Hylles: - Lenger framme enn Modric og Eriksen

Martin Ødegaard imponerer vår tidligere landslagssjef stort etter gårsdagens kamp mot Sverige.

IMPONERTE: Martin Ødegaard leverte noen sterke tall mot Sverige på søndag.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
IMPONERTE: Martin Ødegaard leverte noen sterke tall mot Sverige på søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Gårsdagens kamp bød på flere snakkiser. Lars Lagerbäck brukte en formasjon som han sjeldent eller aldri har brukt som landslagssjef. Hans merkevare har vært å bruke en 4-4-2-formasjon, der det gjerne er to løpssterke spisser på topp.

Mot Sverige valgte Lagerbäck å overraske seerne og sin motstander ved å bruke en formasjon som så ut som 4-4-1-1. Det førte til at Norge bare hadde Joshua King på topp, mens Martin Ødegaard fikk en rolle bak Bournemouth-spissen.

Samtidig var det Ole Selnæs og Stefan Johansen som lå ute på kantene på Norges midtbane før Lagerbäck gjorde sitt første bytte ved å sette inn Tarik Elyounoussi.

- Banens beste

Tidligere landslagssjef Nils Johan Semb mener at Lagerbäck traff bra på den taktiske vrien med Ødegaard bak King.

KRITIKK: Etter kampen mot Romania fredag, forklarte Martin Ødegaard kritikken mot Ada Hegerberg. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

- De var mer kompakte enn de var mot Sverige på Ullevaal. Den gangen var det mer åpent på midtbanen, mens denne gangen var det mer tight. De finner en god rolle til Martin, og de treffer bra med at Josh ligger og lurer rundt midtstopper Granqvist. Så jeg synes det satt bra, og de virket trygge defensivt, sier Semb til Dagbladet.

Rollen Ødegaard fikk viste seg å gi resultater på banen. Han leverte en meget god prestasjon i rollen bak King, noe tallene viser. Dessuten fikk Norge med seg 1-1 fra Sverige - noe som må sies å være et godt resultat isolert sett. Slik var Ødegaards kamp mot Sverige, ifølge FootballTalentScout:

  • 1 assist
  • 45 gjennomførte pasninger
  • 90 prosent gjennomførte pasninger
  • 1 nøkkelpasning
  • 4 driblinger
  • 2 taklinger
  • 1 pasningsbrudd
  • 2 hodedueller vunnet

Semb er meget imponert over det han så av Ødegaard mot Sverige.

- For meg så var han banens beste mot Sverige. Jeg synes han har vært best i flere av de siste kampene for Norge nå, sier han.

- Er fem midtbanespillere løsningen mot Spania?

- Det er en vurdering de må se på. De gjorde en vurdering der de brukte én spiss, og traff bra på det. Nå må de gjøre samme analyse mot Spania. Det kan fort skje, men det vurderer nok Lagerbäck inn mot kampen, mener Semb.

Rollen Ødegaard fikk er ganske ny om man ser på hvor han har spilt for landslaget, der han gjerne har blitt plassert ute til høyre. Men i Spania har han fått en rolle sentralt for Real Sociedad - enten som en mann bak spissen eller som indreløper. Det var også gjerne denne posisjonen han ble brukt i for Strømsgodset.

- Om man ser på hva han har gjort i Spania den siste tida, så ser man at han har tatt store steg fra å være et stort talent til en spiller med høy internasjonal klasse. Jeg må si det er en nytelse å se han spille, og han spiller like bra både ute til høyre og i midten, sier den tidligere landslagssjefen.

- Foran Modric og Eriksen

Semb ser ikke bort ifra at dette er den beste kampen han har sett av Ødegaard med flagget på brystet. Svenskene hadde til tider problemer med å få ordentlig kontroll på Real Madrid-talentet.

- Jeg synes kanskje det var hans beste kamp, med tanke på kampens karakter. Vi var nære på å slå dem, og han var den beste på hele banen. Vi må huske at han er bare 20 år, og det er ikke ofte en spiller i den alderen dominerer på landslagsnivå. I tillegg møter han et meritert Sverige med tanke på sluttspillene de når, sier Semb.

Ødegaard er om dagen leid ut fra Real Madrid til La Liga-kollega Real Sociedad, der planen er at han blir i klubben i ett eller to år. Den tidligere landslagssjefen mener at Ødegaard har alle muligheter for å slå igjennom i Real Madrid på sikt.

- Om man ser på liknende spillertyper, så tror jeg han er lenger framme enn Luka Modric og Christian Eriksen i forhold til deres nivå på den alderen. Hvis han holder seg skadefri, så kan han bli en toppspiller for Real Madrid i framtida, spår Semb.

Som 20-åring var Modric i gang med sin første sesong som fullverdig medlem på Dinamo Zagrebs førstelag. Han bidro med sju mål i den sesongen.

Eriksen hadde på sin side nylig fått sitt gjennombrudd i Ajax og på det danske landslaget. Man kan si at Eriksens og Ødegaards utvikling minner litt om hverandre.

Også svenskene lot seg imponere over Ødegaard. Blant annet hans lagkamerat, Alexander Isak, hyllet han etter kampen.

- Det meste går via Martin Ødegaard. Han er kampens beste spiller. Han løper utrolig mye, og han gjør det veldig bra, sa Isak til NRK etter gårsdagens kamp.

Neste utfordring for Ødegaard er med Real Sociedad. Baskerlaget møter et beintøft lag i Atlético Madrid i neste runde i La Liga. Det er La Reals første hjemmekamp for sesongen.