Jeg ser ingen problemer med det. USA er et veldig stort og viktig land for skiindustrien, og dette ville vært en stor greie som ville gitt mye publisitet som er bra for sporten, sier Jansrud til Dagbladet.

- La henne få kjøre, tenker jeg. Det hadde vært kult, men da bør hun kjøre alle rennene - og ikke bare teste ut et renn for å se hvordan det går. Hun må velge enten-eller, mener Aamodt Kilde.

Jansruds innspill

<strong>HAR TROA:</strong> Aleksander Aamodt Kilde tror Lindsey Vonn kan kjempe om en topp 20-plassering i herreklassen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HAR TROA: Aleksander Aamodt Kilde tror Lindsey Vonn kan kjempe om en topp 20-plassering i herreklassen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det er Jansrud enig i.

- Premissene må være klare: Det må være rettferdig. Hvis hun kjører med gutta en helg, kan hun ikke kjøre med jentene en annen helg. Det ville ha vært urettferdig for alle de andre jentene, mener den regjerende olympiske mesteren fra Sotsji.

Vinstra-gutten stiller spørsmålet om også herrene bør få konkurrere i kvinneklassen for å skape blest rundt enkeltarrangement.

Herrer i kvinneklassen?

Han tror eksempelvis at flere av de italienske herrene vil ønske å kjøre kvinneverdenscuprennet i Cortina i januar 2018, for å få nyttig erfaring og trening i løypa før VM i Cortina i 2021.

- Så er spørsmålet om flere jenter kan komme inn - eller om Marcel Hirscher kan kjøre et kvinnerenn i Østerrike for å få mer folk og creds, sier Jansrud.

- Med tanke på VM i Cortina er det sannsynlig at noen av de italienske gutta vil kjøre kvinnenes verdenscuprenn i Cortina i vinter for å teste løypa. Hvis vi finner et system som er rettferdig for alle, er jeg positiv til dette, fortsetter 32-åringen.

All den tid alpingutta- og jentene bruker å konkurrere og trene på ulike steder, har de ikke målinger på hvordan styrkeforholdet er mellom kjønnene.

Kvinner vs. menn

Der kvinner i enkelte idretter - som fotball - trolig har fått et ufortjent dårlig rykte på grunn av sammenlikningene på tvers av kjønnene, er alpinherrene altså så positive til det motsatte kjønn at de tror de beste kvinnene kan kapre verdenscuppoeng i herreklassen.

Hvorvidt det er mulig - med tanke på at de fysiske forutsetningene og vekta taler i klar fordel herrene - kan vi få svaret få om FIS godkjenner ønsket på kongressen i mai. Ankepunktet er, som Jansrud er inne på, at prinsippet om likhet for alle i prinsippet må bety at også herrene kan få kjøre i kvinneklassen.

Rent fysiologisk er det naturlig å anta at kvinnene har bedre forutsetninger til å utfordre herrene der det er veldig bratt oppover, som spesielt Therese Johaug har gjort i motbakkeløp og i monsterbakken i Tour de Ski.

I 2016 gikk Johaug så bra at hun ville havnet rundt nr. 20 i herreklassen om det var en ren konkurranse i bare selve bakken. Weng var ikke langt unna å kopiere denne prestasjonen i vinter.

I kuperte løyper med lette partier er imidlertid styrkeforholdet urettferdig å sammenlikne. Selv etter Bjørgen og Johaugs praktløp i den knalltøffe tremila i Holmenkollen i henholdsvis 2017 og 2016, måtte de ha kjempet for å unngå sisteplassen om de konkurrerte mot herrene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer