Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut
STEMNING: Etter 16 år utenfor Premier League er Leeds endelig tilbake, og det feires. Video: Privat Vis mer

Hyller «fotballens galeste»: - En raring

Eksentriske Marcelo Bielsa (65) har tatt Leeds tilbake i Premier League. Komiker Bård Tufte Johansen mener manageren skal ha all æren for opprykket.

17. juli 2020 vil stå som en merkedag i Leeds Uniteds historie. For det var dagen da klubben endelig rykket opp til Premier League igjen.

Det er 16 år siden sist klubben var i det gode selskap, og en som får mye av æren for gjensynet med den øverste divisjonen, er manager Marcelo Bielsa (65).

Da Leeds-fansen samlet seg utenfor Elland Road fredag kveld, ble det avduket bannere med «In Bielsa we trust», mens slagordet «Bielsa er Gud» kunne høres på lang avstand.

Samtidig ble en video som ble tatt utenfor Bielsas hjem i Wetherby spredt i sosiale medier. Den viser fans som hyller Bielsa for opprykket, samtidig som argentineren så godt han kan forsøker å takke de frammøtte - samtidig som han påpeker at han ikke er så flink i engelsk.

- Vi elsker deg! roper de.

Leeds-spiller Kalvin Phillips (24) er blant dem som hyller treneren

- Vi er ekstatiske. Opprykket betyr alt. Det er ikke noen annen manager jeg heller vil spille for enn Bielsa. Han er den beste i verden, sier Phillips til The Guardian.

Slik så det ut på klubbens treningsfelt da Bielsa kom lørdag formiddag:

Følelsesskadde supportere

15. juni 2018 kom meldingen om at Leeds hadde ansatt den eksentriske manageren Marcelo Bielsa - som lever og ånder for fotballen.

I forrige sesong - Bielsas første - ble mannskapet hans nummer tre, men klarte ikke å ta seg videre fra playoff etter tap for Frank Lampard og Derby (3-4 sammenlagt).

Det har ofte blitt brukt mot Bielsa at laget hans starter sesongen bra, for så å falle av mot slutten på grunn av den intense måten han leder dem på. Denne sesongen har Leeds stått hele veien ut.

Komiker Bård Tufte Johansen (51) er Leeds-supporter på sin hals. Han poppet sjampisen da opprykket ble klart fredag, etter å ha sett slutten på kampen mellom Huddersfield og West Bromwich på telefonen.

- Ja, det ble ihvertfall fokus på det. Jeg er på familietur med mange mennesker, så jeg kan ikke la det styre ferien og hele kvelden. Jeg skulle vært alene og sett på YouTube og fulgt sosiale medier, sier Tufte Johansen til Dagbladet.

LEEDS-FAN: Bård Tufte Johansen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LEEDS-FAN: Bård Tufte Johansen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Han påpeker at Leeds klarte kunststykket å få ett poeng på de fire siste kampene i fjor, og dermed snublet i kampen om opprykk. Derfor følte han seg langt fra sikker på opprykk.

- Ryktet til Leeds er et lag som surrer det til. Jeg hadde ikke blitt forundret om det ble tabelltrekk, eller en spiller som ikke var registrert spilte kamp eller noe slik. Det er følelsesskadde supportere, sier Tufte Johansen om Leeds-fansen.

EKSENTRISK: Marcelo Bielsa.Foto: Lee Smith/NTB Scanpix
EKSENTRISK: Marcelo Bielsa.Foto: Lee Smith/NTB Scanpix Vis mer

Den gale

I likhet med mange andre, gir Tufte Johansen æren til manager Bielsa.

- Han må nesten få all ære, fordi veldig mange lag som rykker opp får mange penger og kan kjøpes opp. Leeds har ikke noe særlig penger og han ønsker ikke å kjøpe spillere. Han er en så rar trener, og gjør så mange rare ting. Det er alltid spennende å følge laget. Det blir spennende med Premier League, sier Tufte Johansen.

64-åringen har fått kallenavnet «El Loco» (den gale), og det mangler som regel ikke på underholdning der han ferdes. Kallenavnet har han først og fremst fått fra sin eksentriske oppførsel på sidelinjen.

Han sitter gjerne store deler av kampene på huk (eller en bøtte) og gjør han ikke det, hyler og brøler han energisk på spillerne sine. Er han like gal som de sier, ble angrepsspiller Iker Muniain spurt om for noen år siden, da Bielsa var manager i spanske Athletic Bilbao.

- Nei. Han er galere, svarte Muniain.

Da Leeds feiret 100-årsjubileum i fjor og kleskoden var smoking, dukket Bielsa opp i joggedress - som han normalt går med. Antrekket skilte seg naturlig nok ut blant alle slipsene og sløyfene på bilder som ble tatt i den forbindelse.

Tufte Johansen viser til en kamp der Bielsa byttet formasjon «hvert tiende minutt» og spillerne til slutt omtrent ikke ante hvor på banen de spilte.

- Han er en raring. Han får det beste ut av spillerne, det sier spillerne også. Men han er jo en slags ekstremversjon av Drillo. Han vil ikke bli kjent med spillerne personlig, og han gjør ikke intervjuer. Han sitter på en blå bøtte og ser i bakken under kampene. Men det er vel alt det der som gjør at han er i Leeds, og ikke Barcelona eller Manchester City, sier Tufte Johansen, som ikke kjente så godt til ham fra før.

- Jeg husket han som trener for Chile, men hadde ikke fulgt ham. Jeg leste meg bra opp, men det var ingenting som skulle tilsi at det skulle bli så stor forandring. Det er rart at noen trenere klarer å skape myter om seg selv, med å være fotballfaglig sterke, men også originale, sier Tufte Johansen.

Fiksert på samhold

Bielsa ble aldri noen stor spiller, men som trener har han skapt seg et stort navn og rykte. Han har ledet klubber som Athletic Bilbao og Marseille, samt landslagene Chile og Argentina.

Noe av det første Bielsa gjorde da han tok over Leeds, var å finne ut hvor mange timer den gjennomsnittlige supporter måtte jobbe for å få råd til å se Leeds spille kamp. Svaret han kom fram til var rundt tre timer.

Derfor samlet manageren alle spillerne sine en dag, og fortalte dem at de neste tre timene skulle brukes til å plukke søppel rundt klubbens treningsanlegg. Han ville at spillerne skulle sette pris på fansen og arbeidet som lå bak det å følge Leeds tett.

Bielsa er veldig fiksert på samhold i spillergruppa og disiplin innad i laget. Som The Guardian skriver: «Det var et klassisk Bielsa-øyeblikk». Argentineren er en perfeksjonist.

Den holdningen har fått Leeds tilbake i Premier League.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!