STOCKHOLM: Dagbladet møtte SVTs fotballekspert og tidligere Stabæk-storscorer Daniel Nannskog. Han peker på en stor svakhet hos Sverige før lørdagens kvartfinale mot England. Reporter: Trym Mogen / Video: Emilie Rydning Vis mer

Hyller Sverige uten Zlatan: - Spillerne ble tilskuere

Svenskene skinner uten superstjerna Zlatan Ibrahimovic. SVT-ekspert Daniel Nannskog er full av beundring over nye Sverige.

STOCKHOLM (Dagbladet): Fotballfeberen herjer Sverige. «Söta bror» har sendt nasjoner som Sveits og Tyskland hjem fra VM, og i dag venter fotballstormakten England i kvartfinalen i Samara.

Kan Sverige også sjokkere det engelske laget fullt av Premier League-stjerner? Ja, mener SVTs fotballekspert Daniel Nannskog (44).

TILSKUER: Zlatan Ibrahimovic er vant til å være midtpunkt på alle arenaer i livet. Nå er han bare tilskuer til at hans gamle landslagskamerater imponerer i VM. Her under kampen mot Mexico og Tyskland. Foto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix
TILSKUER: Zlatan Ibrahimovic er vant til å være midtpunkt på alle arenaer i livet. Nå er han bare tilskuer til at hans gamle landslagskamerater imponerer i VM. Her under kampen mot Mexico og Tyskland. Foto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- England er selvsagt favoritter. Det er ingenting å diskutere, de har toppspillere fra storklubbene i Premier League. Vi skal være en stor underdog, sier den tidligere Stabæk- og TV 2-profilen til Dagbladet.

I videoen øverst i saken forklarer Nannskog detaljen han mener kan felle Sverige!

- Driter i estetikk

Svenskene har sluppet inn tre mål på fire kamper i mesterskapet, to av dem mot Tyskland. Nabolandet imponerte stort med 3-0 mot Mexico og hadde sjansebonanza da de slo Sveits 1-0 i åttedelsfinalen. Spillere som kaptein og midtstopperbauta Andreas Granqvist og midtbaneeleganten Emil Forsberg har virkelig stått fram i mesterskapet, men det er ikke stjernene som er hemmeligheten.

- Sverige har et utrolig samhold i laget. Alle er klare for å gjøre jobben, og du finner ikke en utpå banen der som slurver med returløp og slikt. Spillerne vet akkurat hva de skal gjøre etter planen hele tida.

- Det er ikke alltid vakkert, men laget spiller på sine ressurser og driter i om folk ikke synes det er så vakker fotball. Det er sånn jeg ser dette laget. England må være jævlig bra for å vinne, sier den tidligere Stabæk-storscoreren.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

England stiller med et lag med mye fart og mobilitet, samt superspissen Harry Kane, som leder toppscorerkampen i VM med seks mål. Svenskene frykter Tottenham-spilleren, men vet godt hva som kommer.

Typisk svensk

- Sverige kommer til å ligge utrolig kompakt, som de har gjort hele tida. De kommer til å tillate noen innlegg, men i boksen er Sverige sterke med Granqvist og Victor Lindelöf. Det er ikke sikkert det blir en match som er så morsom å se på, men for oss svensker er det ulidelig spennende.

EKSPERT: Daniel Nannskog hyller landslagssjef Janne Andersson. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
EKSPERT: Daniel Nannskog hyller landslagssjef Janne Andersson. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Nannskog har vært SVT-ekspert siden 2012 og har fulgt Janne Anderssons lag tett etter at han tok over for Erik Hamrén i 2016.

- Siden Janne tok over har jeg vært med på alle reiser, alle bortekamper og på trening. Jeg har sett et mot og et samhold i laget som er typisk svensk. Det finnes ingen fiks stjerne lenger. Alle må bidra og hjelpe til. Det er en gammel svensk mentalitet, sier Nannskog.

- Ble tilskuere

EKSTASE: Våre svenske naboer slo Mexico 3 - 0 under onsdagens VM-runde i fotball. Det var storslagen stemning da svenskene forstod at de er videre til neste runde. Video: Expressen Vis mer

Han beskriver også et lag som har blitt mer åpent. Trenere og spillere snakker med pressen. Et nylig eksempel er da hele laget stilte opp på en pressekonferanse på treningsfeltet. Verdens øyne var rettet mot treningen da midtbanespiller Jimmy Durmaz holdt en flammende tale etter å ha blitt utsatt for rasistisk hets etter 2-1-tapet for Tyskland.

- Det tror jeg laget tjener mye på. Det blir et vi og supporterne og folket blir ett med landslaget. Tidligere var det mer oss og dem. Janne Andersson har trykket på noen smarte knapper, og jeg føler nå at vi har et landslag som er veldig folkekjært. Man liker at det ikke er divaer der ute, men hardtjobbende spillere.

- Det høres ut som du sikter til Zlatan?

- Zlatan var helt vidunderlig for Sverige og har gjort ekstremt mye for svensk fotball. Det er ingenting å diskutere. Nå oppleves det at alle spillerne blir bedre ved å ikke legge ansvaret på han. Før slapp man ballen til ham og spillerne ble tilskuere til hva han skulle gjøre. Nå må spillerne ta de løpene, utfordre og avslutte selv. Det er så mye som har kommet fram hos de spillerne som vi ikke har sett tidligere, sier Nannskog.

- Syk stemning

Zlatan Ibrahimovic (36) har hatt noen bisarre uttalelser i forbindelse med mesterskapet. Tidlig i juni, før avspark i Russland, overrasket han da han uttalte: «Jeg tror på Sverige. De er bedre uten Zlatan». I forrige uke mente imidlertid 36-åringen at svenskene ville vært bedre om han fortsatt hadde vært med, og at det i praksis var han som styrte landslaget.

- Vi kan ikke si det er Zlatan sin feil at de andre er bedre nå. Det beste hadde vært om den samme kvaliteten i resten av laget viste seg da Zlatan spilte. Det var for mye beundring og et håp om at han skulle gjøre det på egen hånd. Nå er det bedre, sier Nannskog, som i 2014 var ferdig som ekspert i TV 2.

Nå er det imidlertid få svensker som tenker på fotballegenden. Alt handler om kvartfinale mot England. Sist gang Sverige kom så langt i et mesterskap, endte det med bronse i 1994. Kan det nå ende lenger i 2018?

- Stemningen er helt syk. Bare jeg går og handler her i Stockholm vil alle snakke fotball med meg. Det er et enorm trykk og folk er så glade at de nesten er i himmelen. Landet forenes på en helt spesiell måte, sier Nannskog.