Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

N'Golo Kanté:

Hyller den usynlige giganten før finalen

Kasper Wikestad og Claus Lundekvam har utelukkende positive ting å si om den franske midtbanespilleren N'Golo Kanté.

- EN AV DE VIKTIGSTE SPILLERNE: N'Golo Kanté trekkes fram som en av de aller viktigste spillerne på Frankrike før finalen. Her mot Kevin De Bruyne i semifinalen. Foto: Pa Photos/Adam Davy/NTB Scanpix
- EN AV DE VIKTIGSTE SPILLERNE: N'Golo Kanté trekkes fram som en av de aller viktigste spillerne på Frankrike før finalen. Her mot Kevin De Bruyne i semifinalen. Foto: Pa Photos/Adam Davy/NTB Scanpix Vis mer

N'Golo Kanté (27) har så langt i VM vært en særdeles viktig spiller for Frankrike. Midtbanespilleren har vært svært delaktig i «Les Bleus'» vei mot finalen, der de før den aller siste kampen på søndag står med bare én uavgjort og hele fem seire.

Rett før 2015/2016-sesongen gikk Kanté fra det franske Ligue 2-laget Caen til Leicester. Der ble det umiddelbar suksess.

- Jeg synes det er en fantastisk historie. Fra andre divisjon i Frankrike til Leicester. De kjøpte jo ikke en defensiv midtbane heller, i de første kampene var Kanté venstrekant før de oppdaget hvor fantastisk midtbaneanker han var, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad til Dagbladet.

SEMIFINALE: Fotballdommer Svein-Erik Edvartsen og forsker på straffespark, Geir Jordet, gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer

- En savnet puslespillbit

Da Leicester og Kanté hevet Premier League-pokalen over hodet i mai 2016, var midtbanespillerens tall utrolige. Franskmannen sto med 175 taklinger på motspillere, hele 31 flere taklinger enn nestemann på lista.

- Han var jo kanskje hovedgrunnen til Leicesters seriegull. Kanté var en savnet puslespillbit som gikk rett inn, det samme gjorde han i Chelsea, sier Wikestad.

Etter seriegullet med Leicester ble han hentet videre til Chelsea. Også der har han vært en gigant, og var minst like viktig for Chelsea da de vant Premier League i 2016/2017-sesongen.

- Han vant to sesonger på rad med to forskjellige klubber. Det er utrolig, det er knapt noen som har gjort det i engelsk fotball noensinne, i hvert fall at de har spilt to hele sesonger i hver av klubbene.

- Utrolig

Under årets VM er det visstnok en sang som er laget til Kanté, som beskriver hvor god jobb han gjør på banen.

«Kanté på venstre, Kanté på høyre. Kanté på midten, og foran har vi (Kylian) Mbappé», synger den franske fansen om spilleren sin.

- Slaven Bilic sa en gang at det var feil å spille mot Leicester, fordi de spilte med en mann mer på banen. Kanté var liksom overalt. Den sangen til fansen oppsummerer det veldig godt. Han er overalt og gjør en ufattelig viktig jobb, sier Wikestad.

TV 2-kommentatoren sier Kanté er en spiller som gjør alle andre gode, og trekker fram franske Claude Makélélé, som hadde en unik spillestil og rolle i Chelsea.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

- Kanté gjør Makélélé-rollen nesten bedre enn Makélélé selv gjorde. Han er bedre med ball enn sitt rykte, og er kanskje ikke den som egentlig skaper flest overskrifter. Men han er kanskje en av de aller viktigste spillerne til Frankrike, der man kanskje har slitt litt tidligere med å sette sammen laget så stjernene passer sammen.

HYLLER KANTÉ: TV 2-kommentator Kasper Wikestad roser N'Golo Kanté og jobben han gjør. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HYLLER KANTÉ: TV 2-kommentator Kasper Wikestad roser N'Golo Kanté og jobben han gjør. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Nå venter VM-finale for Kanté og hans lagkamerater, før han reiser tilbake til England og gjør seg klar for en ny sesong med Chelsea. Hvordan resten av framtida ser ut er vanskelig å si nå, men fortsetter han som han har gjort til nå, ser framtida i det minste lys ut.

- I Leicester var han utrolig. Folk var skeptiske til om han var god nok for en toppklubb som Chelsea, det var han. Det betyr at andre klubber ikke trenger å være i tvil om at han kan være et perfekt kjøp, uansett hvor stor klubben er.

- I høy klasse

Også den tidligere Brann- og Southampton-spilleren Claus Lundekvam skryter av den franske giganten. Han mener Kanté er en type spiller alle ønsker å ha på laget sitt.

- Han er et fantastisk arbeidsjern. For forsvarsspillere er det gull verdt å ha et sånt anker foran seg som det han er. Kanté har ferdigheter med ball og en oversikt på banen som er i høy klasse, skryter Lundekvam, som også trekker fram Claude Makélélé.

- EN GODGUTT: Claus Lundekvam har utelukkende positive ting å si om den franske midtbanegiganten. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
- EN GODGUTT: Claus Lundekvam har utelukkende positive ting å si om den franske midtbanegiganten. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Jeg husker at Makélélé var en samme type spiller. Sånne spillere er uvurderlige for et lag som skal prestere på høyt nivå.

Lundekvam kaller Kanté en slags «ryddegutt», en som tar ansvar. I tillegg er han så mye mer enn bare det.

- Han har en arbeidsmoral og en løpskapasitet som er helt ekstrem. Han dukker opp overalt. Kanté blir veldig viktig på søndag, slike spillere som ham blir ofte limet i et lag. Det er ikke så ofte man ser ham, man ser ofte de kreative og målscorerne, men Kanté gjør så utrolig mye bra.

- En godgutt

I likhet med Wikestad trekker Lundekvam fram historien til franskmannen, at han dukket opp fra «ingensteds» og ble en stor spiller i Leicester før turen gikk videre til Chelsea.

- Jeg synes det er så fantastisk, bakgrunnen hans er helt nydelig, alt det han har fått til. Det er hardt arbeid og ydmykhet, det står det stor respekt av. Jeg kjenner han ikke personlig, men har hørt han er en godgutt.

Lundekvam synes det er svært gledelig alt Kanté har fått til de seineste åra.

- Mange var overrasket over Leicester-gullet, men han var en stor faktor der. Det er ikke tilfeldig at Chelsea tok gull heller, Kanté har en viktig posisjon i klubben. Og nå venter en VM-finale. Han blir veldig viktig på søndag.

For på søndag spilles den aller siste kampen i årets VM. Frankrike og Kroatia skal kjempe om edelt metall, i en kamp Lundekvam tror Kanté og lagkameratene stikker av med seieren.

- Nå tror jeg kroatene er rimelig slitne i beina. Frankrike er jo uansett store favoritter i mine øyne, og jeg er rimelig sikker på at de vinner. Men du vet aldri.

VM-STUDIO: Tidligere Frankrike-proff og landslagsspiss Thorstein Helstad mener at folket i Frankrike har snudd seg mot laget, i forkant av kampen mot Danmark. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media