Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor heie på en så tvers igjennom elendig taper?

Norsk idrett har hatt vinnere som ikke har likt å tape før, men ingen som synes så godt som Petter Northug.

BLID I TIDE?  Rekker Petter Northug å bli en bedre taper før VM på hjemmebane? FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BLID I TIDE? Rekker Petter Northug å bli en bedre taper før VM på hjemmebane? FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÅR norsk langrenn bare to måneder før VM på hjemmebane er i ferd med å få en Zlatan i sporet, trenger to spørsmål ganske raske svar:

• • Er Petter Northugs seiersvilje nok til å dekke over manglende folkeskikk?

Og adskillig mer viktig:

• • Har han lyst til å bli norsk idretts svar på svenskenes Zlatan Ibrahimovic; altså den sportslig sett suverene utøveren som gir seg selv rett til å framstå som en ubetenksom drittsekk når som helst og hvor som helst.

Jeg tror ikke det, men bare Petter vet.

ENDA en episode etter et tapt løp har dratt Petter Northug enda lenger vekk fra den uangripelige posisjonen som folkets gutteaktige, småfrekke sportsfavoritt.

Der fjoråret mest var Petters kamp mot sportens establishment om å få gjøre sine frie valg, er denne konflikten mer og mer blitt løperens slit med sine egne følelser. Der det var lett å heie på den friske spurteren som både i og utenfor sporet gikk helt på tvers av alle de tradisjonelle forståsegpåerne, er det verre å finne argumenter for en tilfeldig taper som nesten ikke klarer å gratulere sine overmenn.

JODA; norsk langrenn har hatt elendige tapere før. Skokken av store nasjonale navn som enten løp eller ble sendt til skogs for å fordøye virkeligheten, inneholder mange av skiidolene våre.

Det var da også den sannheten Thomas Alsgaard tok tak i da han i helgen startet den siste runden med kritikk mot Petters manglende folkeskikk innad i det lille langrennsmiljøet. Thomas har vært rasende etter tap selv, og innrømmer det. Han har all mulig innsikt i den skjøre balansen mellom det å ha et råest mulig vinnerinstinkt i sporet og en tilnærmet normal medmenneskelighet i målområdet, og skjønner at han som aktiv for ofte reagerte feil.

Men hvordan skjønne det underveis?

DET hjelper i hvert fall å få ærlige beskjeder fra omgivelsene. Der ble det alt for mye tåkeprat i helga.

Om Petters unnskyldning om for løst spor i innspurten var flau, fortsatte ubetenksomhetene blant de norske ledere som egentlig hadde tid til å tenke seg om. Selvsagt burde Norge direkte ha akseptert boten fra det internasjonale skiforbundet (FIS) for Petters seine oppmøte og manglende kleskode i stedet for å fortelle om alle feilene FIS angivelig hadde gjort rundt detaljene i målområdet.

Det er denne gjentagende selvrettferdigheten i en idrett vi ellers dominerer som lett smitter fra ledere til utøvere. Det forplikter å være størst også som lag. Det er bakgrunnen for at skipresident Sverre Seeberg i formiddag refser helgas norske støtteapparat for dårlig oppførsel.

FOR hvor dårlig oppførsel tolererer egentlig hjemmepublikummet i Holmenkollen? Flere av guttas langrennsøvelser er allerede utsolgt på skyhøye forventninger om Petters evne til å dekke over de ellers åpenbare svakhetene på distanseløpene. Rent sportslig er hovedpersonen igjen i rute, men ellers er mye av det som bærer gode idrettsopplevelser i ferd med å skli ut.

Respekt for konkurrenter er en slik bærebjelke. Langrenn er en alt for liten internasjonal idrett til at Norge i lengden kan vinne på hovmot. Omtanke for tilskuerne er en annen. Sportens sponsorboom detter fort sammen om løperne fortsetter som Martin Johnsrud Sundby å be reporterne holde kjeft når de spør om årsaken til at han ikke engang rakk å komme til startstreken i tide.

MARTIN har forlengst bedt om unnskyldning for det utbruddet, og Petter har fortsatt tid til å vurdere om han tildeler seg selv retten til å la følelsene herje fritt med oppførselen.

La gå at det er blitt adskillig verre for dagens skihelter å gire ned fra vinnerturbo i sporet til pludrefart i målområdet. Nå krever et utall medier svar på direkten, men så er det også den samme gedigne interessen som blåser opp skiløpernes lønninger.

Skjønt dette gjelder hverken den nye formen for sportsunderholdning eller utøvernes inntektsnivå.

Det gjelder bare om noen virkelig kan trives med å være Zlatan i sporet.   

 

UBETENKSOM DRITTSEKK? : Zlatan Ibrahimovic var i kranglemodus under møtet med Roma lørdag kveld. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo
UBETENKSOM DRITTSEKK? : Zlatan Ibrahimovic var i kranglemodus under møtet med Roma lørdag kveld. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!