Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hyller de historiske gullgutta: - Jeg hadde det forferdelig og svetta

Norge har tatt bronse i lagkonkurransen 1988, 2006 og 2010. De tidligere medaljørene er dypt imponert av Norges ferske gullgutter.

IMPONERT: Anders Jacobsen var med å ta OL-bronse i 2010. Han hyller de ferske gullgutta som tok tidenes første laggull i OL. Foto: NTB scanpix/Poppe, Cornelius
IMPONERT: Anders Jacobsen var med å ta OL-bronse i 2010. Han hyller de ferske gullgutta som tok tidenes første laggull i OL. Foto: NTB scanpix/Poppe, Cornelius Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Endelig tok Norge et OL-gull i laghopping. Andreas Stjernen, Daniel André Tande, Johann André Forfang og Robert Johansson skrev seg inn i historiebøkene da de klatret øverst på seierspallen i Sør-Korea i går.

Fra før hadde norske hoppere tatt bronse i lagkonkurransen i OL tre ganger. Dagbladet har snakket med flere av hopperne som har vært med på disse bragdene.

De er unison i sin hyllest av de historiske hoppgutta.

OL 2018: I OL-studio hyller vi de historiske gullmedaljene, som har brutt en rekke rekorder. Vi skal også snakke om doping, hvor tidligere skiløper Sindre Wiig Nordby fremlegger det han mener er bevis på at visse eksperter tar feil. Med Esten O. Sæther som Dagbladets sportskommentator, og Ingrid Cogorno som programleder. Video: Mar... Vis mer

- Hadde det forferdelig

I 2010 endte Anders Jacobsen, Tom Hilde, Johan Remen Evensen og Anders Bardal på 3.-plass bak Østerrike og Tyskland.

Jacobsen satt klistret til TV-skjermen da de norske gullgutta var i aksjon mandag ettermiddag.

- Det er fantastisk. Jeg vet ikke hvor lenge det er siden sist Norge vant en lagkonkurranse i OL, sier han.

- Det er første gang det har skjedd i historien.

- Ja, da begynner det å bli en stund siden, ler Jacobsen.

Han er spesielt imponert over Robert Johansson som sto imot presset, og leverte et godt hopp da alt presset var på hans skuldre.

- Jeg hadde det helt forferdelig selv, og satt i sofaen og svetta. Jeg tør ikke å tenke på hvordan Johansson hadde det. Han har fått selvtillit gjennom OL, men det er noe eget å sitte igjen til slutt. Det er stor idrett av mannen med barten, skryter Jacobsen.

- Hopper fletta av dem

Jacobsen har lagt skiene på hylla, men en av lagkameratene fra bronsemedaljen i 2010, Tom Hilde, er fremdeles aktiv.

Han var helt i verdenstoppen i 2011, men falt og brakk en ryggvirvel. Hilde har kjempet en tålmodig kamp tilbake, og gjorde et lite comeback i verdenscupen denne sesongen.

Han er som Jacobsen dypt imponert over hva det norske hopplaget har fått til i OL.

- Det er veldig deilig å se at hardt arbeid lønner seg over tid. Det jobbes knallhardt i alle ledd, og det er fint å se at vi har kompetanse nok til å vite hva det er vi må bli bedre på, sier Hilde.

Han mener Tandes andre hopp var avgjørende for at Norge til slutt kunne cruise inn til et historisk gull. Før Tande skulle hoppe ledet Norge med fattige to poeng, men så klinket 24-åringen til med 140,5 meter.

- Det var spennende etter første omgang, og da er det viktig at Tande får til et så godt hopp. Da må de andre ta i litt mer, og hoppingen blir ikke så god, sier Hilde.

Også Johanssons avgjørende hopp imponerte skihopperen fra Asker.

- Da er du så nervøs at du ikke klarer å tenke. Men Robert er i så god form at han hopper fletta av alle de andre uansett.

BRONSEVINNER: Ole Christian Eidhammer fotografert i 1989. Foto. Ivar Thoresen / Scanpix
BRONSEVINNER: Ole Christian Eidhammer fotografert i 1989. Foto. Ivar Thoresen / Scanpix Vis mer

Bronselaget fra 1988

Norges første medalje i laghopping i OL-sammenheng kom da øvelsen sto på programmet for første gang. I Calgary i 1988 utgjorde Ole Christian Eidhammer, Jon Inge Kjørum, Ole Gunnar Fidjestøl og Erik Johnsen det norske laget.

De er alle i 50-åra nå, men hoppinteressen har ikke falmet med årene. Førstnevnte sørget for å være i nærheten av et fjernsynsapparat da lagkonkurransen skulle avvikles, og ble svært imponert over hoppingen. Eidhammer gratulerer Norges ferske gullgutter.

- Dette var artig, fantastisk! De har hoppet utrolig godt hele gjengen, og dette er et resultat av godt arbeid gjennom mange år. Nå slår de ut i full blomst. Jeg er imponert.

52 år gamle Eidhammer tok også VM-sølv i lagkonkurransen året før OL i Calgary. Han var ikke veldig bekymret på Johanssons vegne før han skulle sette utfor for siste gang.

- Jeg tror han klarte å koble av. De har vist god form, og han visste at han ikke trenge å gjøre noe ekstra, men bare hoppe som tidligere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!