NRK-EKSPERTEN TOK NY BRONSE: Thomas Alsgaard (40) blir gratulert av veterankollega Kristen Skjeldal etter dagens bronse på 15 kilometer fristil.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NRK-EKSPERTEN TOK NY BRONSE: Thomas Alsgaard (40) blir gratulert av veterankollega Kristen Skjeldal etter dagens bronse på 15 kilometer fristil. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Hvorfor var det ikke noen løpere eller trenere som spurte meg?

Alsgaard tar et oppgjør med norsk langrennelite etter ny NM-sensasjon.

(Dagbladet): - Han kunne vært en stor ressurs for laget vårt, konstaterte landslagstrener Trond Nystad etter å ha sett sine egne gutter få juling av Thomas Alsgaard (40).

Med unntak av Martin Johnsrud Sundby - som vant 15 kilometeren med over minuttet - havnet samtlige landslagsløpere bak Thomas Alsgaard på fjerdeplass (Alsgaard fikk bronse ettersom Andrew Musgrave på annenplass ikke er norsk, journ.anm.).

Og enda verre for landslagsløperne: De ble også slått av 44 år gamle Kristen Skjeldal på niendeplass. Faktisk var Sjur Røthe på plassen bak Skjeldal nest beste av eliteløperne.

Alsgaard hevder han bare hadde fokus på den interne duellen med Skjeldal, en duell han vant med 37 sekunder. Løpet i seg selv var han ikke fornøyd med - bronse til tross.

- Jeg synes ikke jeg gjorde et bra løp i dag. Jeg synes det gikk tungt, sier veteranen til Dagbladet.

Betenkt
Fjorårets bronseløp i NM var av en helt annen kvalitet, slik Alsgaard ser det.

- Da var jeg mye piggere og bedre forberedt. Men jeg redder meg kanskje inn på at det var en fin løype for meg, at værforholdene skiftet hele tida og at det tekniske sitter veldig godt. Jeg får en del gratis på det. Men jeg gikk altså ikke noe godt løp. Likevel holder det til bronse i NM.

- Betenkelig?

HEDERLIG UNNTAK: Martin Johnsrud Sundby vant 15-kilometeren i utklassingsstil.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HEDERLIG UNNTAK: Martin Johnsrud Sundby vant 15-kilometeren i utklassingsstil. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg skulle ønske det var mange flere løpere mellom meg og Martin (Johnsrud Sundby). Det er plass til åtte, ti mellom der, når jeg er over ett minutt og 20 sekunder bak.

- Det har ikke vært ett spørsmål
Tidligere denne uka gikk Alsgaard ut og etterlyste mer fandenivoldskhet blant de unge og ambisiøse langrennsløperne.

- Jeg skulle ønske at flere av de yngre ble litt mer forbannet over det og blitt litt mer irritert og tenkt 'helsike, han der skal ikke slå meg', sa han til TV 2 før dagens 15 kilometer på Voss.

Etter løpet tok han et oppgjør med det han oppfatter som manglende nysgjerrighet og ydmykhet i norsk langrennselite.

- En ting som overrasker meg er hvor lite nysgjerrige folk er, hvor fort løpere lever seg inn i sin egen verden og sin egen boble. Bronsen min i NM i fjor var et bra løp, og det var en stor overraskelse. Likevel er det ingen som stiller spørsmål ved det. Det er ingen som har kommet til meg og spurt: «Hva gjør du for noe?». «Hvorfor får du det til?». Det har ikke vært ett spørsmål. Ingen trenere, ingen løpere. Da blir det litt sånn «jaha?». Man skal ha tro på seg selv, og ha selvtillit, men det er viktig å være nysgjerrig også, og å tørre å ta det ydmykende initiativet, sier Alsgaard til Dagbladet.

- Du tror de synes det vil være ydmykende å spørre deg?

- Det er det alltid. Sånn har jeg følt det selv også, da jeg måtte gå til Bjørn Dæhlie og spørre om litt hjelp og råd. Uten ham ville jeg aldri kommet så langt.

Måtte gå foran Dæhlie
Det fungerte den andre veien også, for da Thomas Alsgaard tok OL-gull på Lillehammer på 30 kilometer fristil, der Bjørn Dæhlie var sjanseløs på å tukte «junior», tok det ikke lang tid før telefonen kom.

- Bjørn begynte å ringe på våren, minst en gang i uka, og spurte om jeg kunne komme opp til Nannestad så vi kunne trene sammen. Det var alltid på rulleski, alltid skøyting, og jeg måtte alltid gå først med ham bak meg, sier Alsgaard og humrer.

HADDE IKKE DAGEN: Petter Northug var med i tetkampen de første kilometerne, men så var det slutt. Til slutt endte han som nummer 40. 
Foto: Marit Hommedal / Scanpix
HADDE IKKE DAGEN: Petter Northug var med i tetkampen de første kilometerne, men så var det slutt. Til slutt endte han som nummer 40. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer

- Det er alltid de beste som tar initiativet, og som starter en sånn kultur. Bjørn, som var kongen den gangen, kom og tok initiativet til samarbeid.

- Du tror ikke det er sånn i dag?

- Jeg vet ikke. Det kan hende, men om det var en ting som overrasket meg etter den smellen de gikk på i NM i fjor, var det at ingen kom og spurte. Ikke ett spørsmål.

- Så hva svarer du om telefonen kommer?

- Jeg synes alltid det er gøy å diskutere med folk som har peiling, så det gjør jeg gjerne. Jeg har ingenting å skjule, og alt jeg gjør ligger ute i treningsdagbøkene på nett og på hjemmesida. Det er viktig å dele, sier han.

Røthe har ingen bortforklaring
Ingen trenger å tvile på Petter Northugs kapasitet, selv om han hadde en elendig dag og tuslet inn til 40. plass, tre og et halvt minutt bak vinneren. Men Sjur Røthe innrømmer at det svir å bli satt på plass av gamlegutta, selv om han velger å se litt humoristisk på tapet mot sambygding Skjeldal fra Voss.

- Det er ikke kjekt å bli slått av dem. Men nå fikk Kristen låne ski av meg i dag, jeg tviler sterkt på at han får låne mine ski på lørdag hvis han skal fortsette å slå meg.

- Du skal på papiret være en sterkere løper, hvordan kan han slå deg?

- Jeg har ikke noen bortforklaring på det. De gamle er fortsatt eldst. Kristen er stri. Både han og Thomas kan snakke seg ned, men begge har vært blant verdens beste skiløpere, sier Røthe til Dagbladet.

Alsgaard hevder det ikke gir ham noen ekstra tilfredsstillelse å slå landslagsløperne.

- Men jeg håper de kan bruke det til noe konstruktivt, at det kan være en vekker og at de tør å ta noen diskusjoner. Det tror jeg kan være nyttig. For det var ikke jeg som gikk et bra løp i dag, sier han.