Hyller hjemmehelten: - Han er en av dem som skiller seg ut

Alex Harvey fikk avskjeden med verdenscupen han bare hadde drømt om da han gikk inn til andreplass i avslutningen på hjemmebane i Québec.

TRØST AV FAR: Pappa Pierre Harvey var raskt borte og gratulerte. Foto: NTB scanpix
TRØST AV FAR: Pappa Pierre Harvey var raskt borte og gratulerte. Foto: NTB scanpixVis mer

QUÉBEC (Dagbladet): Alex Harvey har vært langt unna sitt vanlige nivå i sin avskjedssesong fra verdenscupsirkuset. Da sesongen skulle avsluttes på hjemmebane i Québec løsnet det endelig for den kanadiske helten.

Harvey gikk en praktfull 15 km og unngikk uhell og kunne spurte inn til en andreplass, bak Johannes Høsflot Klæbo. Dermed blir det en perfekt avskjed for 30-åringen.

- Det var mange krasj underveis. Pellegrino holdt på å ta meg med da han falt, Johannes falt også og Bolsjunov brakk staven. Jeg unngikk alt, men alt skjedde rundt meg så jeg var heldig som holdt meg på beina og unngikk problemer, sier Harvey til Dagbladet.

På gråten

I mål viste han hvor mye pallplassen betød. Kanadieren var oppløst i tårer og måtte ha et øyeblikk for seg selv, før han mottok hyllest fra både lagkamerater, konkurrenter og et publikum i titusentalls, som hadde møtte opp for å hylle hjemmehelten.

RØRT: Alex Harvey kjente på følelsene da han gikk inn til andreplass på hjemmebane i Quebec. Foto: AFP/NTB scanpix
RØRT: Alex Harvey kjente på følelsene da han gikk inn til andreplass på hjemmebane i Quebec. Foto: AFP/NTB scanpix Vis mer

- Det har vært en tøff sesong for meg, hvor jeg ikke har vært i min beste form, så å få være på pallen på hjemmebane når jeg avslutter karrieren, er noe jeg har drømt om selv om jeg visste at sjansen var liten. At jeg klarte det føles veldig spesielt, forklarer Harvey.

Nærmest samtlige konkurrenter var borte hos Harvey etter målgang på løpet og gratulerte. En av dem Harvey ga en god klem var mannen han spurtet ned i kampen om andreplassen, Didrik Tønseth. Trønderen forteller Dagbladet at han er meget imponert over det Harvey fikk til på hjemmebane.

POPULÆR: Tusenvis av fans hadde møtt opp for å takke Harvey i avskjeden på hjemmebane. Foto: AFP/NTB scanpix
POPULÆR: Tusenvis av fans hadde møtt opp for å takke Harvey i avskjeden på hjemmebane. Foto: AFP/NTB scanpix Vis mer

- Det er så rått. Å få til det her på hjemmebane for ham etter sesongen han har hatt i år, det er velfortjent og viser litt hvor stor skiløper han er som leverer når det virkelig gjelder.

Hyller kameraten

Også Emil Iversen er full av lovord om mannen som har trent mye sammen med det norske laget det siste tiåret.

- Han er en kjempekar. Han er en av dem som skiller seg ut. Jeg føler nesten han er norsk, jeg har lyst til å prate norsk med ham, vi får ikke prata godt nok sammen på engelsk. Han er en god kompis av alle. Vi har vært mye med ham, på fester, på trening og gått uendelig mange skirenn. Han er alltid real, en «sportman» og en god skiløper, roser Iversen.

Iversen sammenligner med glimt i øyet, måten Harvey ble takket av på hjemmebane, med sin egen suksess under NM i Meråket tidligere denne vinteren.

- Det er litt som når jeg vant NM på hjemmebåne i Meråker. Det er veldig stas, og det er klart, det bor litt flere folk her enn i Meråker, så da blir det litt flere som kommer og titter på, sier Iversen.

Harvey blir glad når han hører rosen fra Iversen og de andre norske gutta.

- Det er fint å høre det fra ham. Jeg har hatt det gøy med de norske gutta gjennom mesteparten av karrieren min, de vet at jeg er fra et mindre lag, og jeg tror vi har litt samme kultur, så vi kommer veldig godt overens, sier Harvey.

Selv om Harvey ble takket av et takknemlig quebecisk publikum lørdag, er ikke karrieren over før etter morgendagens jaktstart. Med ellevteplass på sprinten og andreplass i dag er Harvey høyaktuell for en pallplass i sammendraget av minitouren i Canada.

For øyeblikket er han nummer tre, bare Det hadde vært den perfekte avslutningen på karrieren for mannen med to VM-gull på CV'en.

- Definitivt. Nå er jeg i god posisjon, så jeg må restituere godt og gjøre meg klar for det.