STORSPILTE: Steffen Søberg startet VM som andrekeeper, men har stått fram med praktredninger i de siste kampene. Etter kampen i dag lurte den canadiske keeperen på hvorfor Søberg ikke spiller i en NHL-klubb... Foto: Tatyana Zenkovich / EPA / NTB Scanpix
STORSPILTE: Steffen Søberg startet VM som andrekeeper, men har stått fram med praktredninger i de siste kampene. Etter kampen i dag lurte den canadiske keeperen på hvorfor Søberg ikke spiller i en NHL-klubb... Foto: Tatyana Zenkovich / EPA / NTB ScanpixVis mer

- Hvorfor spiller ikke du i NHL?

Canadas keeper til Steffen Søberg.

• Norge - Canada 2-3.

(Dagbladet): Det endte med et nytt hederlig tap for de norske hockeygutta i den siste VM-kampen mot Canada. Men denne turneringen har vist at det er flust av positive ting å ta med seg.

Ikke minst gjelder det målvaktssituasjonen på det norske landslaget.

Det er en urpost Norge tradisjonelt har slitt med i mange år, men nå begynner et målrettet arbeid endelig å bære frukter:

Startet som andrekeeper
Lars Haugen har allerede oppnådd internasjonal anerkjennelse og vokter til daglig buret i KHL-klubben Dinamo Minsk.

27-åringen innledet VM-turneringen - i nettopp Minsk - som førstevalget i det norske buret, men utover i turneringen har Vålerenga-målvakt Steffen Søberg (20) vokst fram som det nye førstevalget for Norge.

Det var iallfall han landslagstrener Roy Johansen valgte til den siste gruppespillskampen i dag.

Og det gikk - igjen - langt bedre enn sånn tålelig:

42 skudd
20-åringen reddet 39 av 42 canadiske skudd. Det holdt ikke til norsk seier, ettersom Norge «bare» scoret to selv, men det var utvilsomt nok til å imponere noen og enhver i Minsk.

Etter kampen skøytet den canadiske målvakten James Reimer (Toronto Maple Leafs) bort til Steffen Søberg og stilte han et spørsmål 20-åringen garantert kommer til å vokse på:

- Han spurte meg hvorfor jeg ikke spiller i NHL, sa Steffen Søberg til TV2 om den korte, men svært hyggelige passiaren med James Reimer etter kampen som Canada måtte vinne for å sikre seg gruppeseieren og en potensielt enklere vei til VM-finalen.

Nå unngår de Russland før en eventuell VM-finale.

- Beste ligaen
På tribunen noterte nok NHL-speidere så blekket sprutet i begeistring over det de så av den ukjente norske målvakten. Men selv tar 20-åringen fra Oslo oppmerksomheten med stor ro.

Han var mest opptatt av de tre baklengsmålene.

- Vi synes vi spiller bra. Vi møter tross alt spillere fra den beste ligaen i verden, men dessverre ble det tre baklengs, og da blir det tøft å vinne, sa han til TV2 etter kampen.

Tviler på NHL
- På spørsmål fra tv-kanalen om hva han svarte Reimer, svarte Søberg:

- Jeg sa at jeg har en lang vei igjen, og at jeg tvilte på at jeg ville spille i NHL neste sesong.

I TV2's hockeystudio var det også Steffen Søberg som var det naturlige samtaleemnet.

- Ledestjerna
- Steffen var ledestjerna. Igjen, sier Ole Eskild Dahlstrøm.

- Mange av redningene hans kom etter kvalifiserte canadiske sjanser. Men Steffen fikk det til å se lett ut. Han opptrer så rolig og han er på rett plass til rett tid hver eneste gang.

NB! Med tapet kan Norge falle fra sjette- til sjuendeplass i VM-gruppe A (dersom Danmark slår Slovakia), men ekspertene er likevel ikke i tvil om at dette har vært en av de aller beste VM-turneringene Norge har levert - alle forfallene fra nøkkelspillere tatt i betraktning.

IMPONERT: Her scorer Mads Hansen på Canadas keeper James Reimer, som på sin side var så imponert over Norges keeper Steffen Søberg at han spurte han om hvorfor han ikke spiller i NHL. Foto: Tatyana Renkovich / EPA / NTB Scanpix
IMPONERT: Her scorer Mads Hansen på Canadas keeper James Reimer, som på sin side var så imponert over Norges keeper Steffen Søberg at han spurte han om hvorfor han ikke spiller i NHL. Foto: Tatyana Renkovich / EPA / NTB Scanpix Vis mer