Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hyller mannen som «gjenoppfant fotball»

Rosenborg tar del i 30 år gammel Real-tradisjon i kveld.

LEGENDER: Ærespresident Alfredo Di Stefano foran statuen av president Santiago Bernabeu i fjor. Di Stefano spilte en sentral rolle da Bernabeu gjorde Real Madrid til en europeisk stormakt i midten av forrige århundre, og kveldens Rosenborg-kamp i Madrid er del av en årlig hyllest til Bernabeu. Foto: SCANPIX/EPA/J.J. Guillén
LEGENDER: Ærespresident Alfredo Di Stefano foran statuen av president Santiago Bernabeu i fjor. Di Stefano spilte en sentral rolle da Bernabeu gjorde Real Madrid til en europeisk stormakt i midten av forrige århundre, og kveldens Rosenborg-kamp i Madrid er del av en årlig hyllest til Bernabeu. Foto: SCANPIX/EPA/J.J. Guillén Vis mer

• Direkte kl. 22.00: Real Madrid - Rosenborg.

(Dagbladet.no): Når Rosenborg entrer banen foran 80 000 elleville spanjoler på Santiago Bernabeu i kveld, tar de del i en 30 år gammel tradisjon.

Santiago Bernabeu Yeste er mannen som forvandlet Real Madrid fra den nest beste klubben i Madrid til en av de største i verden, og Trofeo Santiago Bernabeu er den årlige begivenheten som markerer klubbens hyllest til sin største president.

Spilleren Bernabeu bidro med 15 år og 1200 scoringer i Real Madrid-trøye før han la opp i 1927. Men det var som klubbens øverste leder han virkelig skulle sette sitt merke på den spanske giganten.

Til tross for at han fikk jobben nærmest ved et slumpetreff.

FULLSATT: Det er stor rift om svartebørsbillettene og varslet over 80 000 tilskuere når Cristiano Ronaldo og Real får besøk av Rosenborg. Foto: SCANPIX/AP/Paul White
FULLSATT: Det er stor rift om svartebørsbillettene og varslet over 80 000 tilskuere når Cristiano Ronaldo og Real får besøk av Rosenborg. Foto: SCANPIX/AP/Paul White Vis mer

Bygget monsterstadion
For det var tribunevold under et El Clasico-oppgjør med erkerivalen Barcelona som førte til at begge klubbenes presidenter måtte gå av i 1943.

Bernabeu, som til da hadde gått gradene som assistenttrener, sekretær og i en rekke andre stillinger, fikk jobben som midlertidig president, og beholdt makten helt til sin død i 1978.

I løpet av den perioden forandret han «alt» i den spanske storklubben.

Nuevo Chamartin stadion, som Reals storstue opprinnelig het, åpnet dørene i 1947 med en kapasitet på 120 000 tilskuere, alt for stor for en så liten klubb, ble det sagt.

Men Bernabeu bygget opp hele klubben på nytt fra bunnen av, bygde treningsfelt for å spare matta på Nuevo Chamartin, og begynte å handle inn storspillere.

Den legendariske argentinske angriperen Alfredo Di Stefano ble kjøpt etter å ha storspilt i en treningskamp mot Real. Stjerner som Ferenc Puskas og Jose Antonio Camacho fulgte etter.

I 1954, etter 21 år i mørke, tok Real Madrid sitt tredje mesterskap. Ved Santiago Bernabeus død i 1978 hadde klubben tatt 71 pokaler under hans ledelse, deriblant seksten seriemesterskap og seks europacupmesterskap - sistnevnte et fotballfenomen Real-presidenten selv var sentral i å utvikle i 50-åra.

Tidligere L'Equipe-redaktør Gabriel Hanot oppsummerte det slik etter Bernabeus 35-årige regjeringstid:

- Real Madrid, klubben som gjenoppfant fotball.

Stjernegalleri
I 1955 stemte Reals supportere for å omdøpe Nuevo Chamartin til Santiago Bernabeu, mot presidentens egen vilje. Og året etter hans død i 1978 startet altså tradisjonen med Trofeo Santiago Bernabeu.

Tidvis har hyllestpokalen blitt utdelt etter cupspill i Madrid, men som oftest, som i år, markeres begivenheten med en storslått kamp på presidentens stadion.

I fjor ble Sporting slått 5-3, og da Milan nylig trakk seg fra årets utgave var det altså Rosenborg som fikk æren av å bli invitert.

Og Real Madrid stiller hele sitt stjernegalleri til disposisjon når Trofeo Bernabeu skal deles ut. Mahamadou Diarra og Ruud van Nistelrooy er meldt klare etter skade, mens fansen også får muligheten til å se Cristiano Ronaldo, Kaka, Karim Benzema, Xabi Alonso, Raul Albiol, og Alvaro Arbeloa sammen for første gang, med en uke igjen til seriestart.

Hamrén vil spille selv
Rosenborg-spillerne gleder seg til å være med på moroa.

- Det kommer til å bli helt sykt, sier en oppglødd Rune Allmenning Jarstein til klubbens hjemmesider, og trener Erik Hamrén sier laguttaket er en utfordring ettersom alle har så lyst til å spille.

GLEDER SEG: Arjen Robben scoret mot Borussia Dortmund forrige uke, og ser fram til generalprøven mot RBK i kveld. Her med Raul Albiol, Christoph Metzelder og Pepe. Foto: SCANPIX/EPA/FEDERICO GAMBARINI
GLEDER SEG: Arjen Robben scoret mot Borussia Dortmund forrige uke, og ser fram til generalprøven mot RBK i kveld. Her med Raul Albiol, Christoph Metzelder og Pepe. Foto: SCANPIX/EPA/FEDERICO GAMBARINI Vis mer

- Jeg har lov å bytte 11 spillere i kveld, så det blir noen forandringer underveis. Jeg vurderer å bytte inn meg selv også, sier han med et glis.

Real Madrids Arjen Robben ser også frem til kveldens treningskamp, til tross for at Rosenborg er en litt mindre motstander enn opprinnelig oppsatte Milan.

- Med all respekt for Rosenborg, Milan er ett av verdens beste fotballag. Men det blir en god kamp, sier han til TV 2 Sporten.

- Mange fans, og vår siste sjanse til å vise oss frem før sesongen. Det er viktig at formen er inne nå, sier han.

PS. Også Michel Salgado skal hylles på Santiago Bernabeu i kveld. Blackburn-backen returnerer for å motta stående applaus for sine ti suksessrike år i klubben.

Øvrige kilder: Realmadrid.com, AS, Fifa.com, Wikipedia.

GLEDER SEG MER?
Rosenborgs Per Ciljan Skjelbred har spilt mot Josè Maria Guti og Real Madrid tidligere, i Champions League. Men kveldens privatkamp får det likevel til å sitre.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
GLEDER SEG MER? Rosenborgs Per Ciljan Skjelbred har spilt mot Josè Maria Guti og Real Madrid tidligere, i Champions League. Men kveldens privatkamp får det likevel til å sitre. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling