Hvorfor ikke si det som det er: KRISE

BISLETT (Dagbladet): Brann slipper inn tøvete mål, skaper nesten ikke sjanser, ligger 10 poeng etter Rosenborg etter fire serierunder, og er sure som sokkene sine etterpå. Hvorfor bruke andre ord enn det eneste korrekte: Krise.

Det kryr av dyktige fotballspillere på Brann. Det ser bare ikke slik ut. Det er en definisjon på krise like brutal som god, med presisering om at dette handler om dårlig idrett - ikke dårlige tribuner.

Mot Vålerenga avslørte Brann alle kjente symptomer på et lag i alvorlig trøbbel:

  • Den nærmest overrumplende farta og aggressiviteten i åpningsminuttene. Brann presset fram to blemmer og en flott redning fra Tore Krogstad på de ni første minuttene, og scoret i det tiende.
  • Den påfølgende lammelsen da Vålerenga begynte å få en viss orden i rekkene. De neste åtti minuttene var Vålerenga bedre i alt - uten å imponere.
  • De stadig mer panikkartede forsøkene på å unngå nok en ydmykelse. Ballene ble pumpet mot øverste linje på ønskelista til de hodesterke Vålerenga-midtstopperne Kjølner og Haraldsen, og bare et frispark fra Helland og et utsøkt initiativ fra innbytter Thorstein Helstad (redusering til 2-3) skapte streker i sjansestatistikken etter pause.

Illsint nei

Og for å gjøre inntrykket av et lag i frustrasjon og ubalanse komplett, så ble hjelpetrener Jan Hansson plassert i garderobedøra i et forsøk på å holde spillerne unna spørsmålene som kunne endt i et nytt medierabalder om spillestil og humørmangel.

En halvtime etter kampslutt, og få minutter før Brann-bussen forlot Bislett, fikk Hansson et illsint nei fra midtstopper Per Ove Ludvigsen på spørsmål om han kunne fritas fra jobben som dørvakt.

Ludvigsen bør bruke energi på viktigere saker.

Mot Vålerenga var han nok en gang en del av en forsvarsrekke som raknet betenkelig ved flere anledninger. Dagbladet fastslo sist mandag at begge Branns baklengsmål mot Molde (2-2) kunne vært unngått med forventet aggressivitet og konsentrasjon i Branns bakre firer.

Hvis Ludvigsen og hans lagkamerater har tilstrekkelig evne til å utøve selvkritikk, så ser jeg ikke bort fra at videogjennomgangen av Vålerenga-kampen gjør at tallet kan økes til tre.

Reduseres

Med andre ord: Samtlige baklengsmål kunne vært unngått.

Fristende å skrive burde . Men da reduseres samtidig verdien av det lille som var å glede seg over på Bislett - og som utelukkende handlet om Vålerenga:

  • En frisk time med Juro Kuvicek. Kjapp har han alltid vært, men sjelden så kamerat med ballen og såpass målfarlig som i går.
  • Effektiviteten til Espen Musæus. Fjorårets toppscorer i 1. divisjon gjorde to ting riktig på den omgangen han fikk for en leddbåndskadd Kjell Roar Kaasa: Han scoret 3-1-målet, og han hadde scoret 2-1-målet hvis ikke Brann-backen Cato Guntveit hadde gjort det.
  • Og Pascal Simpson. Åttemillionersmannen fra Sverige kan vurderes på to vidt forskjellige måter:

1) Han hadde tre reine treff på ballen.

Eller:

2) Han scoret 1-0-målet, han åpnet Brann-forsvaret foran 2-1-målet, og han spilte fram Kuvicek til det som burde vært 3-1-målet seks minutter før Espen Musæus faktisk lagde det.

Jeg velger alternativ to - i fornøyelsen over at Simpson løftet seg kraftig etter Lillestrøm-kampen, og fordi han i korte glimt demonstrerte såpass store fotballferdigheter at han plutselig kan vise seg verdt hver krone.

Men trekker vi fra sekundene med storhet, så går mye av tida med til å jogge utenfor begivenhetenes sentrum, og fortsatt taper han betenkelig mange dueller - både langs bakken og i lufta.

Komfort

Vålerenga og Brann hadde langt på vei det samme utgangspunktet: En sesonginnledning godt under forventet, og bevisstheten om at tre eller null poeng allerede i den fjerde serieomgangen ville være forskjellen på noen dager i full krise og noen dager med rimelig komfort i to av landets mest forventningsspekkede fotballmiljøer.

Vålerenga lyktes best - fordi de kjempet og sleit det de var gode for. Men Branns elendighet gjorde sterkest inntrykk.

- Ingen krise iBrann: Neste side

<B>UTEN POENG IGJEN:</B> Brann-spillerne måtte forlate hovedstaden poengløse. Mandag kommer suverene Rosenborg til Bergen. -Mot Vålerenga avslørte Brann alle kjente symptomer på et lag i alvorlig trøbbel, skriver Dagbladets fotballkommentator.