Hyller Ødegaards mentale styrke

Landslagssjef Lars Lagerbäck har en spiller av de sjeldne i Martin Ødegaard. Nå tygger svensken på hvordan han skal få ut mest gevinst ut av Spania-proffen.

DOMINERER: Martin Ødegaard har fått en fin start i Spania. Foto: JOSE JORDAN / AFP
DOMINERER: Martin Ødegaard har fått en fin start i Spania. Foto: JOSE JORDAN / AFPVis mer

Norge møter Malta hjemme torsdag før storkampen mot Sverige i Stockholm søndag. Ødegaards posisjon på landslaget styrkes for hvert eneste uttak.

- Det vi så i de to første kampene i La Liga, er riktig topp internasjonal klasse. Det er ikke noen annen måte å beskrive det på, sier Lagerbäck til NTB.

Svensken ble pepret med spørsmål om Ødegaard omtrent fra første minutt i jobben vinteren 2017. Det tok litt tid før drammenseren var god nok for svensken. Jobben Ødegaard nå gjør også defensivt med mange løp, gjør ham trolig til en av de aller første spillerne Lagerbäck tar ut på laget.

- Det som jeg blir spesielt glad for, er hans spill uten ball. Det utviklet han det siste året i Nederland (Vitesse Arnhem) og viste i vår også på landslaget. Det kom mer og mer.

Lover Ødegaard sentral rolle

Sluttproduktene med skudd og målgivende pasninger i angrep, har også blitt flere enn for vel et halvt år siden for Ødegaard.

- Jeg har trodd på ham helt siden jeg ble kjent med ham. Martin har en fantastisk personlighet, har mental styrke og elsker sin fotball. Nå blir det virkelig opp til Perry (assistenttrener Per Joar Hansen), meg og laget å gi ham en så sentral rolle og utnytte hans egenskaper så mye som mulig, sier Lagerbäck.

- Slik han opptrer nå, kan han bety enda mer for landslaget enn det han gjorde i vår.

Stjerne

Ødegaard var god i Real Sociedad-debuten i Valencia. Han fulgte opp med å være banens klart bestemann og matchvinner borte mot Mallorca.

Mot Athletic Bilbao, også den borte, fredag, var Ødegaard bare en i mengden da laget hans tapte. Han fikk ikke vist ekstreme ting, men løp og jobbet hardt.

Norge ga fra seg seieren i sluttfasen mot Sverige og Romania på hjemmebane tidligere i år. Dermed forsvant viktige poeng.

Norge ligger etter skjemaet i en gruppe Spania ser ut til å vinne greit. Svenskene ligger som nummer to, mens Romania kan være med å kjempe om andreplassen også sammen med de norske gutta.

De to beste i puljen går rett til EM neste år. Lykkes ikke Norge å kvale den veien, venter en sjanse i UEFAs nasjonsliga neste år. Der må i tilfelle to kamper vinnes for å gi EM-plass.

Mulige motstandere er ikke klare.