Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hyller «psykotrekket» som satte Anand fullstendig ut av spill

Caruana kan bli Carlsens drømmemotstander.

SPILTE GODT ANGREP: Fabiano Caruana slo Vishy Anand overbevisende i kandidatturneringens tiende runde, og er nå i delt ledelse med Sergej Karjakin.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
SPILTE GODT ANGREP: Fabiano Caruana slo Vishy Anand overbevisende i kandidatturneringens tiende runde, og er nå i delt ledelse med Sergej Karjakin. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske Fabiano Caruana seiler opp blant favorittene til å møte Magnus Carlsen i VM-kamp etter å ha knust Vishy Anand i kandidatturneringen i Moskva i går.

Med en godt planlagt åpning fikk Caruana tidlig Anand på defensiven, og da han fulgte opp med å ofre løperen i trekk 18, ble det beskrevet av blant annet chess.com som et «psykologisk kraftslag» mot inderen med svart.

Jobbet i ukevis Trekket satte isolert sett ikke Caruana i en bedre posisjon, men med den lovende stillingen 23-åringen hadde opparbeidet seg, var det aldri noen vei tilbake for Vishy Anand i partiet.

- Vishy er jo kjent for å være sterk i åpningen, men Caruana viser seg å være hakket enda sterkere. Han hadde jobbet i mange dager og uker med computere med dette, og til slutt var det en veldig flott angrepsseier, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til Dagbladet.

- Løperofferet kan kanskje ses som avgjørende i ettertid, men Anand hadde tråkket feil litt tidligere også. Caruana er kjent for å være en som jobber knallhardt og gir alt for å nå toppen, og han får uttelling for den harde jobbingen når han følger opp med såpass presist spill, sier Bae.

Ønsker amerikaner i New York Med seieren over Anand leder nå Fabiano Caruana kandidatturneringen sammen med Sergej Karjakin, begge med seks poeng mot Anand og Levon Aronians 5,5, med fire runder igjen å spille.

Torstein Bae tror Magnus Carlsen følger Caruanas steg mot toppen med glede.

- Jeg ville tippet Magnus ønsker seg Caruana som VM-motstander nettopp fordi han vil at dette VM-et skal bli noe helt utenom det vanlige. Jeg tror han vil møte en amerikaner i New York, sier Bae.

OFRET LØPEREN: I trekk 18 ofret Caruana løperen og åpnet posisjonen rundt Anands konge. Foto: Chessbomb
OFRET LØPEREN: I trekk 18 ofret Caruana løperen og åpnet posisjonen rundt Anands konge. Foto: Chessbomb Vis mer

- Han liker også en utfordring, og Caruana, selv om han ikke har stabiliteten som Magnus har, har vist overlegne turneringsprestasjoner tidligere. Vishy Anand på sin side har hatt en fantastisk karriere, men han har passert 40 med god margin nå, og skal være på vei nedover. Han har allerede tapt to ganger mot Magnus, og det er egentlig overraskende at han henger så godt med i kampen om VM, mener den rutinerte sjakkspilleren.

Lykkekake Fabiano Caruana selv sier til chess.com at han virkelig er i flyt i Moskva nå, og avslører i tillegg at overtroen er på hans side i Russland.

- Siden partiet mot (Peter) Svidler har alt gått min vei, sier han, og fortsetter:

- Jeg får en lykkekake hver dag i en restaurant her, og stort sett er det gode nyheter. I går mot Anish (Giri) var det i tillegg veldig spesifikt, jeg fikk beskjed om å ikke la meg styre av følelsene i dag. Jeg har aldri fått en lykkekake som sier noe om en bestemt dag, men selv om jeg ikke er overtroisk, så virker det som om det stemte, sier sjakkometen.

Hele Norges coronakart