LØSLATT MOT KAUSJON: I dag ble Oscar Pistorius, også kjent som «Blade Runner» fordi han løper friidrett med to proteser på beina, løslatt mot kausjon. Han er tiltalt for overlagt drap på kjæresten. Rettssaken ble utsatt til 4. juni. Foto: MIKE HUTCHINGS, REUTERS / NTB SCANPIX
LØSLATT MOT KAUSJON: I dag ble Oscar Pistorius, også kjent som «Blade Runner» fordi han løper friidrett med to proteser på beina, løslatt mot kausjon. Han er tiltalt for overlagt drap på kjæresten. Rettssaken ble utsatt til 4. juni. Foto: MIKE HUTCHINGS, REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

- Hvorfor sjekket han ikke hvor kjæresten var da han sto opp?

Dommeren som løslot Pistorius er skeptisk til forklaringen.


(Dagbladet): Den sørafrikanske sprinteren Oscar Pistorius ble i dag løslatt mot kausjon, men står fortsatt tiltalt for overlagt drap på kjæresten Reeva Steenkamp.

Saken kommer opp i retten 4. juni. Inntil da har Pistorius begrenset frihet på en rekke punkter (se egen faktaboks), men slipper å sitte varetektsfengslet.

Dommer Desmond Nair begrunnet kausjonsbeslutningen med at han ikke fant det trolig at Pistorius vil forsøke å rømme, eller at aktoratets bevisførsel har vært så sterk at Pistorius eneste naturlige reaksjon vil være å flykte.

Han sa videre han ikke fant det bevist at Pistorius har en tilbøyelighet til å være voldelig eller at det er sannsynlig at han vil forsøke å ødelegge bevismateriale. I tillegg trakk han fram tiltaltes sammarbeidsvilje i retten ved å avgi sin forklaring.

Tviler på Pistorius Samtidig satte dommeren spørsmåltegn ved flere av punktene i Pistorius forklaring.

- Jeg har vanskeligheter med å forstå hvorfor tiltalte ikke forsikret seg om hvor kjæresten hans var da han forlot senga, sa Nair ifølge det sørafrikanske nyhetsbyrået Sapa.

Dommeren omtalte det også som et «problem» i Pistorius' versjon at han ikke hadde sjekket hvem som var på toalettet. Dommeren spurte også om hvorfor ikke Steenkamp ropte tilbake fra badet. Pistorius har forklart at han ropte før han skjøt.

Han lurte også på hvorfor Pistorius og Steenkamp ikke kunne ha flyktet gjennom en soveromsdør i stedet for å ta seg inn på badet og dermed utsette seg for ytterligere fare.

Dommeren understreket imidlertid at det ikke var hans oppgave å avgjøre spørsmålet om skyld, bare om Pistorius skulle løslates mot kausjon. Skyldsspørsmålet blir behandlet i hovedforhandlingene.

Familien lettet Pistorius forklarte tidligere i uka at han var ute på balkongen for å ta inn en vifte og lukke døra da han hørte lyder på badet. Han sier han ble redd og følte seg sårbar fordi han ikke hadde på protesene, men gikk på beinstumpene.

Han tok seg inn på soverommet der han hentet pistolen, og Pistorius sier det først var etter å ha skutt de dødelige skuddene gjennom døra at han oppdaget at kjæresten ikke lå i senga, og at det kunne være hun som var på badet.

Onkelen Arnold Pistorius uttalte seg på vegne av familien etter at nevøen ble løslatt mot kausjon.

- Som familie kjenner vi Oscars versjon av det som skjedde den tragiske natta, og vi vet at det er sannheten og at det vil komme fram under den kommende rettssaken. Vi er lettet over at Oscar ble løslatt mot kausjon. Men samtidig sørger vi for Reevas dødsfall sammen med familien hennes, sier onkelen.