Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johannes Høsflot Klæbo vant Tour de Ski

Hyller Klæbos uselviskhet: - Noe helt eget ved ham

Johannes Høsflot Klæbos ble tidenes yngste vinner av Tour de Ski, men selv gir han æren til de nærmest ham selv.

Val Di Fiemme, Italia 20190106.
Johannes Høsflot Klæbo under siste etappe av Tour de ski på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Val Di Fiemme, Italia 20190106. Johannes Høsflot Klæbo under siste etappe av Tour de ski på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALPE CERMIS (Dagbladet): Tidenes yngste, mannlige Tour de Ski-vinner heter Johannes Høsflot Klæbo.

Forspranget han skaffet seg på den elleville fellesstarten lørdag var akkurat nok for å holde unna for en jagende Sergej Ustjugov.

- For min del var det bare å forsøke å holde fokus på å gå og prøve å komme seg opp bakken. Jeg synes ale snakket om at det ble flatere over toppen, men jeg så aldri noen flate, så det ble skikkelig stopp, sier Klæbo etter rennet.

For distansen bare minsket og minsket. 22-åringens forsprang minsket hele veien og selv innrømmer Klæbo at tanken slo ham at han kom til å bli hentet inn.

- Ja, jeg synes jeg tapte mye i midtpartiet. Dette kilometersmerket gikk jo aldri ned. Jeg følte at fra to til halvannen kilometer igjen gikk det seint, det var det tøffeste partiet. Du kriger og kriger, men føler ikke at det går framover.

Deler æren

Trønderen har allerede en merittliste som går langt utenpå de aller fleste konkurrenter, etter bare to og en halv sesong på seniornivå. Klæbo kaller seg selv for privilegert på spørsmål om starten på karrieren.

- Det har gått på skinner og du føler at du er veldig privilegert som får holde på med dette her og på dette nivået, det er ingen selvfølge. Jeg prøver bare å fortsette å se framover, sette meg nye mål og fortsette med det jeg har troa på, sier han.

Norges nye skikongen er ikke sein med å påpeke andre personers bidrag i egen suksess.

- Jeg tror nok mye av det som har skjedd de to siste åra skal morfar og Arild ha stor del av æren for. De klarer å samarbeide såpass godt at hverdagen min blir veldig mye enklere og jeg har en pappa som også gjør det samme. De skal ha mye av æren, sier Klæbo.

ROS: Sjur Røthe var raskest på den siste etappen og etterpå var han full av lovord om romkameraten som vant hele Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ROS: Sjur Røthe var raskest på den siste etappen og etterpå var han full av lovord om romkameraten som vant hele Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Ekstremt imponerende

Av de andre løperne på laget beskrives Klæbo som en fantastisk person å ha med å gjøre. Det er tydelig at trønderen respekteres ikke bare for det han gjør i skiløypa, men også det han gjør utenfor. Sjur Røthe er en av dem som roser uhemmet av den yngre lagkameraten.

- Det er noe helt eget ved ham. Nå har jeg vært så heldig at jeg har fått bodd på rom med ham disse dagene i Val di Fiemme og det er ekstremt imponerende å se og høre hvordan han tenker, og hvordan setter seg små mål, sier Røthe.

- Jeg prøver å utveksle litt ideer, sånn som i dag har jeg gått opp her mange ganger og prøver å komme med mine innspill, men først og fremst lærer jeg mye av ham og å ha ham så tett på seg. Han er så inkluderende, han byr på sine kvaliteter. Det setter jeg veldig pris på, fortsetter vossingen.

Sammenlagtvinneren av Tour de Ski blir takknemlig når han får høre på rosen fra lagkompisen.

- Man blir en sånn familie som reiser rundt. Alle sammen er bare seg selv på alle måter, så handler det bare om å være en fin fyr, det er det viktigste av alt, sier Klæbo.

Beina på jorda

Det er noe en Tour-seier ikke kommer til å endre på, sier morfar Kåre Høsflot, som har fulgt barnebarnet tett gjennom hele touren og som sto midt i bakken på den siste etappen for å heie ham fram.

- Når han kommer hjem går han fortsatt og legger seg på rommet sitt. Han har beina planta på bakken, ja, sier Kåre Høsflot.

For Klæbo bor fortsatt i barndomshjemmet hos mor og far og framhever nettopp familien som årsaken til at han er den personen han er.

- Det er det ikke noe tvil om. Det tror jeg vi har vært ganske bevisste på siden dag én og i hvert fall i vår familie har det vært veldig klart at uansett hvor fort man går på ski skal man fortsatt være den samme fyren som man har vært hele tida og det er kanskje det som har vært viktigst for oss. Jeg tror både mamma og pappa og familien har vært veldig viktig der, sier Klæbo.

VANT: Johannes Høsflot Klæbo vant Tour de Ski sammenlagt i Val di Fiemme søndag. Video med tillatelse: NRK Vis mer

Populær

Norges nye skikonge er en umåtelig populær figur også i resten av langrennsmiljøet. Klæbos popularitet har nådd utenfor de norske landegrensene og både utenlandske medier og langrennsinteresserte har fått øynene opp for trønderen.

Klæbo står ofte igjen og skriver autografer til ivrige barn og unge til lenge etter de andre utøverne er tilbake på sine hoteller. Far og manager, Haakon Klæbo, sier at det er noe sønnen føler sterkt for.

- Han er veldig opptatt av det, fordi det er ikke veldig lenge siden han selv var den posisjonen som sto og ønsket å få autograf. Vi har hatt våre diskusjoner hvor jeg har ønsket og sagt at ”nå har du stått og skrevet autografer i en halvtime. Nå må vi dra!”, men han vil at alle skal få, i hvert fall dem som ikke nødvendigvis kommer først i køa

I Tour de Ski har interessen for Klæbo vært på et helt annet nivå enn noen annen av de aktive langrennsløperne og det naturlige spørsmålet mange stiller seg er om han kan ta over Petter Northugs rolle som langrennssportens ledestjerne.

- Det er viktig at Johannes er Johannes og får gjøre ting på sin måte. Han er jo opptatt av at det skal være artig, at det er underholdning. Langrenn skal være underholdning og rock’n’roll. Hvis han kan være med og gjøre det i sporet, du ser at fightene han har hatt nå med russerne gjør sporten mer attraktiv og gjør det mer spennende for oss å se på, sier Haakon Klæbo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!