Hvorfor tro på en vinner

Det er fortsatt minst én god grunn til å satse på at noen av vinnerne er rene.

 HELT:  Usain Bolt er den største friidrettstjernen og det raskeste mennesket historien har sett. Foto: Dagbladet
HELT: Usain Bolt er den største friidrettstjernen og det raskeste mennesket historien har sett. Foto: DagbladetVis mer

DU FANT IKKE NAVNET Angel Heredia i vrimmelen av kjente sportsnavn som ble tilsølt i går.

Tyson Gay, sesongens raskeste mann trengte ikke engang en B-prøve for å si at han var skyldig; Asafa Powell, vår egen godslige sprinter fra Bislett innrømmet glatt litt doping, mens Tour de France-giganten Chris Froome forserer monsterfjellene så lett at spørsmålene om drivstoff blir vanskeligere dag for dag: Er det altså ikke mulig å vinne uten juks?

 Jo definitivt; og det er her Angel Heredia hører hjemme på denne blåmandagen for all verdens konkurranseidrett.

BARE KJENNERNE husker Angel. Han var aktoratets stjernevitne i BALCO-avsløringen som skaket amerikansk idrett i 2005, og slapp unna en velfortjent dopingdom der i bytte mot sin unike kunnskap i kjemi:

- Jeg har 20 ulike dopingmetoder som aldri kan avsløres, hevdet Angel i sin velmaktsdager som leieskurk og kjemiker for Marion Jones og store deler av den amerikanske friidrettseliten. Muligens tok han litt hardt i, men CV-en med OL -og VM-mestere ble lang fra midten av 1990-tallet og utover. Sikkert lenger enn lista over de av utøverne hans som ble tatt. Det får så være. Det tristeste i denne historien er uansett det Angel Heredia vil ta fra oss.

FOR ETTER AT han inngikk dealen med de amerikanske antidopingmyndighetene og ifølge seg selv ble omvendt, er Heredia blitt stemmen som sier at alt det beste du ser av utrolig idrett, egentlig bare er bløff:

- Doping er forskjellen mellom 10 blank og 9.70 på 100 meter, sa Heredia til Der Spiegel allerede i forkant av sprinten under OL i Beijing 2008.

Altså før Usain Bolt tok olympisk gull på 100 meter på rekordtida 9.69, og lenge før det ble hvisket i friidrettskretser at Angel hadde sluppet til som hjelpetrener i teamet rundt Bolt. Heredia ble uansett verken overrasket eller imponert. Ifølge ham var åtte av åtte sprintere i OL-finalen dopet.

MED EN SLIK SKEPSIS til prestasjonene, er det kort vei til å legalisere dop. Det ønsket visstnok også Angel Heredia, i likhet med Lance Armstrong, Jan Ulrich og resten av rekken med halvangrende syndere som forklarer jukset sitt med historien om «at alle andre gjør det».

En slik tenkning gjør det sikkert enklere å svindle, men definitivt vanskeligere å vinne dersom du ganske enkelt er best i en idrett. Det er i hvert fall en god grunn for at Heredia og resten av kjeltringene ganske enkelt ikke må få rett.

FORTSATT ER Usain Bolt på naturlig vis blitt det raskeste mennesket historien har sett, på samme måte som vevre Chris Froome bare har trent seg opp til det nivået Lance Armstrong nådde med dop. Skal det være noen vits i å konkurrere, må det være sånn. Jukserne får finne trøst i bløffhistoriene sine, svindlere vil fremdeles bli tatt dag etter dag, men resten av moroa får denne gjengen ganske enkelt ikke ta fra oss.

PS. Siden sist har Angel Heredia skiftet navn til Angel Hernandez, og blitt suksessrik fysisk trener for sin landsmann, den meksikanske mesterbokseren bokseren Juan Manuel Marquez. Under Angels treningsregime forandret denne 39-åringen kroppen sin radikalt, og slo rett før nyttår sin argeste utfordrer, Manny Pacquiao knockout i en legendarisk tittelkamp i weltervekt.

Dette var første gang på 13 år at boksehelten Pacquiao ble liggende igjen på gulvet. Heredia og Marquez er imidlertid i gang igjen. Denne sommeren er de involvert i en dragkamp om dopingtesting før sin neste tittelkamp i oktober. Det er altså ikke alt som forandres med et navneskifte.