Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor høre på en bedrager når Niskanen kan vinne VM?­­

STOR SEIER: Iivo Niskanen tente et godt finsk håp foran VM på hjemmebane  i Lahti. Da er det på tide å legge vekk den trste forhistorien. FOTO : AFP / Lehtikuva / Martti Kainulainen
STOR SEIER: Iivo Niskanen tente et godt finsk håp foran VM på hjemmebane  i Lahti. Da er det på tide å legge vekk den trste forhistorien. FOTO : AFP / Lehtikuva / Martti Kainulainen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET var glede og god stemning på skistadion i Kuusamo i dag idet Iivo Niskanen løp fram og tilbake foran hjemmepublikummet fordi han bare ikke orket å sitte stille i kulda mens han ventet på å vinne. Så ble det et stort øyeblikk for finsk langrenn da Emil Iversen og Martin Johnsrud Sundby spurtet forgjeves mot mål og seieren var klar.

Alt sammen opplevelser å ta vare på for Finland bare tre måneder før den gamle nasjonalsporten skal gjenreises på ruinene etter Lahti-skandalen fra 2001.

Om finnene da skjønner sitt eget beste.

DENNE åpningshelgen tyder på det. Martin Johnsrud Sundby var blant dem som takket det finske publikummet for god støtte langs løypa. I beste fall var den støtten et forvarsel om de fine dagene for sporten som kan komme under VM i februar.

Men det er fortsatt noen som vil noe annet. Som for eksempel Pekka Vähäsöyrinki; den bedrageridømte gamle sjefen for det finske dopregimet i langrenn.

Igjen valgte storavisa Ilta-Sanomat å gi hans alternative virkelighetsforståelse stor oppmerksomhet:

- Doping er rotfestet i den norske skikulturen, men Norge har alltid sett en annen vei, gjentok Vähäsöyrinki.

Den forklaringen stammer fra skandalen i 2001 da et gjennomdopet finsk landslag forklarte sitt fall med at de bare hadde gjort som alle de andre konkurrentene. Altså svindlet.

FINLAND har forlengst offisielt tatt et oppgjør med dette sviket i langrenn. Det skjedde i finsk høyesterett da arkitekten bak svindelen Pekka Vähäsöyrinki sammen med andre ledere og løpere etter en langvarig rettsprosess ble dømt til ni måneders ubetinget fengsel for bedrageri.

I så måte burde finnene være ferdige med sine bortforklaringer, selv om forsesongens dop -og medisineringsdebatt i Norge har fristet mange til å rote det til igjen. Blant annet Ilta-Sanomat som har bidratt med spalteplass til de som klamrer seg til forklaringen om alles skyld.

Eller som Vähäsöyrinki uttrykte det til avisa i går:

– Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug var store smeller for internasjonal skisport. Nå blir det gjort rent en gang for alle og det umenneskelige norske hykleriet tar endelig slutt.

IIVO NISKANEN sier det slett ikke slik. Han vet hva det innebærer å bli bedratt av egne skihelter, og hvor ynkelig det høres ut å binde skylden for eget svik til en forklaring om at alle andre er like ille.

Allerede da han vant dette åpningsrennet i Kuusamo for to år siden, koblet han sin triumf til finnenes eget fall i VM 2001. Dengang var Iivo syk, var hjemme fra skolen og fulgte mesterskapet fra gutterommet.

I starten så det bra ut for Finland, men da resultatene ble avslørt som svindel, stod Iivo opp fra sengen, rev ned alle plakatene av finske skihelter på veggene og kastet dem i søppelet.

- Etter VM i Lathi i 2017 håper jeg at alt er forandret. At vi har fått tilbake respekten og tilliten. At finsk langrenn er på null igjen, og kan bygge noe nytt, fortalte Iivo Niskanen til svenske Expressen om den episoden.

DET er akkurat det som skjer nå om mange nok finner på samme vis evner å skille mellom eget fall og konkurrentenes trøbbel. Da kan mesterskapet i februar bli en ren fest med Iivo Niskanen og Krista Parmakoski på toppnivå, pluss flere finske løpere nær teten allerede fra vinterens første verdenscuprenn.

For hvorfor høre på en som vil at selvbedraget skal fortsette, i stedet for å vende tilbake til virkeligheten?

Den kommer jo uansett for finsk langrenn i Lahti.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!