Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hvorfor kommenterer ikke Scheie jentene?

I dag ble NRKs OL-dekning tatt opp i Kringkastingsrådet. Det ble ramsalt kritikk når temaet kvinnefotball ble tatt opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medlem i kringkastingsrådet Øyvind Håbrekke fra KrF skal under møtet i dag rette et kritisk blikk på NRKs dekning av kvinnefotballen, både fra OL og ellers.

- Jeg har fulgt dekningen av kvinnefotball over lang tid. På meg virker det ikke som NRK behandler dette som toppidrett, sier Håbrekke.

Han mener NRK deler opp sportsredaksjonen på den måten at bare noen få personer jobber med damefotball. Politikeren syns at kanalen ikke bruker bredden av fotballkunnskapen som er tilgjengelig i kanalen.

- Er det fordi enkelte medarbeidere i NRK ikke syns kvinnefotballen er bra nok? Hvorfor ikke bruke Arne Scheie til viktige landskamper med kvinnene, undrer Håbrekke.

- Setter ikke krav

Den tidligere statssekretæren mener det er et problem at de samme personene kommenterer hele tida fordi reporterne ikke får den kritiske avstanden de bør ha til det som blir prestert.

- Man hører at de tydelig ikke setter krav som toppidrettsutøvere fortjener, sier han.

Han mener det finnes mange eksempler på dette, men peker blant annet på kvartfinalen under OL der Norge røk ut mot Brasil på grunn av to klare feil fra det norske laget.

TAS IKKE  PÅ ALVOR?  NRKs dekning av kvinnefotball kan bli et hett tema på dagens møte i kringkastingsråd  et. Her er tre av spillerne under OL-turneringen; Anneli Giske (t.v.), Runa Vikestad og Elise Thorsnes (t.h.) sammen med Theodor (2), sønnen til Solveig Gulbrandsen. Foto: Lise Åserud, Scanpix
TAS IKKE PÅ ALVOR? NRKs dekning av kvinnefotball kan bli et hett tema på dagens møte i kringkastingsråd et. Her er tre av spillerne under OL-turneringen; Anneli Giske (t.v.), Runa Vikestad og Elise Thorsnes (t.h.) sammen med Theodor (2), sønnen til Solveig Gulbrandsen. Foto: Lise Åserud, Scanpix Vis mer

- Det var to store tabber, men man måtte vente til pausen for å få referert hva som egentlig hadde skjedd. Når for eksempel Brede Hangeland gjør det samme blir det adressert på en helt annen måte, sier Håbrekke.

Han mener han ofte hører at jentene har vært uheldige i stedet for at de har tabbet seg ut.

- Det er åpenbart en kulturforskjell i måten de behandler toppidrett på. Dette er ikke NRK verdig og det er ikke kvinnefotballen verdig. Nå er dette møtet en anledning til å ta det opp, slår han fast.

Håbrekke mener også TV 2 har gjort sine klare overtramp som viser at jentene ikke blir behandlet likt som herrene.

Refser også TV 2

- Kanalen hadde en reportasje om en mulig sammenslåing mellom Asker og Stabæk. Reportasjen ble avsluttet med et spørsmål til en kvinnelig spiller om hvordan det ville være å gå på julebord med Daniel Nannskog. Det viser at de ikke tar jentene på alvor, sier Håbrekke.

- Jeg syns Karl-Petter Løken har kommet seg som ekspert, men Olav Traaen virker mer som en ivrig entusiastisk supporter enn å ha den distansen en god reporter skal ha, sier han.

Han legger til at det er helt avgjørende at kvaliteten er der når NRK først dekker damene.

image: - Hvorfor kommenterer ikke Scheie jentene?

Lederen for sporten i NRK Øyvind Lund hadde ikke sett sakspapirene for dagens møte da Dagbladet kontaktet han i går kveld. Men han forstår lite av kritikken.

Slår tilbake

- Jeg ser ikke at det er hold i dette. Vi tar kvinnefotball på alvor og det har vi alltid gjort. Vi har vært en kanal som har satset på dette når andre ikke har satset. sier Øyvind Lund.

Han forteller at de som vanligvis jobber mest med fotball også brukes til å dekke kvinnefotball. De prøver også å spesialisere folk.

- Det ser jeg tvert imot som en fordel. Jeg kjenner meg heller ikke igjen i kritikken når det gjelder holdningen til kommentatorer, sier Lund.

NRK-kommentatoren Olav Traaen ønsket i går ikke å kommentere Håbrekkes syn på saken.

NOE FOR ARNE? Burde Arne Scheie kommentere kvinnefotball for NRK?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!