VIL IKKE DULLES MED: Marit Bjørgen mener det er vel så bra for jenter å trene med gutter som i rene jentemiljøer. Her på treningstur i Val Senales sammen med Therese Johaug. Foto:Erik Berglund
VIL IKKE DULLES MED: Marit Bjørgen mener det er vel så bra for jenter å trene med gutter som i rene jentemiljøer. Her på treningstur i Val Senales sammen med Therese Johaug. Foto:Erik BerglundVis mer

- Hvorfor skal vi sy puter under armene på jentene?

Marit Bjørgen vil ha slutt på egne jenteprosjekter.

Marit Bjørgen (31) mener kun knallhardt arbeid er godt nok dersom en vil nå toppen. Skidronningen tror ikke egne jenteprosjekter er veien å gå.

- Vi skal ikke dulles med. Vi jentene tåler like mye trening som guttene, sier Marit Bjørgen til Adresseavisen.

- Det har vært en del diskusjoner rundt opprettelse av rene jentemiljøer. Vil du bli god på ski, så har du mulighet til det. Det er like bra å trene sammen med guttene, legger hun til.

Bjørgen ble selv verdensmester første gang i 2003. Senere har hun vært nede i store bølgedaler, før hun har funnet veien tilbake til verdenstoppen gjennom tøff satsing.

Stort frafall i jenteklassene har ført til at man flere steder i landet har satt i gang egne jenteprosjekter. Bjørgen er ikke tilhenger av denne løsningen.

- Puter under armene - Hvorfor skal vi sy puter under armene på jentene? Det å bli god i langrenn handler om knallhard jobbing over lang tid. Debatten har handlet mye om å danne jentemiljøer. Hvorfor ikke gjøre som Team Trøndelag, hvor jenter og gutter trener sammen? På vårt landslag trener vi veldig bra og kanskje like mye som guttene, sier Bjørgen til Adresseavisen.

31-åringen fra Rognes trente selv mye med gutter som ung, men understreker også at hun måtte prioritere bort skolen for prestere så godt som hun ønsket.

- Jeg tror jentene må gå i seg selv. Har man lyst til å bli god, så må man prioritere bort andre ting. Jeg måtte eksempelvis kutte ut skolen, fordi det ble vanskelig å prestere hvis jeg skulle gjøre begge deler. Vi jentene er litt dårligere til å tenke kynisk, tror Bjørgen.

Mener forbundet har lyktes Hermod Bjørkestøl, leder av langrennskomiteen og styremedlem i Norges Skiforbund, er enig med skidronningen på mange punkter. Han synes likevel at skiforbundet har lyktes med å bedre rekrutteringen.

- Jeg syns det er greit å etablere egne prosjekter for jenter for å trekke nye løpere til idretten. Men når de begynner å trene seriøst, er jeg enig med Marit om at jenter og gutter bør trene sammen, sier Hermod Bjørkestøl til Adresseavisen.

(NTB)