Hyl for Japan!

Med et gledeshyl går Japan mot VM-suksess, og det er bare å skrike med. Så entusiastisk skal fotball spilles.

Det er trykket som skal sende Japan langt i VM: 70 000 hvinende hjemmefans og et helt lag i rennafart fra start.

Selv keeper Narazaki er best når han kommer i rask horisontal langs bakken. Før pause var det utrusningene hans som holdt hjemmelaget uten baklengs.

Pluss dommer Merk som akkurat; ikke la merke til Kazuyuki Todas doble livgrep på Igor Semshov i straffefeltet.

Sekundet før hadde Japans treback-formasjon sprukket ytterst på kanten der slike lavt bemannete forsvarsrekker er mest sårbare. Ellers ga vertene en oppvisning i intenst og oppofrende lagspill.

Som klisjeen

For dette japanske VM-laget oppfyller alle klisjeer om landets kollektive ånd:

_Jeg håper vi kan vise verdier som kreativitet og individualisme, men jeg må gjøre tilpasninger. Slikt er en del av en kulturell tilpasning, sa den franske treneren Philippe Troussier før VM-start. Med trenerfortid i mer spontane Elfenbenkysten, Nigeria, Burkina Faso og Sør Afrika, ble overgangen stor da han overtok Japan etter VM-fiaskoen i 1998.

_Japanerne er svært organisert. Selv i fritida vil de ha organisering.

_Da jeg ga spillerne en fridag, gjorde alle akkurat de samme tingene. De tok de samme bildene og besøkte den samme restauranten. Til slutt måtte jeg stenge restauranten i VM-hotellet for dem og si at de måtte tørre å gå hver for seg.

Ambisiøst


Foreløpig går de beste sammen.

Sammen med den smittende innsatsen, er det ambisjonene i lagspillet som preger dette japanske laget. Ofte blir stikkerne, veggene og en-touchen for ambisiøs, men så lenge forsøkene kommer igjen og igjen, kommer også resultatene.

Som den korte, direkte pasningen fra Yanagisawa til Arsenal-proffen Inamoto helt på kanten av offside før 1 - 0 målet. Det var fotball av høy klasse.

Ellers er det lett å tro at Japan ligger en klasse under VM-motstanderne. Den jagende stilen deres minner om et lag som slår best fra seg nedenfra, men etter ledelsen viste de tegn på at ambisjonene vokser. Evnen til å holde fart på ballen gjennom medløpende midtbanespillere kan føre japanerne lenger enn gruppespill.

Kazuyuki Todas røffhet, Junichi Inamotos aldri hvilende arbeidsbein pluss Hidetoshi Nakatas blikk og silkeføtter gir Japan en sentral midtbane på godt VM-nivå og på topp har de to spisser med fart til å komme seg inn i hvilket som helst bakrom.

Som bestilt


Foreløpig virker åttendedelsfinalen trygg med svake Tunis i siste kamp, men det er viktig å vinne pulja. Med andreplass blir det Brasil og takk for denne gang. Seier gir Tyrkia eller Costa Rica og sjanse til stor suksess.

Den kommer i så fall som bestilt.

Dette første verdensmesterskapet i Asia blir arrangert nettopp for å gjøre Japan til en fotballstormakt. Etter bare ni år med proffliga ligger det an til det. Nivået stiger kjapt. Seinest for to år siden tok landet sølv i U-21 VM, og trener Troussier har fått lov til å jobbe med kontinuitet til tross for svært variable resultater underveis i oppkjøringen.

Nå vipper det oppover. Mot Norge i mai så Japan minst av alt ut som en VM-storhet. Etter seieren over Russland kan de bli akkurat det.