Jakob Ingebrigtsen om det norske idrettsunderet:

Hyller broren

Norge har plutselig fått flere superstjerner i verdensidretter. Jakob Ingebrigtsen (21) peker på en mann i egen familie når han forklarer det norske idrettsunderet.

DET STARTET MED HENRIK: Jakob Ingebrigtsen drømmer om VM-gull, og forklarer suksessen med brorens pågangsmot Foto: Beate Oma Dahle / NTB
DET STARTET MED HENRIK: Jakob Ingebrigtsen drømmer om VM-gull, og forklarer suksessen med brorens pågangsmot Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm, to vinnere i verdensidretten friidrett. Casper Ruud, en ener i verdensidretten tennis. Viktor Hovland, en stjerne i verdensidretten golf. Mol/Sørum og Kristian Blumenfeldt, vinnere i verdensidrettene volleyball og triatlon.

Og Erling Braut Haaland, da.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther skrev nylig at «norsk toppidrett aldri har vært bedre internasjonalt enn i 2022», med henvisning til de nevnte utøverne.

Da Dagbladet møtte Jakob Ingebrigtsen i forbindelse med Bislett Games, spurte vi ham om han tror det er en tilfeldighet at Norge har så mange unge superstjerner på idrettsbanen og er slik i vinden.

- Jeg tror ikke at det er en tilfeldighet at det har blitt slik, nei, åpner han først.

GOD SESONGSTART: Jakob Ingebrigtsen vant mile-løpet i Eugene i slutten av mai. Foto: AP/Amanda Loman/NTB
GOD SESONGSTART: Jakob Ingebrigtsen vant mile-løpet i Eugene i slutten av mai. Foto: AP/Amanda Loman/NTB Vis mer

Helt dødt

Og olympisk mester Ingebrigtsen peker på en mann i sin egen familie som en sentral figur i utviklingen: Hans storebror Henrik Ingebrigtsen.

- Det er vanskelig å si hva som er den utløsende årsaken. Men innen friidretten er det klart at Henrik har vært en ganske stor frontfigur. I 2012, før han slo igjennom, var det mer eller mindre helt dødt. Det ser man på Bislett Games og billettsalget der også. Før levde man litt på Usain Bolt og slikt. Men da Bolt forsvant, var det dødt. Så gikk Henrik fra å være et ungt talent til å virkelig tro at det var mulig å hevde seg i toppen av en verdensidrett.

Jakob Ingebrigtsen stopper - og lander poenget sitt:

- Det begynte der. Alt startet sannsynligvis med det frøet Henrik var med på å plante. Han var hvit, han hadde bart, var norsk og kunne slå en masse av afrikanere som visstnok skulle være dominerende i løping. Og der planta han det frøet.

- Trengte den ene

Resultatet, mener Ingebrigtsen, var veldig målbart og synlig.

- Flere unge talenter trodde på det de gjorde, på at det var mulig. De satte seg mål og ble veldig gode.

Det handlet bare om å endre tankesett, tror Ingebrigtsen. Og han ser ikke bort fra at kulturen som Ingebrigtsen kom med, har gitt ringvirkninger.

- Om det har spredt seg ut i andre idretter, vet jeg ikke med sikkerhet. Det er ikke slik at Henrik skal få æren for alt som skjer nå. Men om man ser på løping, var han den som ga folk tro. Kan hende var det slik at Norge bare trengte den ene personen, til å gå ut og gjøre noe som var umulig. Da skjønner flere at «ja, vi kan bli god i tennis. Vi kan bli god i golf. Og vi kan komme til mesterskap i fotball», sier Ingebrigtsen, og konkluderer:

- Det er ganske utrolig det som skjer nå.

SMASK: Etter å ha knust alt og alle i Japan, kom Jakob Ingebrigtsen tilbake på norsk jord i dag. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Nevner Messi og Ronaldo

Steinar Hoen røpte for VG at Jakob Ingebrigtsen var den best betalte utøveren under Bislett Games. Han fikk mer enn selv verdens suverent beste stavhopper, storstjernen og verdensrekordholderen Armand Duplantis.

Ingebrigtsen føler ikke press av den grunn.

- Det vil jeg ikke si. Om du spør Ronaldo eller Messi tror jeg ikke de vil si at de føler et press på seg. Det er irrelevant, sier Ingebrigtsen.

Jakob Ingebrigtsen forteller ellers at han har mye mer han vil utrette som idrettsutøver.

- Alle mennesker må ta seg selv i å drømme. Jeg har flere drømmer igjen. Eller, jeg kaller dem mål, da. En VM-medalje har jeg ikke ennå. Det hadde vært det kjekkeste av alt. Et VM-gull, sier han.

Den sjansen får han om under en måned, i VM i Eugene i USA. I går bekreftet han at han er påmeldt både til 1500 meter og til 5000 meter.

- Om jeg føler meg bra etter 1500 meter, løper jeg 5000 meter også. Jeg hadde ikke meldt meg på til 5000 meter om jeg ikke trodde jeg var i stand til å vinne medalje. Dessuten klaffer timeplanen litt bedre denne gangen, sier han med henvisning til OL i fjor da løpene kom for tett.

- Vil vinne alt

Så er det er rekorder å jobbe mot, forteller han.

- Og om man har vunnet et gull en gang, kan man vinne det nummer to, tre og fire. Det er egentlig bare å bruke fantasien og styre på. Det første målet er å samle titler. Å vinne EM, VM og OL er det første jeg vil oppnå som utøver. Om man har vunnet det som finnes, handler det om å vinne flere ganger, forteller han ivrig.

Så letter han litt på ambisjons-sløret, og tenker stort:

- Det hadde vært gøy å vinne OL-gull på 1500 meter, 5000 meter, 10 000 meter, 3000 meter hinder og maraton. Men det er dette med tida da. Å få tid til alt. Og skal du velge noe, må du velge bort noe annet, smiler han.

Jakob Ingebrigtsen gjorde et fantomløp på Bislett torsdag. Han var bare hundredeler fra å lå den 37 år gamle europarekorden til Steve Cram.

- Jeg må ha noe å strekke meg mot neste år også, smilte han etter løpet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer