Hyller Kyvåg for «enorm styrke» etter 22. juli

Fotballpresidenten unner Norway Cup-generalen mer fri.

SAMLENDE SYMBOL Norway Cup-general Frode Kyvåg hadde med seg kulturminister Anniken Huitfeldt (delvis skjult) under rosetoget på Ekebergsletta 30. juli 2011. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
SAMLENDE SYMBOL Norway Cup-general Frode Kyvåg hadde med seg kulturminister Anniken Huitfeldt (delvis skjult) under rosetoget på Ekebergsletta 30. juli 2011. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Tirsdag brakte Dagbladet nyheten om at Frode Kyvåg (69) er i ferd med å bli erstattet som Bækkelagets generalsekretær og turneringsleder i Norway Cup. Ildsjelen ville selv fortsette, men klubbens styre har bestemt at Norway Cup 2015 blir Kyvågs siste. Da har han holdt det gående i 39 år.

- Det er en fantastisk jobb som er blitt gjort. Nå tror jeg ikke Frode klarer å holde seg helt i ro, men at han ikke lenger vil ha en posisjon som formell leder og ansikt utad for Norway Cup, det unner jeg ham egentlig, sier fotballpresident Yngve Hallén til Dagbladet.

- Det å ha ansvar for en sånn turnering innebærer et stort trykk. Jeg tror svært få skjønner hvor stort ansvar det er å ivareta så mange unger i hovedstaden vår. I tillegg er det gjort en stor jobb for å gi arrangementet et internasjonalt tilsnitt, med mange ulike kulturer til stede. På grunn av det ansvaret han har hatt for dette, unner jeg ham å levere stafettpinnen videre.

Samlende etter 22. juli Den norske barnefotballen får massiv skryt av Uefa hver eneste gang de analyserer medlemslandene. I dette bildet er Norway Cup sentral, mener fotballpresidenten.

- Det er opplagt at Bækkelaget Sportsklub har truffet en nerve gjennom Norway Cup. Fotballen er enormt stor møteplass, og vi har svært gledelige tall for deltakelse i barne- og ungdomsfotballen vår. Ekebergsletta er blitt et symbol for denne naturlige møteplassen, og det har Frode og andre rundt Norway Cup æren for. De har klart å forene fotballens verdier, som at alle skal være likeverdige og behandles med respekt, på en fantastisk måte, sier han.

- Vi husker hvordan de håndterte situasjonen da de arrangerte Norway Cup bare dager etter 22. juli-terroren. Da ble de et samlende symbol, og sånt går ikke an hvis det ikke er gjort en god jobb på forhånd. Det ansvaret hviler på den som leder turneringen. Der viste Norway Cup enorm styrke, påpeker Yngve Hallén.

- Et ikon Sponsor- og Eventforeningen utdelte i fjor sin hederspris i 2013 til Frode Kyvåg og Norway Cup. Styreleder Lasse Gimnes vil ikke kritisere Bækkelagets beslutning om å erstatte 69-åringen.

- Det jeg kan si er at Kyvåg har vært et ikon for Norway Cup. Han har vært selve Norway Cup personlig, i alle år, sier Gimnes til Dagbladet.

FOLKEHAV:  Slik så det ut på Ekebergsletta i 2011. Foto: Tomm W. Christiansen
FOLKEHAV: Slik så det ut på Ekebergsletta i 2011. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Kommunikasjonsrådgiver Gimnes tror aldri Norway Cup får en slik frontfigur igjen.

- Kyvåg har gjort en fenomenal jobb i å bygge opp Norway Cup til den fantastiske turneringen den er blitt. Han har vært veldig dyktig til å fronte arrangementet. Den rollen har han taklet veldig bra.

- Er det et tap for turneringen at Kyvåg slutter?

- Det er klart, de kommer aldri til å bygge opp en slik frontfigur igjen. Det er ikke normalt å sitte på toppen i så mange år som han har gjort. Han er fargerik og ekstremt engasjert, flere ledere skulle vært slik.

Gimnes åpner for at BSK kan ha tatt en riktig avgjørelse da de utlyste Kyvågs stilling som generalsekretær.

- Selv om Kyvåg har gjort en fantastisk jobb, er det ikke sikkert at han er den riktige lederen i årene som kommer. Det må styret vurdere.

- Ikke alle enig - Ingen er uerstattelige her i verden, men Frode er nummeret unna å være det, sier Kyvågs mangeårige kompanjong i Bækkelaget og Norway Cup, Bjørn Tore Lie.

MINNESTED: Barn og voksne tente lys og la ut blomster under Norway Cup i 2011. Foto: Odd R. Andersen / AFP / NTB Scanpix
MINNESTED: Barn og voksne tente lys og la ut blomster under Norway Cup i 2011. Foto: Odd R. Andersen / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Lie satt selv i turneringsstyret i 18 år, og var leder i 11 av dem.

- Frode kom inn i Norway Cup i 1976, da turneringen var fire år gammel. Siden har han vært arrangementets ansikt utad, og han har gjort en bortimot unik jobb. Selvsagt har ikke alle vært like enig med Frode i alt han har gjort. Men for Norway Cup har han vært fenomenal, sier Lie.

- Den veksten og utviklingen turneringen har hatt, ville ganske sikkert ikke vært den samme uten Frode Kyvåg, fastslår Lie.

HALLÉNS HYLLEST: Yngve Hallén unner Frode Kyvåg en roligere tilværelse. Foto: Sveinung U. Ystad
HALLÉNS HYLLEST: Yngve Hallén unner Frode Kyvåg en roligere tilværelse. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer