Johannes Høsflot Klæbo seiret på fellesstarten i Val di Fiemme

Hyller Klæbo etter superetappe: - Det har aldri blitt gjort før

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum er mektig imponert over Klæbos løp og mener det kanskje er hans beste renn så langt i karrieren.

HYLLES: Johannes Høsflot Klæbo vinner foran Francesco De Fabiani (t.v.) under herrenes 15 km fellestart i Val di Fiemme lørdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HYLLES: Johannes Høsflot Klæbo vinner foran Francesco De Fabiani (t.v.) under herrenes 15 km fellestart i Val di Fiemme lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo gikk et strålende skirenn, vant begge de innlagte spurtene og var også overlegen på oppløpet da han sikret seieren på fellesstarten i Val di Fiemme.

Seieren ble bare enda bedre av at Sergej Ustjugov fikk det knalltøft på de siste fem kilometerne av rennet. Før etappen skilte det fem sekunder mellom de to. Nå har Klæbo 1 minutt og 20 sekunder å gå på til sin russiske rival.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum sier dette er noe av det aller råeste han har sett av unggutten.

- Tross x-antall OL-gull i ung alder er dette noe av det mest imponerende han har gjort, faktisk. Det er verdens kanskje hardeste klassiskløype, og han får det til å se lett ut og eier feltet, sier Nossum.

- Jeg er ikke overrasket over at han er med og vinner til slutt, men jeg er overrasket over måten han gjør det på. At han tygger feltet og spytter det ut. Han tar maks bonus og vinner, det tror jeg ikke er gjort her før, så det er imponerende, fortsetter landslagstreneren.

Selv vil ikke Klæbo rangere rennet opp mot det han har gjort før, men var tydelig glad etter det han hadde prestert på fellesstarten.

- Det er vanskelig å si, men det kjentes hvert fall veldig bra ut. Jeg fikk egentlig løpet dit jeg ville, og jeg er bare veldig fornøyd, sier en smilende Klæbo.

Etter målgang sto Klæbo og speidet utover oppløpet. Hele 42 sekunder tok det før Ustjugov var i mål.

- Jeg visste ikke hvor han var, så jeg var litt opptatt av å se hvor langt bak han var. Det er det som er her, når du først får det går sekundene fort og det ser du. Da kan du tenke hvordan det blir i morgen, hvis du først får det opp den siste bakken der, så er jeg redd at sekundene kan gå fort, sier Klæbo.

Bør ta en titt

Selv om Klæbo selv ikke tar seieren på forskudd er det klart at han nå er den store, store favoritten til å stikke av med hele touren. Tidligere vinner Martin Johnsrud Sundby mener den avsluttende etappen bare blir en formalitet og at Klæbos ledelse er umulig å miste.

- Det er ikke mulig. Ingen har noen gang tapt 1.20 opp den bakken, og i alle fall ikke i den formen Johannes er i nå. Nå handler det egentlig bare om å få kontroll på nervene og det er litt nervepirrende for ham å gå inn i bakken uten å vite helt hva han går til, sier Sundby.

HAR RÅD: Martin Johnsrud Sundby har noen tips til Johannes Høsflot Klæbo før den siste etappen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HAR RÅD: Martin Johnsrud Sundby har noen tips til Johannes Høsflot Klæbo før den siste etappen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

34-åringen står med to seire i Tour de Ski og har god erfaring med å gå alene opp alpinbakken til seier. Han mener det ville vært smart for Klæbo å gjøre seg kjent med bunnen av bakken i kveld, for å roe nervene litt.

- Det hadde sikkert vært greit for ham å ta en tur i kveld inn i bakken og kikker litt på starten og bare finner roen oppover der. Det er jo sjelden store utslag oppover bakken der, sier Sundby.

Det har imidlertid ikke Klæbo noen planer om å gjøre.

- Nei, den tror jeg vi venter med til i morra. Vi møter den tidlig nok. Jeg har bare sett den på tv og det ser bratt nok ut på tv. Jeg vet at når du møter det i virkeligheten er det ofte brattere, så jeg tror det er like greit at jeg ligger lavt og ikke ser på den.

- Blir lite søvn

Etter at Klæbo var ferdig med pressen og autografsignering til ivrige italienske barn ventet en dopingkontroll, før nordmannen kunne reise tilbake til hotellet. Som førstereis i Tour de Ski, sier Klæbo at han ikke helt vet hvordan han skal løse det neste døgnet.

- Jeg har aldri vært i den situasjonen her så jeg vet ikke hva jeg skal, men man må vel gjøre det samme som jeg har gjort fram til nå. Ta det rolig, spise godt og passe på å få i seg nok, og så er det vel bare å åpne i forsiktig tempo i morra og satse på at man har en ok dag.

Sundby forteller at hans beste råd er å finne sitt eget tempo. Han er ikke bekymret for at Ustjugov skal være noe problem.

- Hvis han spør om råd er det å ikke gå seg stiv inn i bakken. Det tror jeg er dumt. Han har så god tid på seg nå at han kan finne en god flyt fra start og inn i bakken og da kan han egentlig gå sitt eget løp fra bunn og opp. Jeg tipper at han ikke taper mye. Ustjugov er ikke noe bakkeklatrer han heller. Dette tror jeg skal være grei skuring, sier Sundby.

Klæbo har tydelig respekt for den siste bakken og nevnte flere ganger i intervjuene i etterkant av dagens løp at han tror man kan tape mye på en dårlig dag, selv om han innrømmer at sjansene hans nå er gode.

- Den er selvfølgelig god, men sekundene kan gå fort. Du ser at Ustjugov taper et minutt her i dag. Det blir tungt. Det kjennes i hvert fall bra ut og distanseformen har vært bra de siste to rennene, sier Klæbo.

- Kommer du til å sove godt i natt?

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror jeg kommer til å sove godt i morra natt, men ikke i natt. I natt tror jeg det blir lite søvn og bare ligge og grue meg til en fantastisk bra bakke vi skal møte i morgen.