Hyller hopperens åpenhet

Karoline Bjerke Skatvedt (20) vil bli verdens beste skihopper. Men først vil hun dele en privat hemmelighet.

SATSER HARDT: Karoline Bjerke Skatvedt satser knallhardt på skihopping. Etter at hun fortalte hemmeligheten, føler hun seg gladere og friere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SATSER HARDT: Karoline Bjerke Skatvedt satser knallhardt på skihopping. Etter at hun fortalte hemmeligheten, føler hun seg gladere og friere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skihopping for jenter har vært i eksplosiv utvikling de siste åra. Karoline Bjerke Skatvedt (20) fra Trøgstad er blant dem som satser og vil bli best i verden.

Under NM på Lillehammer for 14 dager siden kom hun på sjetteplass. Maren Lundby (26) vant i kjent stil. Men den største seieren var det som skjedde i dagene før NM. Til sine følgere på Instagram skrev Skatvedt:

«Jeg er heldig som bor i Norge hvor det å elske er en menneskerett. Så det at jeg liker jenter er helt lov, og tar ikke bort noen rettigheter fra mitt liv. Jeg tror på åpenhet og at vi alle skal være oss selv og elske de vi vil. Love is love.»

Hun har visst det i noen år. Og strengt talt er det ingen stor greie i 2020. Når Dagbladet tar kontakt - for å høre om responsen på Instagram-posten - synes hun det er fint å snakke om det.

- Vi heier på deg, Karoline. Alle har rett til å elske den man vil, skriver hopplandslaget på Twitter.

Da hun selv var ung og usikker på egen legning, likte hun å lese om forbilder som «sto fram» som lesbiske eller homofile. Som hun sier: «Det hjalp meg.»

Det startet med at hun fortalte det til en kusine. Deretter en venninne. Så kom det mest nervepirrende, der hun også skulle fortelle til foreldrene at hun forelsker seg i jenter og ikke gutter.

- De fikk vite det for halvannet år siden.

- Hvordan var reaksjonen?

- Den var positiv. Kjærlighet er kjærlighet, som de sier. De er like glade i meg uansett.

Angrer ikke

Og her kommer hun til poenget med å være åpen: Hun angrer på at hun ikke fortalte det tidligere.

- Mamma og pappa har gitt meg mye støtte etter at jeg sa det.

OVERVELDET: - Jeg var forberedt på det beste og det verste. Jeg er egentlig overveldet over all responsen jeg har fått, sier Karoline Bjerke Skatvedt. Foto: Geir Olsen / NTB
OVERVELDET: - Jeg var forberedt på det beste og det verste. Jeg er egentlig overveldet over all responsen jeg har fått, sier Karoline Bjerke Skatvedt. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Hvordan la du det fram, at du hadde noe å fortelle?

- Jeg bestemte meg for å skrive et brev til foreldrene mine. Jeg syntes det var vanskelig å si det med egne ord. Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle starte en sånn samtale.

Hun fortsetter:

- Vi var på hytta på Tempelseter. Jeg skulle reise litt før dem. Da jeg dro, la jeg igjen et brev på senga. Med en gang de fant det, ringte de.

- Hvordan opplevde du ventetida?

- Det var nervepirrende. Selv om de har støttet meg gjennom hele oppveksten, var jeg nervøs fram til de fant brevet. Men de var veldig glade da de hadde lest det. De var glade for at jeg hadde funnet ut litt mer om meg selv, og at jeg kom til å få det bedre, forteller Skatvedt.

- Det var en lettelse. Jeg følte at jeg hadde gått rundt og holdt noe skjult for dem. Det er slitsomt når du hele tida føler at du må skjule noe. Ja, det var noen kilo som forsvant fra skuldrene mine.

Hun fortsetter:

- Etter ett års tid begynte jeg så smått å fortelle det til flere venner, og de jeg er sammen med i treningshverdagen. Jeg får støtte av alle. Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor jeg ikke fortalte det før.

Talentfulle hoppere

Treningshverdagen heter «Prosjekt 2022». Elitegruppa her består av tre talentfulle hoppere som ledes av trener Line Jahr.

Jentene hopper på nivået under landslaget. Målet er at én eller flere skal være gode nok til å delta i Beijing-OL om to år.

ELITEGRUPPE: Karoline Bjerke Skatvedt er en del av hoppernes «Prosjekt 2022». Elitegruppa ledes av Line Jahr (nummer tre fra venstre). De to andre er Pernille Kvernmo og Eva Elise Amble. Foto: Geir Olsen / NTB
ELITEGRUPPE: Karoline Bjerke Skatvedt er en del av hoppernes «Prosjekt 2022». Elitegruppa ledes av Line Jahr (nummer tre fra venstre). De to andre er Pernille Kvernmo og Eva Elise Amble. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Karoline er en snill og ordentlig god jente. Hun er veldig pliktoppfyllende og lojal, og følger planen vi ble enige om at vi skulle gjøre, sier Jahr til Dagbladet.

- Hvordan opplevde du Instagram-innlegget hennes?

- Jeg hadde ikke trodd at hun skulle være så tøff å legge ut et sånt innlegg. Samtidig ser jeg ikke for meg at folk skal reagere negativt. Vi er tross alt i 2020. Folk må få elske hvem de vil.

Hadde anelse

Jahr påpeker:

- Jeg har visst dette siden i sommer. Jeg har hatt en anelse om at det var noe som tynget Karoline, at det var noe hun bar på. Jeg skjønte ikke helt hva det var. Men da hun fortalte det i sommer, var det mange brikker som falt på plass. Hun har fått mer selvtillit, og virker blidere og mer åpen. Hun har alltid vært blid og hyggelig, det er ikke det. Men dette var det siste som skulle til.

- Hun sier hun vil bli verdens beste skihopper?

- Det er en bra ambisjon å ha når du driver med toppidrett. Karoline har absolutt muligheten til å bli det. Hun har hatt sine utfordringer med knær og andre ting. Men nå som hun har kommet ut, virker det som om en bør har forsvunnet fra skuldrene hennes. Nå tør hun å være seg selv ett hundre prosent.

Påvirket

Denne helga starter verdenscupen for jentene i Ramsau i Østerrike. Karoline Bjerke Skatvedt er ikke helt oppe blant de beste ennå. Men en dag skal hun dit.

TALENT: Karoline Bjerke Skatvedt har en personlig rekord på 120 meter. I NM kom hun på sjetteplass. Men det kommer mer, lover skihopperen. Foto: Heiko Junge / NTB
TALENT: Karoline Bjerke Skatvedt har en personlig rekord på 120 meter. I NM kom hun på sjetteplass. Men det kommer mer, lover skihopperen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Hvor lenge har du hoppet på ski?

- Jeg startet da jeg var ganske liten. Jeg husker ikke helt, men tror jeg var ni eller ti år. Faren min drev med skihopping i mange år. Han gjør det fortsatt, han er veteranhopper. Også broren min hoppet på ski. Jeg dro i bakken for å se på dem, men det syntes jeg ikke var så morsomt. Da sa pappa at jeg kunne prøve selv. Jeg var litt skeptisk i starten. Men etter å ha gjort et hopp, likte jeg det. Og det gjør jeg fortsatt. Jeg føler at jeg nærmer meg de beste mer og mer.

- Hva mangler du for å bli enda bedre?

- Flere treningstimer og repetisjoner.

Akseptert

På herresida har hoppsporten manglet homofile forbilder. Annerledes er det blant jentene.

GIFT MED KVINNE: Daniela Iraschko-Stolz fra Østerrike. Foto: NTB
GIFT MED KVINNE: Daniela Iraschko-Stolz fra Østerrike. Foto: NTB Vis mer

- Du har flere jenter som er lesbiske, forteller Line Jahr, som konkurrerte på øverste nivå i mange år.

- Daniela Iraschko-Stolz fra Østerrike har vært en av de største profilene de siste åra. Hun er gift med ei jente. Men du har også flere andre profiler innenfor hoppsporten som er lesbiske. Det er veldig akseptert i miljøet.

- Det virker som om det sitter lenger inne blant gutta?

- Ja, det virker sånn. Jeg har fortsatt ikke hørt om en skihopper som har stått fram som homofil. Det er egentlig litt overraskende.

- Kjenner du til noen?

- Nei, jeg gjør ikke det.

Overveldet

Karoline Bjerke Skatvedt er i alle fall ikke i tvil:

- Da jeg la ut innlegget på Instagram, var jeg forberedt på det beste og det verste. Jeg vet at det ikke er alle der ute som støtter dette, at kjærlighet er kjærlighet. Men jeg har ikke fått en eneste negativ tilbakemelding. Jeg er egentlig overveldet over all responsen jeg har fått.

- Har du noen råd til jenter eller gutter som er i samme situasjon?

- Å fortelle det til en person kan hjelpe veldig mye. Hvis du ikke klarer å si det til familien eller en venn, finnes det mange chattegrupper på nettet.

- Har du kjæreste i dag?

- Nei.

- Hvordan ser du for deg framtida?

- Nå har jeg delt det. Og da er det ikke så mye mer å snakke om. En avisartikkel om dette synes jeg er veldig fint. Jeg liker å vise åpenhet. Men dette er ikke noe jeg trenger å snakke om hver dag. Det er først og fremst skihopper jeg er, understreker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer