STERK FRIVILLIGHET: De frivillige trekkes fram som én av grunnene til Sarpsborg 08s suksess. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STERK FRIVILLIGHET: De frivillige trekkes fram som én av grunnene til Sarpsborg 08s suksess. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Sarpsborg 08 møter Maccabi Tel Aviv

Hyller «de usynlige»:
- De er uvurderlige

Sarpsborg 08 takker de frivillige før kveldens skjebnekamp mot Maccabi Tel Aviv.

SARPSBORG (Dagbladet): - Jeg synes de får for lite oppmerksomhet. Så absolutt. Jeg prøver å rose dem hver gang jeg får muligheten. De gjør en usynlig jobb, men den er så sinnssykt viktig, sier Sarpsborg 08-spiss Patrick Mortensen til Dagbladet.

I samme ordelag som omdømmebygging, dyktig spillerlogistikk og fornuftig økonomi, trekkes frivilligheten fram som én av nøklene til Sarpsborgs 08s suksess.

- De er uvurderlige. Det er de som burde få den største overskriften ved en sånn anledning som det her. Det er mange mennesker som nærmest jobber i det usynlige når det kommer til det som skjer på kampdag, men som bidrar i hverdagen vår, sier Geir Bakke til Dagbladet

- Det er mange av dem og masse kompetanse. De bygger tribune, kjører dugnader på brakka og lager mat til oss. De gjør alt og er overalt, det myldrer av dem. De gjør en vanvittig jobb. Jeg vet ikke hva det hadde utgjort i kroner og øre, men det er mye, fortsetter Sarpsborg 08-treneren.

Saken fortsetter under bildet.

VERDIFULLT: - Jeg vet ikke hva det hadde utgjort i kroner og øre, men det er mye, sier Sarpsborg 08-trener Geir Bakke om hjelpen de får av de frivillige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VERDIFULLT: - Jeg vet ikke hva det hadde utgjort i kroner og øre, men det er mye, sier Sarpsborg 08-trener Geir Bakke om hjelpen de får av de frivillige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Rørende

Cato Haug, styreleder i Sarpsborg 08, anslår overfor Dagbladet at de frivillige bidrar til et arbeid i verdi av mellom 7,5 til 10 millioner kroner.

- Da sier vi ti millioner, for det er dem verdt! sier Bakke kontant.

Før Sarpsborg 08s hjemmekamp mot Maccabi Tel Aviv, som østfoldingene vant 3-1, bidro femten frivillige til å bygge en ny tribune med 484 seter.

- Man blir jo rørt av å snakke om de frivillige her. De bygger stadion, lager mat til oss, prater med oss på gata og oppmuntrer oss, sier Sarpsborg 08-midtstopper Joackim Jørgensen til Dagbladet

- Det er så mange som bryr seg om klubben og som har vært med på å bygge den lille steinen hver som gjør at Sarpsborg 08 er den klubben den er i dag.

Sarpsborg 08-kaptein Joachim Thomassen sier at det er umulig å gi dem nok ros.

- Det er helt fantastisk. De sørger for at vi får Europa til Sarpsborg. De skaffet 400-500 nye seter. Jeg håper de vet at vi setter pris på dem, sier kapteinen til Dagbladet.

- Vi skal krige

Klokka 19.00 møter Sarpsborg israelske Maccabi Tel Aviv på Netanya Stadium i den andre av to Europa League-playoffkamper.

I 15 varmegrader og duskregn trakk østfoldingene det lengste strået og vant 3-1 hjemme på Sarpsborg stadion.

Tobias Heintz, Matti Lund Nielsen og Patrick Mortensen scoret for sarpingene, mens tidligere Vålerenga-spiss Vidar Örn Kjartansson scoret for Maccabi Tel Aviv.

Torsdag kveld er det meldt 30 grader og skyfri himmel i Israels nest største by.

- Det passer oss bra, det var vel 30 grader i Rijeka også. Da leverte vi en bunnsolid match. Vi skal gjøre det ekkelt for dem, sier Joachim Thomassen.

