TENDENS: Lance Armstrong vant Tour de France sammenlagt, Thor Hushovd poengtrøya og Michael Rasmussen klatretrøya i 2005. Armstrong og Rasmussen er dopingtatt, men bildet representerer likevel en tendens. Der Norge har fått fram nye gode spurtere i Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Sondre Holst Enger, har Danmark fått fram nye gode klatrere i Chris Anker Sørensen og Jakob Fuglsang. Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
TENDENS: Lance Armstrong vant Tour de France sammenlagt, Thor Hushovd poengtrøya og Michael Rasmussen klatretrøya i 2005. Armstrong og Rasmussen er dopingtatt, men bildet representerer likevel en tendens. Der Norge har fått fram nye gode spurtere i Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Sondre Holst Enger, har Danmark fått fram nye gode klatrere i Chris Anker Sørensen og Jakob Fuglsang. Foto: EPA/OLIVIER HOSLETVis mer

Hvorfor har paddeflate Danmark flere klatrere enn fjellandet Norge?

Her får du svaret på klatremysteriet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Norge er et fjelland. Danmark er paddeflatt. Likevel fostrer danskene fram gode klatrere i sykkelsporten, mens de norske syklistene er best i spurt i slake oppoverbakker. Også andre flate land som Nederland og Belgia har fått fram gode klatrere.

Hva skyldes denne ulogiske tendensen? Kan det tenkes at Norge allerede har klatretalentene allerede, men at de har satset på andre idretter enn sykling?

Sammen med de to tidligere toppsyklistene Atle Kvålsvoll og Mads Kaggestad har Dagbladet diskutert følgende hypoteser:

1. Det hjelper ikke å ha mange fjell, hvis det ikke går an å sykle på dem.2. Norge kunne hatt gode klatrere om flere av de beste vinteridrettsutøverne og andre enere fra utholdenhetsidretter hadde satser på sykling.3. Sykkelrekrutteringen og bredden har ikke vært stor nok. Den danske sykkelkulturen er sterkere, og danskene har klatrere som forbilder, mens norske unggutter ser opp til spurterne.4. Veien ned i kontinentet er kortere enn for danske talenter enn for norske.5. Norske syklister får ikke bruke høydehus i motsetning til konkurrentene.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn