«Hvorfor er det alltid Petter som er verst, og ikke svenskene?

John Northug gapskrattet etter spørsmålet fra svensk avis.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): John Northug ankom Val di Fiemme i forkant av lagsprinten i går, og skal følge sønnen Petter i resten av mesterskapet.

Skuffelsen over den norske fiaskoen ble imidlertid effektivt visket ut av gladmeldingen som tikket inn fra Finland tidtligere på dagen: Der avgjorde den mellomste sønnen, Tomas Northug, sammenlagtkampen om skandinavisk cup.

Det gjør at han har friplass i verdenscupen fram til jul kommende sesong.

- For meg er det som skjedde i Finland i helga viktigere enn det som skjedde i VM, der Tomas kvalifiserte seg for verdenscupen, sier pappa John.

Tukter den man elsker
Han var på skistadion i dag sammen med Petters manager Lars Gilleberg og treningskompisen Hallgeir Martin Lundemo. Northug senior var naturligvis en interessant mann, også for de svenske journalistene som var til stede.

Men Northug satte latterdøra på vidt gap da han fikk spørsmål om hvorfor det alltid er Petter som er verst i uttalelsene om svenskene, og ikke motsatt.

-  Hahaha! Petter er nok glad i svenskene. Men som man sier i Norge: Den man elsker, tukter man. Jeg tror det ligger noe der.

VED GODT MOT: Petter Northug har hatt marginene litt imot seg i VM. Men det hadde han forberedt seg på, forteller pappa John.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
VED GODT MOT: Petter Northug har hatt marginene litt imot seg i VM. Men det hadde han forberedt seg på, forteller pappa John. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

- Hvordan er det for deg å følge det?

- Vi har så mange gode svenske venner. Når jeg er i Sverige på skirenn, har jeg plass i smørerboden til Åsarna, den største klubben i Sverige. Vi mobber hverandre, vi også, men pressen er ikke så opptatt av det, sier han.

John Northug synes både sønnen og Emil Jönsson kunne holdt seg unna «de personlige betrakningene» om hverandre, men han føler ikke det går over grensa.

I VM generelt har Petter Northug for øvrig framstått mer imøtekommende og moden enn i tidligere mesterskap - selv om resultatene ikke helt har gått hans vei.

- Hvis det ikke tar mer av (mellom sønnen og Jönsson, journ.anm.) enn sånn som det er nå, må vi bare leve med det. Blir de helt A4 blir det for tamt, sier John Northug.

Garanterer at Petter går onsdag
Han mener sønnen har hatt marginene mot seg i dette mesterskapet, i motsetning til det han hadde i for eksempel Oslo for to år siden. Formen er like god - om ikke bedre - enn den gang. Og da endte det med tre gull til slutt...

- Petter har hatt stang inn i mange mesterskap, og da må vi bare tåle at han har litt marginer mot seg. Jeg tror han er forberedt på det, vi snakket faktisk om det. Men han er i stor form, og mesterskapet er ikke over. Så får vi se om det kan snu. Petter føler nok at han har noe ugjort, og derfor er han fortsatt i godt humør, sier far Northug.

Selv er han ikke så redd for at sønnen skal ende uten gullmedalje i Val di Fiemme.

- Han vil nok bli skuffet selv, men for min del blir det annerledes. Når jeg setter meg ordentlig tilbake og tenker på hva han har oppnådd, blir jeg litt likegyldig til det. Men akkurat når løpet går, blir jeg veldig spent.

John Northug garanterer nærmest at sønnen stiller til start på onsdagens 15 kilometer.

- Petter går, jeg kan ikke skjønne annet. Jeg har ikke snakket med ham om det, man da han bare fikk gå semifinalen i går, så ble det en flott gjennomkjøring foran 15-kilometeren. Det forundrer meg hvis han ikke gjør det. Jeg har vel konkludert med at han stiller til start!