FORTSATT BEST: Therese Johaug i hyggelig prat med Charlotte Kalla etter nok en seier. Avstanden på 10km fri på Lillehammer var på 15 sekunder, og de er fortsatt like gode venner. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
FORTSATT BEST: Therese Johaug i hyggelig prat med Charlotte Kalla etter nok en seier. Avstanden på 10km fri på Lillehammer var på 15 sekunder, og de er fortsatt like gode venner. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

Therese Johaug, Ebba Andersson og Charlotte Kalla Lillehammer verdenscup

Hvorfor så mye skadefryd, Sverige?

Svensk kvinnelangrenn leverer strålende. Det må da være nok å glede seg over for de svenske mediene.

I DEN lille langrennsfamilien har det vært over en uke med svensk nedsnakking av nivået på norske jenter. Det er omtrent som ventet. Etter at Norge for noen tiår siden overtok som den ledende vintersportsnasjonen, er det historiske konkurranseforholdet mellom ellers gode naboer snudd opp ned:

  • Før var det vi som beundret svensk idrett. Nå overgår norsk fiasko i sporet nesten svenske seire hos dem.

Norske tap er blitt høyoktan drivstoff i de største svenske nettavisene. Det må vi rett og slett by på. I de siste årene har forskjellen i nivå i langrenn vært så stor at det knapt kan bli annerledes i en ofte klikkstyrt mediehverdag.

Men nå har det jevnet seg ut. Svensk kvinnelangren er som vi hadde ventet - og håpet - blitt kjempebra. Da trenger ikke svenske medier rase videre på skadefryd, selv om det fortsatt er slik at Therese Johaug vinner de største seierne.

DET behøver ikke vare. I dag var avstanden til Ebba Andersson bare på litt over ni sekunder, og Charlotte Kalla fulgte rett bak. Dette ble mye mer spennende enn i verdenscupstarten i Ruka sist søndag der Therese var tydelig best allerede på det andre passeringspunktet.

Tidsmessig tar svenskene altså innpå. Denne gangen skjedde det til og med i et terreng ovenfor Lillehammer som har så tøffe bakker at det er opplest og vedtatt at dette er Therese sin perfekte løype.

Da er det kanskje like før svenskene går forbi. Eller?

FØR svaret kommer med jaktstarten i morgen, er det noen momenter som gir vår kvinne en fordel eller to.

Det første momentet er åpenbart:

  • Med 21 år gamle Ebba Andersson har Sverige fått sin egen bakkeløper.

Det er jo nettopp i dette røffe terrenget at Ebba virkelig utfordrer sin ni år eldre konkurrent. I andre deler av løypa har de omtrent de samme utfordringene. Som for eksempel å holde høy nok fart i de flatere partiene.

Sjekker du tida fra sprintprologen fredag ser du at Ebba Andersson der var 2,5 sekunder seinere enn Therese. Det er mye for en ung løper, og antyder at Ebba også skal få slite i felt i flatere løyper.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

DER kan Charlotte Kalla være virkelig god, men ennå er hun ikke på Thereses nivå. Selv ikke på favorittdistansen 10 km fri der Kalla har både VM -og OL-gull.

For ett år siden utklasset Charlotte hele den norske eliten i den samme Lillehammer-løypa. Nå fulgte hun Therese i tempo på den første kilometeren, men tapte deretter helt fram til avslutningen.

Da er det ikke gitt at hun i det hele tatt kommer til å gå forbi med individuell start.

HVA som skjer i felt, er noe annet. Det er her Therese Johaug har jobbet i to år for å komme tilbake som en enda mer helhetlig løper.

Oppgaven har vært å få mer kraft ned mot underlaget gjennom lengre tak. Sånt er vanskelig i seg selv, og mer enn vrient under press. Både i Ruka og her på Lillehammer har Therese virket en aning stresset i åpningen på rennene. Det skulle bare mangle, men det har også påvirket farten.

MED stadige bekreftelser på at hun egentlig går fort nok til å holde alle på avstand, vil Therese Johaug sannsynligvis bli stadig flinkere til å opprettholde maksimal effektiv teknikk. Det er kanskje det mest spennende før søndagens jaktstart.

I det løpet kommer også felles innspurt for første gang. Hva er spurtforskjellen mellom Ebba Andersson, Charlotte Kalla og Therese Johaug? Enn si Ingrid Flugstad Østberg om hun klarer å nærme seg tetgruppen,

Denne rykk -eller spurtstyrken kommer ikke til å avgjøre VM-stafetten, men blir viktig i fellesstartene framover.

Der er det altså ikke helt sikkert at svenskene kommer til å slå Therese.

Uten at det skulle behøve å ødelegge humøret hos den gode naboen.