- Vi skal krige og bruke tida, så får det bli som det blir til slutt. Det er sånn vi må slå dem, fortsetter Sarpsborg 08-kapteinen.

Saken fortsetter under bildet.

GÅ I KRIGEN: - Vi skal krige og bruke tida, så får det bli som det blir til slutt, sier Sarpsborg 08-kaptein Joachim Thomassen (lengst til venstre) om kveldens returkamp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GÅ I KRIGEN: - Vi skal krige og bruke tida, så får det bli som det blir til slutt, sier Sarpsborg 08-kaptein Joachim Thomassen (lengst til venstre) om kveldens returkamp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi mener alvor

Sarpsborg 08 har hittil slått ut IBV (Island), St. Gallen (Sveits) og Rijeka (Kroatia) i Europa League-debuten.

Ved avansement til gruppespillet vil klubben få rundt 30 millioner kroner fra Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

I et gruppespill kan de møte lag som Chelsea, Arsenal, Bayer Leverkusen, Milan, Lazio, Marseille og Fenerbahçe, noe som vil garantert trekke tilskuere.

Sarpsborg 08-trener Geir Bakke sier at det europeiske eventyret har vært utrolig moro, men forsikrer om at de ikke ser på det som noen lek.

- Vi er med fordi vi mener alvor, så får heller noen si ifra om at vi gikk ut fordi vi ikke var gode nok, men ingen skal si at dette ikke er mulig, sier Bakke.

- Uansett hvordan det går i Tel Aviv, så kommer vi til å være knakendes stolte av oss selv fordi vi er ordentlig frampå og vi leverer resultater for klubben og supporterne våre. Men vi skal videre!

En annen hverdag

Cato Haug, styreleder i Sarpsborg 08, anslår overfor Dagbladet at de har tjent rundt 3,5 millioner kroner per kvalikrunde.

Det er utrolige summer for klubben, spesielt hvis man går ti år tilbake i tid.

Joackim Jørgensen, som spilte for klubben da den ble stiftet i 2008, forteller om en helt annen hverdag.

- Vi har gått fra å være en breddeklubb til toppklubb. Det går nesten ikke an å forklare. Vi hadde jo kontraktsforhandlinger i ishockeygarderoben. Noen ganger fikk du lønn, andre ganger ikke. Da var det 2000-3000 kroner. I måneden, sier en lattermild Jørgensen til Dagbladet.

- Du fikk jo noen bøter også. I sommerferien fikk jeg utbetalt 149 kroner i feriepenger etter at jeg hadde betalt bøtene. Det var ikke mye penger her da, sier han om tilværelsen i førstedivisjon.

Saken fortsetter under bildet.

FORLATER SARPSBORG: Joackim Jørgensen skal spille for Start neste sesong. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FORLATER SARPSBORG: Joackim Jørgensen skal spille for Start neste sesong. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Vil avslutte med stil

Nå - ti år seinere - står Sarpsborg 08 med to cupsølv og bronse i serien.

- Nå er vi profesjonelle. De driver klubben knallbra. De som har vært her hele veien, har gjort en fantastisk jobb. De har bygd stein for stein hele veien, så vi er veldig stolte over den utviklingen Sarpsborg 08 har hatt. De frivillige skal også ha en stor takk, uten dem hadde ikke klubben vært her, sier Jørgensen.

29-åringen dro fra Sarpsborg 08 til svenske Elfsborg i 2012. Etter et opphold i Viking, returnerte han til Østfold i 2017.

- Jeg hadde en samtale med Thomas Berntsen (sportssjef i Sarpsborg 08). Målet mitt var å vinne noe. Å ta medaljer. Berntsen hadde ikke helt troa på det da, så jeg fikk lurt inn en liten bonus hvis vi tok medalje. Ikke mye, men litt, ler Jørgensen.

Midtstopperen, som skal spille for Start neste år, ønsker å avslutte Sarpsborg 08-karrieren med stil.

- Det hadde vært jævlig gøy å avslutte med noe stort i Sarpsborg 08. Det har jeg allerede oppnådd, men noe enda mer hadde vært utrolig artig.