Hvorfor bruker vi kunstig høyde?

Med dette innlegget vil vi prøve å klargjøre litt om dette fra en utøvers synspunkt, skriver Marius Bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
ÅRSAKENE til at vi bruker kunstig høyde. Hva kunstig høyde er. Hva det betyr for oss i praksis. Hvorfor dette bør reserveres senior-utøvere.

Det å være idrettsutøver på høyt nivå har positive og negative sider. En av de positive sidene er at du alltid vil ha noe å strekke deg mot. Konkurrenter, klokka eller deg selv - forbedringsutfordringen er der alltid. Vi trener for å kunne gå fortere, løpe raskere og prestere bedre. De fleste av oss 30- 40 timer i uka, noe som tilsvarer en vanlig arbeidsuke. Vi manipulerer kroppen vår til å tåle større belastning og presse ut sine ressurser ytterligere. En del av dette handler om høydetrening.

HØYDETRENING I NATURLIG høyde (som i Alpene) bedrives av et flertall av de beste utøverne i kondisjonsidrettene. Og resultatene - blant annet av økt belastning - er meget gode. I langdistanseløp viser det seg at 48 av de 50 beste løperne i verden på 5000- og 10 000-meter er enten født og oppvokst i høyden eller har bedrevet høydetrening over tid. Høydetrening blir enda viktigere for å kunne hevde seg i konkurranser som foregår i høyden. Da er vi helt avhengig av å trene systematisk over tid i disse omgivelsene for at kroppen skal tilvenne seg. Hvis ikke blir det som å trene i 10 minusgrader i Norge, for så å konkurrere i 35 plussgrader mot personer som er helt tilvent varmen. Resultatet blir i så fall sjelden godt. I Salt Lake City og vinter-OL neste år befinner mange utøvere seg i denne situasjonen. Mesterskapet går i høyden, og mange, lange høydeopphold må til i forkant.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer