Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hyller Braut Haaland: - Nesten ubeskrivelig

FCK-manager Ståle Solbakken er mektig imponert over Erling Braut Haaland. Norges assistenttrener Per Joar Hansen kaller det spissen leverer for «eksepsjonelt».

INGEN SPERRER: Det mener Ståle Solbakken om Erling Braut Haaland. Foto: NTB Scanpix
INGEN SPERRER: Det mener Ståle Solbakken om Erling Braut Haaland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Erling Braut Haaland (19) har gradvis tatt Europa med storm etter overgangen fra Molde til Red Bull Salzburg, og skapte tidlig flere overskrifter i Østerrike.

Etter en ellevill periode i Champions League, hvor han lenge flørtet med toppscorertittelen i løpet av gruppespillet, har det bare gått oppover. Etter overgangen til Borussia Dortmund, har «hypen» rundt 19-åringen skutt gjennom taket.

Nå vil alle ha en bit av kraftspissen fra Jæren. Flere utenlandske medier har allerede besøkt hjemtraktene hans for å se hvor han vokste opp, for å få et bilde av hvordan Braut Haaland ble formet som fotballspiller.

F.C. København-manager Ståle Solbakken er blant dem som er mektig imponert over det Braut Haaland har levert på fotballbanen.

- Han har ingen sperrer, han gjør bare det han alltid har gjort, han skyter ballen i mål. Det er fantastisk å se. Erling Braut Haaland er akkurat nå en av de hotteste spillerne i Europa. Men han er mer en målscorer, han er også en veldig smart fotballspiller, sier Solbakken til Dagbladet og fortsetter:

- Se bare på hvordan han beveger seg, hvordan han sparer seg til de avgjørende øyeblikkene, for så å hogge til når han kommer i posisjon til å score mål.

Sammenliknes med Rush

Solbakken trekker paralleller til en annen spiss, som herjet i Liverpool på 80- og 90-tallet.

- Og så beveger han seg smart, for oss som har litt fartstid og husker Ian Rush i Liverpool, så er det mange paralleller der. Hvordan Erling Braut Haaland ligger og lurer på offsidegrensa, før han timer det riktig, stikker i bakrom og skaper sjanser og scorer mål, sier Solbakken.

Erling Braut Haaland røper i et ferskt intervju gjort av klubben hvordan han ble trigget til å skrive under for klubben. Vis mer

FCK-treneren trekker særlig fram én kvalitet som Braut Haaland besitter.

- Erling Braut Haaland har noe du ikke kan trene deg til, instinktet. Han er født med det. Han er en av de få spissene i Europa som ikke er interessert i oppbyggingen av spillet, «la de andre drive med det de er best til, og så legger jeg pynten på kaka, det jeg er best til». Da sparer du litt av kruttet og eksplosiviteten til de avgjørende aksjonene, sier Solbakken og fortsetter:

- Og en siste ting: Psyken. Det ser ut for meg som han bare gjør det han har gjort siden han var 12 år.

IMPONERT: Ståle Solbakken har latt seg imponere av Erling Braut Haaland. Foto: NTB Scanpix
IMPONERT: Ståle Solbakken har latt seg imponere av Erling Braut Haaland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Helt vilt

Selv om Braut Haaland bare har to kamper med det norske flagget på brystet, er det håp om at 19-åringen også vil prege landslaget framover. Assistenttrener Per Joar Hansen har bitt seg merke i den enorme oppmerksomheten spissen får.

- Det er helt vilt. Det har blitt sagt det som er å si. Vi har fått en norsk … du kan ikke slå på en kanal i det ene eller andre landet, Al-Jazeera og alle de andre kanalene, uten at det viser Erling, en norsk verdensstjerne. At han scorer så mange mål i Dortmund og Champions League, det er ikke tilfeldig, sier Hansen.

Braut Haaland har bare startet én av fire kamper i Dortmund-trøya, men står likevel med hele åtte mål i løpet av totalt 180 minutter med fotball.

HELT VILT: Det sier Per Joar Hansen om Erling Braut Haaland. Foto: NTB Scanpix
HELT VILT: Det sier Per Joar Hansen om Erling Braut Haaland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Han er en spiss i verdensklasse som er 19 år. Det er eksepsjonelt. Det er nesten ubeskrivelig, sier Hansen om Norges nye juvel.

Braut Haaland hadde så vidt fått smaken på landslagsfotball da en skade satte ham ut av spill mot slutten av EM-kvaliken. Han har likevel gjort inntrykk på landslagsledelsen.

- Jeg opplever han som utrolig down to earth. Han kommer jo fra Jæren, så han er godt oppdratt og han vet hvor han kommer fra. Det ser ut som en naturlig greie for ham. Han går bare ut for å spille god fotball. Han affiseres ikke av noen ting, han er utrolig mentalt sterk, sier Hansen og fortsetter:

- Jeg opplever han som en gutt som gir en vanvittig energi rundt seg. Han sprer varme, glede og humor. Du ser at det er en som elsker å spille fotball. Samtidig tar han en for laget. I tillegg til at han er den han er som målscorer.