SVARER PÅ KRITIKKEN: Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas forsvarer NRKs håndtering av dopingdokumentaren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SVARER PÅ KRITIKKEN: Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas forsvarer NRKs håndtering av dopingdokumentaren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- Hvordan ville det fremstå om vi unnlot å vise programmet?

Kringkastingssjefen tar ingen selvkritikk for dopingdokumentaren.

(Dagbladet): I går gikk skipresident Erik Røste knallhardt ut mot NRK og deres nyhetsdekning av den finske dopingdokumentaren «When heroes lie».

Røste var rystet over at kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas legitimerte den ene anonyme kilden som hevdet at norske skiløpere på nittitallet var dopet. Det, mener Røste, gjorde kringkastingssjefen ved å fortelle på Kveldsnytt at «kilden var relevant og sitert riktig.»

- Jeg forventer på vegne av norsk skisport, og på vegne av løperne fra 90-tallet, at Bjerkaas sjøl beklager NRK sine vurderinger ved å la en anonym kilde få denne oppmerksomhet, uten noen form for vurdering av kildens troverdighet og uten noen konkret dokumentasjon, sa Røste i går, og la til at det årelange samarbeidet mellom Norges Skiforbund og NRK har fått seg en knekk.

Da Dagbladet snakket med Røste tidligere i dag ønsket ikke skipresidenten å konkretisere hva slags knekk samarbeidet har fått, og at ballen nå lå hos Bjerkaas. Skiforbundet ønsket ikke gjøre noe med saken før Bjerkaas hadde svart dem.

Tenker på omdømmet
Svaret fra Bjerkaas kom i ettermiddag i form av et åpent brev til Røste. I brevet tar Bjerkaas ingen selvkritikk for nyhetsdekningen av dokumentaren.

«Skulle vi unnlate å vise en internasjonal dokumentar som fokuserer hvordan en av våre fremste konkurrentnasjoner har håndtert den største dopingsaken i skihistorien? Dokumentaren går for tiden på kino i Finland, den er oversatt til italiensk og engelsk og vil bli vist i flere land. Hvordan ville det fremstå om vi i Norge unnlot å vise programmet, med den begrunnelse at produksjonen også inneholder en påstand om doping av våre egne utøvere?» spør Bjerkaas i brevet, og mener Norges internasjonale omdømme ville blitt skadd om ikke NRK viste dokumentaren.

Når det gjelder nyhetsdekningen står Bjerkaas fullstendig inne for den også. Kringkastingsjefen mener påstandene har allmen interesse, og at de strakte seg langt for å gi alle relevante parter tilsvar i saken.

REAGERER KRAFTIG: Skipresident Erik Røste slakter NRK. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
REAGERER KRAFTIG: Skipresident Erik Røste slakter NRK. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Jeg uttalte at vi vurderte kilden som relevant, men understreket samtidig at vi ikke hadde grunnlag for å ta stilling til utsagnets troverdighet. Dette var nettopp for ikke å gi seerne inntrykk av at NRK stilte seg bak eller legitimerte kildens utsagn, skriver Bjerkaas.

Mener skiforbundet ikke ser
I stedet for å servere beklagelsen skipresidenten vil ha, serverer heller kringkastingssjefen følgende kraftsalve på vegne av allmenkringkasteren:

- Jeg synes det er leit at Norges skiforbund ikke ser at NRK med rette dekket utsagnene om doping i våre nyhetssendinger.

Og legger til:

- Jeg håper oppriktig ikke at denne saken skal resultere i en "knekk" i det gode samarbeidet mellom Norges skiforbund og NRK. Etter mitt skjønn vil det være å gi saken og vår uenighet om dekningen større dimensjoner enn den fortjener.