Martin Ødegaard kobles til Real Sociedad:

Hyller Ødegaards mulige valg

Vadim Demidov har spilt i Real Sociedad. Nå snakker han ut om tilværelsen i klubben som er interessert i Martin Ødegaard.

VANSKELIG VALG: Snart skal Martin Ødegaard velge sin neste klubb.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VANSKELIG VALG: Snart skal Martin Ødegaard velge sin neste klubb. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Det antas at det ikke vil ta lang tid før vi vet hvor Martin Ødegaard spiller neste sesong. Forrige sesong herjet han til tider for nederlandske Vitesse, og nå tyder alt på at det blir et nytt utlån - men i en annen klubb.

De to klubbene som nevnes hyppigst om dagen er tyske Bayer Leverkusen, som skal spille Champions League neste sesong. I tillegg skal han også ha vært på besøk hos den spanske klubben Real Sociedad.

Om Ødegaard skulle velge sistnevnte klubb, vil han ikke være den første nordmannen til å spille for klubben. Tidligere har Ødegaards nåværende agent, Bjørn Tore Kvarme, spilt for klubben fra 2001 til 2004. I tillegg har nåværende Stabæk-spiller Vadim Demidov spilt for klubben fra 2011 til 2012.

Snakker varmt om Real Sociedad

Demidov forteller at Real Sociedad absolutt er en fin klubb å gå for om man er god nok til å spille på det nivået.

- Jeg hadde et fint opphold der, altså. Jeg hadde et godt halvannet år der. Det er en flott by med mange fine og varme folk. Det er absolutt en bra klubb, sier Demidov til Dagbladet.

MØTTE DE BESTE: Vadim Demidov fikk prøve seg i over ett år i La Liga. Da fikk han blant annet testa seg mot selveste Lionel Messi. Foto: AFP PHOTO/ RAFA RIVAS / NTB Scanpix
MØTTE DE BESTE: Vadim Demidov fikk prøve seg i over ett år i La Liga. Da fikk han blant annet testa seg mot selveste Lionel Messi. Foto: AFP PHOTO/ RAFA RIVAS / NTB Scanpix Vis mer

I motsetning til Bayer Leverkusen har ikke Real Sociedad plass i neste års Champions League. Baskerne endte denne sesongen på 9. plass, og de var fire poeng unna å få plass i neste års Europa League.

Men Demidov mener at det å gå til Real Sociedad er et steg opp for de fleste norske spillere.

- Det er lenge siden jeg var der. Det er jo åtte år siden, men det er steg opp i det meste. Klubben har også utvikla seg bra siden den gang også, sier Stabæk-profilen.

De siste åra har Real Sociedad hatt noen spennende unggutter i laget som kanskje ikke har fått sitt store gjennombrudd enda.

Eksempler er tidligere United-spiller Adnan Januzaj, Mikel Oyarzabal og Real Madrid-eide Theo Hernández.

- Et stort steg opp

Demidov føler også selv at han fikk godt utbytte av å spille for klubben.

- Jeg utvikla meg veldig bra i klubben. Jo høyere nivå man spiller på, jo bedre er det for utviklinga. Jeg ville ikke vært foruten oppholdet jeg hadde der, sier Demidov.

I tillegg til at Ødegaard kan havne i La Liga, blir også Sander Berge nevnt som en framtidig La Liga-spiller fra tid til annen. Og Demidov vil absolutt anbefale talentfulle spillere å dra til Spania.

- Jeg vil selvsagt anbefale alle unge talenter fra Norge å prøve spansk fotball dersom man får sjansen. Men det kommer også an på hvilke andre klubber man har å velge mellom da. Man må tenker på hva slags spillertype man er og hvilke klubber som passer til deg som spiller, forklarer 32-åringen.

Likevel advarer han om at det er et stort steg opp å spille i en av verdens beste ligaer.

- Det likevel vanskelig å anbefale La Liga til alle. Det er et stort steg opp, og det er en fantastisk liga. Det er veldig bra liv der, i tillegg til at jeg synes de er flinke med mennesker, opplyser Demidov.

- Se på forholdene

Ødegaard står altså overfor et vanskelig valg når han etter hvert må lande på en klubb som passer for ham. Demidov har vært i en liknende situasjon tidligere, og gir dette rådet til spillere i liknende situasjon:

- Det er vanskelig, men man må bare følge magefølelsen og de nærmeste rådgiverne rundt deg. Det er vanskelig når man har store klubber og gode tilbud å velge mellom, sier han.

Som Ødegaard allerede har gjort, så mener også Demidov at det er lurt å sjekke forholdene i den aktuelle klubben før man har bestemt seg.

- Det er lurt å dra til klubbene for å se på forholdene og se om det føles riktig. Man bør også snakke med trenere og sportsdirektører i klubben for å sjekke om de virkelig har gjort research på deg, mener Demidov.

Dagbladet har også tidligere snakket med Arne Larsen Økland, som har ei fortid i Bayer Leverkusen. Tyskerne skal også være en aktuell destinasjon, skal man tro rapporter fra Spania de siste ukene.

- Leverkusen skal spille CL og de har en del meget gode spillere. Du er på et så høyt nivå at det er kamp om plassen. Under Bosz spiller de en type fotball som passer Ødegaard godt, med aggressivt press og hurtig pasningsspill. Han er et kjempestort talent. Det er et godt steg, og kanskje akkurat det rette steget, sa Økland til Dagbladet for noen dager siden.