Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor er det stille som på likhus?

Sir Alex raser. Norsk banesamler forklarer. Disse supporterne lager mest lyd - se lista!

(Dagbladet.no) Ute på den grønne gressmatta løper noen av verdens beste fotballspillere. Fotballen som spilles i Premier League har aldri vært bedre.

Stemningen på tribunene går motsatt vei. Etter årets første kamp var Sir Alex Ferguson like opptatt av å slakte fansen som å snakke om Manchester Uniteds 1-0-seier.

- Det var som å være i en begravelse, sa skotten.

- Folk er priset ut

Ray Tørnkvist er enig i at det engelske tribunelivet ikke er som før. Og han vet hva han snakker om. Oslo-mannen har vært på alle de 134 banene i de øverste ligaene i England - og totalt på 318 på alle nivåer.

- Stemningen har forandret seg mye. Det er en helt annen kultur der nå, og alt handler om penger, penger og penger. Kommersialiseringen av fotballen har priset folk ut av stadionportene, sier han til Dagbladet.no.

Han er selv Leeds-supporter og forteller at han nylig måtte ut med 30 pund for å se laget i sitt hjerte - noe som var den billigste billetten som var å oppdrive. Og den gamle storheten spiller for tida på nivå tre! Tidligere denne sesongen betalte han til sammenlikning 11 euro for å se Bayern München.

- Fotballen har mistet de fleste av dem som fulgte sporten på 80-tallet og i starten av 90-åra. Nå er fotballen blitt en middelklassesport i England. En vanlig arbeider har ikke mulighet til å kjøpe sesongkort lenger.

GODE SPILLERE - DÅRLIGE SUPPORTERE? Ronaldo er en av verdens aller beste spillere. Sir Alex Ferguson mener portugiseren ikke spiller med den støtten fra tribunen han fortjener. Foto: AP
GODE SPILLERE - DÅRLIGE SUPPORTERE? Ronaldo er en av verdens aller beste spillere. Sir Alex Ferguson mener portugiseren ikke spiller med den støtten fra tribunen han fortjener. Foto: AP Vis mer

- Tryggere på tribunene

Tørnkvist tror heller ikke dette vil snu over natta, siden etterspørselen er der. TV-rettighetene pøser penger inn i klubbene og de fyller opp sine stadionanlegg hver uke.

Han ønsker likevel ikke svartmale situasjonen, selv om stemningen på kampene ikke er den samme lenger. Før fotballmyndighetene skrudde fast seter på alle tribunene var den engelske fotballen veldig plaget av slåssing under kampene. Slikt skjer ikke lenger. I hvert fall ikke inne på stadion.

- Det er mye sikrere på engelske kamper nå. Tribunebråk er nærmest et fremmedord og det er tryggere på kamp enn på bussen i Oslo, sier Tørnkvist.

I går kveld så han en kamp på det niende nivået, mellom Three Bridges og Arundel (0-4). Litt fordi det var den eneste kampen i området. Og litt fordi han aldri hadde vært der før.

- Det var 64 betalende tilskuere på kampen. På sånne kamper treffer du folk du ikke gjøre i ligaen.

Hører spillerne prate

Første nyttårsdag var ikke Manchester United avhengig av et superentusiastisk hjemmepublikum for å slå Birmingham. Ferguson legger likevel ikke skjul på at han vil ha mer støtte fra tribuneradene i framtida.

Hvorfor er det stille som på likhus?

- Dette var det stilleste publikummet jeg har hørt på lang tid, og atmosfæren i dag bidro ikke til å hjelpe oss i gang. Noen ganger trenger vi å føle at vi har publikums støtte. De kan hjelpe oss å løfte spillet vårt. Det var ikke tilfellet i dag, sa United-manageren.

I går slo imidlertid Colin Hendrie i The Independent Manchester United Supporters Association tilbake mot Fergie.

- Hvis du reiser deg på tribunen, kommer vaktene og truer med utkastelse og inndragelse av sesongkortet. Det er som en politistat på fotballbanene nå, sier han til The Times.

I romjula gikk Liverpool Echo ut med en liknende advarsel. Lokalavisa mener at den magiske stemningen på Anfield er i ferd med å forsvinne. Som Ferguson karakteriserte kommentator Nick Peet stemningen som på et likhus, etter kampen mot Portsmouth.

«Da den lille forsamlingen av bortesupportere stanset for å få igjen pusten, kunne du høre en knappenål falle - og hvert eneste ord fra Jamie Carraghers munn», skrev han.

Rekesmørbrødene

Groundhopper Tørnkvist mener at det er best stemning på kampene til bunnlagene i Premier League og toppklubbene i Championship.

- Et nedrykk eller opprykk betyr så utrolig mye for en klubb, og det vet supporterne. Samtidig er stemningen dårligst i de mest kommersielle klubbene, selv om også Manchester United og Liverpool har trofaste supportere. Sånn det er nå, finner du ofte den beste stemningen andre steder i Europa, som i Tyskland, sier han.

Hvorfor er det stille som på likhus?

Selv om han er Leeds-supporter på sin hals, reiser han også Europa rundt for å se fotballkamper. Han har vært på alle stadionene i toppseriene i Tyskland, Nederland og Sverige - og vil i løpet av 2008 også fullføre Tippeliga-lista si. Totalt sett har han 7-800 kamper i Europa på samvittigheten.

Men tilbake til England. Roy Keane satte for en stund tilbake ord på den problematikken Tørnkvist tar opp. Fotballen er ikke lenger en arbeiderklassesport.

- På bortebane er fansen fantastisk, jeg vil kalle dem hardcore-fans. Men hjemme tar de noen drinker og kanskje et par rekesmørbrød, og aner ikke hva som skjer på banen, sa Keane om United-fansen.

OPPGITT: Sir Alex Ferguson satt selv på tribunen på tirsdag. Han klarte ikke dra opp stemningen på Old Trafford.
DYRE BILLETTER: Det koster svinaktig mye å se fotball i Premier League. Derfor er det mange som tidligere gikk på kampene som ikke har råd lenger.
LEGENDARISK TRIBUNE: The Kop på Anfield er legandarisk - og fryktet. Stemningen kan være helt topp der, men også her var det bedre før. Derfor er organisasjonen Reclaim the Kop stiftet, for å prøve å gjøre noe med dette.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling