Hyller VM-reservene

Bare 12 spillere har startet for Norge i fotball-VM, men landslagssjef Martin Sjögren mener det er umulig å overvurdere reservenes betydning for VM-suksessen.

SJEF: Norges landslagstrener Martin Sjögren og Caroline Graham Hansen før kamp mot England.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SJEF: Norges landslagstrener Martin Sjögren og Caroline Graham Hansen før kamp mot England. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer
  • Norge - England, kl. 21.

Fire spillere har måttet nøye seg med innhopp av ulik lengde, mens sju stykker er helt uten spilletid før kvartfinalen mot England. Likevel bidrar alle positivt i miljøet.

- Betydningen av det kan ikke understrekes nok, for de gjør en så veldig god jobb. Deres atferd er en stor del av grunnen til samholdet og «sterkere sammen»-mottoet. De betyr så mye for denne gruppen, sier Sjögren til NTB.

Frida Maanum er den klart mest brukte av innbytterne. Hun har kommet inn i alle fire kampene, og hun har fått stadig mer spilletid. Nå er hun oppe i 94 minutter totalt.

- Det er selvfølgelig gøy å komme inn og kunne bidra. Jeg setter veldig pris på det, sier Maanum, som også har satt preg på kampene hun har kommet inn i.

- Det er det man håper på som innbytter, å utgjøre en forskjell når man først kommer inn. Det gjelder å ha fokus på det man kan gjøre noe med, og min jobb har vært å være innbytter.

Den eneste tenåringen i troppen startet kamper allerede i EM for to år siden, men har nå havnet bak Ingrid Syrstad Engen og Vilde Bøe Risa i kampen om plass på sentral midtbane.

- Det er veldig skarp konkurranse, og det er positivt for norsk kvinnefotball. Det er bare bra med konkurranse, sier Maanum.

Smittende energi

Therese Sessy Åsland er en av de sju spillerne som ikke har vært på banen, men hun er ofte først ut på treningsfeltet, med smittende humør og energi. Hennes tilrop fra benken under kampene når ut til lagvenninnene selv gjennom publikumsstøyen.

- Det handler om å gjøre det beste ut av situasjonen og gjøre jobben min skikkelig. Jeg gir alt på hver eneste trening, kjører på og holder energinivået oppe for at vi skal kunne prestere som lag, sier Åsland til NTB.

- Det er ikke bare jeg, det er hele innbytterbenken. Vi står på hele veien for å skape best mulig positiv energi inn mot trening og kamp.

Ved siden av Åsland er Stine Hovland, Amalie Eikeland, Cecilie Redisch Kvamme, Emilie Nautnes og keeperne Cecilie Fiskerstrand og Oda Bogstad uten spilletid.

Håndterer skuffelse

- Naturlig nok er en del av dem skuffet over at de ikke får spille, men de håndterer det på en veldig god måte, så det blir aldri en belastning for gruppen. Det er ekstremt viktig, og vi forsøker hele tiden å rose dem for den jobben de gjør, sier Sjögren.

Åsland har også bidratt med litt coaching. Det var hun som før kampen mot Australia rådet Caroline Graham Hansen til å skyte mer, noe som ble et mareritt for motstanderen.

- Jeg sa til henne at hun trenger ikke gå helt inn til 5-meter, at det er lov å fyre av litt tidligere. Hun skjøt en del ganger mot Australia, og det ga oss både cornere og stolpetreff. Jeg tror hun setter den mot England, sier rogalendingen.

Sjögren peker på at spillere som er reserver nå samler erfaring som kan bli gull verd i senere mesterskap.

- For en del er dette det første ordentlige mesterskapet. Mange av dem er i en alder som gjør at de kan få med seg seks-sju mesterskap til om vi greier å kvalifisere oss for alle, sier han.